Zápis zo zasadania P-SBZ zo dňa 10. 12. 2014 Tlačiť E-mail
Napísal Peter Belčák   
12. 12. 2014

Zápis zo zasadania predsedníctva SBZ

Miesto: Bratislava, Michalovce, Košice, Nové Zámky

Dátum: streda, 10. decembra 2014

Prítomní: P. Belčák (PB), G. Hinďoš (GH), J. Frajt (JF), E. Velecký (EV), A. Zlacký (AZ)

Neprítomný: Peter Hora (ospravedlnený)

Program:

1/ zhodnotenie slovenskej bridžovej ligy 2014

2/ voľba koordinátora ligy na rok 2015

3/ návrh kalendára podujatí na rok 2015

4/ žiadosť o dotáciu na rok 2015

5/ diskusia

Závery:

PB privítal všetkých prítomných a novým členom stručne popísal obvyklý spôsob komunikácie medzi schôdzami P-SBZ a počas samotných schôdzí .

1/ Vojtech Belčák (VB), koordinátor slovenskej bridžovej ligy, predložil hodnotenie I. a II. SBL, v ktorej ocenil vyrovnanosť na čele a účasť mladých hráčov v prvej lige, ústretový prístup žilinského družstva a zlepšenú komunikáciu kapitánov v západnej konferencii druhej ligy a dohodu kapitánov na efektívnom hracom systéme vo východnej konferencii druhej ligy. P-SBZ vzala správu na vedomie. Zároveň členovia P-SBZ vyjadrili veľkú spokojnosť s prácou koordinátora a poverili PB, aby vyslovil v mene P-SBZ poďakovanie koordinátorovi za rok 2014 ako aj za všetky predchádzajúce ročníky SBL, kde bol VB koordinátorom.

2/ P-SBZ dostalo jeden návrh na koordinátora SBL na rok 2015 v osobe JF. JF sa vyjadril, že bude pokračovať v práci VB a bude čerpať z jeho skúseností. Zároveň uistil ostatných členov P-SBZ, že v prípade potreby bude materiálové vybavenie z KBK k dispozícii v rovnakom rozsahu ako v roku 2014.

P-SBZ v hlasovaní schválilo JF za koordinátora SBL na budúci súťažný ročník (5x ZA).
JF pripraví návrh propozícií SBL na rok 2015, ktorý predloží ostatným členom P-SBZ na diskusiu. Zámerom P-SBZ je ukončiť diskusiu a finálne znenie propozícií zverejniť najneskôr 30.12.2014.

Vložné a ceny za 1. a 2. ligu sa oproti súťažnému ročníku nebudú meniť.

3/ P-SBZ schválilo termínový kalendár súťažných podujatí organizovaných SBZ v roku 2015 nasledovne:

- 27.3. až 29.3. – jarné sústredenie prvej ligy, Bratislava

- 18.-19.4. / 25.4.-26.4. – jarné sústredenia druhých líg

- 25. až 27.9. – majstrovstvá SR, hotel Satel v Poprade

- 23. až 25.10. – jesenné sústredenie prvej ligy, Košice

- 21. až 22.11. – jesenné sústredenia druhých líg

Kalendár doplnený o ostatné podujatia organizované na Slovensku (tak ako ich poslali zástupcovia klubov) a o významné turnaje v okolitých krajinách s predpokladanou účasťou hráčov zo Slovenska bude zverejnený na stránke SBZ súčasne s propozíciami SBL.

4/ PB informoval o stave príprave žiadosti o poskytnutie dotácie z prostriedkov štátneho rozpočtu na rok 2015 pre národné športové zväzy. Všetky potrebné potvrdenia už sú k dispozícii a záväzný termín na podanie žiadosti bude dodržaný. Oznámenie o subjektoch, ktoré dostanú dotáciu a o jej výške, bude zverejnené až začiatkom roku 2015.

5a/ Rozšírenie financovania mladých športovcov do 25 rokov, ktorí sú členmi SBZ, na podujatiach organizovaných na Slovensku. Už niekoľko rokov SBZ prepláca v plnej náklady spojené s dopravou na území SR a s ubytovaním na Medzinárodných majstrovstvách SR, na VC Košíc a na KP v Michalovciach. V tejto súvislosti P-SBZ schválilo (5x ZA) pre členov SBZ do 25 rokov pre rok 2015 nasledovné zmeny:

- náklady na ubytovanie bude SBZ preplácať - okrem spomínaných podujatí - aj na prvú a druhú SBL, za podmienky ubytovania v odporúčanom zariadení, prípadne v inom zariadení, ak budú v rozumnej výške,

- náklady spojené s dopravou SBZ nebude preplácať,

- vložné do súťaží organizovaných SBZ bude odpustené v plnej výške.

5b/ P-SBZ poverilo PB zistením termínu White House Junior International v roku 2015 a záujmu mladých reprezentantov sa na tejto súťaži znovu zúčastniť. P-SBZ je pripravené vyčleniť finančný príspevok na zabezpečenie tejto akcie.

5c/ P-SBZ nesúhlasí s administratívnym rozšírením počtu účastníkov prvej SBL o družstvo juniorov. Členovia P-SBZ vyslovili spokojnosť s počtom mladých športovcov na súpiskách prvoligových družstiev v súťažnom ročníku 2014 ako aj s tým, že všetky družstvá, v ktorých títo hráči nastúpili, budú hrať prvú ligu aj budúci rok. Ak majú juniori záujem vytvoriť spoločné družstvo, či už jedno alebo viac, tak aj jeho/ich nasadenie sa bude posudzovať v mantineloch určených platnými propozíciami SBL.

5d/ Členovia P-SBZ pokračovali v diskusii o komplikovanosti vzťahov medzi SBZ a NBC. PB skonštatoval, že aktuálny stav je taký, že zástupca NBC sa v marci vyjadril, že NBC nechce byť akokoľvek spájané so SBZ.

5e/ Pravidlá prestupu hráčov medzi klubmi - členovia P-SBZ sa uzhodli, že táto téma nie je v súčasnosti akútna ani konfliktná a môžeme sa k nej vrátiť, keď sa začne niektorý klub cítiť výrazne poškodzovaný. EV vyjadril názor, že v súčasnosti sa na prestup hráča do iného klubu dá pozerať aj ako na formu uznania za výchovu kvalitného hráča. Hráči v drvivej väčšine aj po odchode do iného mesta (v súvislosti so študijnými alebo pracovnými povinnosťami) ostávajú členmi pôvodného klubu.

5f/ Členovia P-SBZ začnú vnútornú diskusiu na tému vyučovania bridžu. Cieľom je zozbierať podnety, skúsenosti a zdroje a na niektorej z najbližších schôdzí P-SBZ sformulovať východiská pre spôsob, ako podporiť rozvoj bridžu na Slovensku.

PB poďakoval za konštruktívnu diskusiu na schôdzi a poprial ostatným členom P-SBZ príjemné prežitie koncoročného obdobia.

V Bratislave, 11. decembra 2014


 

Komentár  

 
# K mládežiTibor Menyhért 2014-12-17 10:29
1. namiesto v rozumnej cene dať maximálne do výšky ceny za ubytovanie v odporúčanom zariadení, teda ak sa ubytujú v drahšom hoteli napr. za 20 Euro a v odporúčanom by to stálo 15, preplatilo by sa 15.
2. pre mladých prvoligových hráčov navrhujem schváliť v propozíciách výnimku, že môžu hrať aj druhú ligu, za podmienky, že aspoň 4 hráči základnej zostavy takéhoto družstva v druhej lige budú juniori.
 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.