I.liga na Markíze Tlačiť E-mail
25. 03. 2014
Markíza uviedla televíznu reportáž z našej minulotýždňovej I.ligy. Ak nechcete sledovať celé televízne noviny, tak reportáž o bridži je asi desiata reportáž v poradí a predošlé reportáže treba pomocou "slidera" ukazujúcim čas do konca reportáže pod televíznym obrazom postupne preskočiť.





 
 
?
English (auto-detected) » Slovak
 
 
 
?
English (auto-detected) » Slovak
 

 

Komentár  

 
# RE: I.liga na MarkízeIvo Švec 2014-03-27 01:32
Desiata? Neviem, kto to počítal, teda ani ja nie, ale to musí byť podstatne viac, ako desať. Trvalo mi takmer 30 minút, kým som všetko poctivo popreskakoval, len tie dookola sa opakujúce debilné reklamy sa preskočiť nedajú. To mám asi trest za to, že som si to zabudol dať v sobotu nahrať. Ale dozvedel som sa novinku - bridž sa nehrá o peniaze! Povedal to sám prezident SBZ. Takže odteraz už sa asi na žiadnom turnaji nebude zbierať štartovné a to, o čo sa nikdy nehralo nám asi vrátia :-))) Je jasné, že bridž potrebuje propagáciu, ale takúto do neba volajúcu lož by som si v TV nedovolil povedať. A mimochodom, v porovnaní s pokrom je pre mňa momentálne bridž hazardnejšia hra, ako poker...
 
 
# RE: RE: I.liga na MarkízeTibor Menyhért 2014-03-27 06:51
Hraním o peniaze sa myslí vyplácanie výhier po každej jednej partii, či po sérii partií ako v robri. V takom slova zmysle, ako chápeš hru o peniaze je každý šport hrou o peniaze. Aj víťaz v atletike získava nejakú finannčú odmenu.
 
 
# RE: RE: RE: I.liga na MarkízeIvo Švec 2014-03-27 21:36
No veď práve. Podľa mňa je každý šport hrou o peniaze. A bridž na špičkovej úrovni sa teda tiež hrá o poriadny balík peňazí... Ale keď to berieš tak, ako píšeš, tak potom ani poker nie je hrou o peniaze. Ja som len chcel poukázať na logický spor vo videu: "Bridž sa na rozdiel od pokru nehrá o peniaze" nie je pravdivé tvrdenie, nech sa na to pozeráš tak i onak. Turnajový bridž a turnajový poker sú na tom úplne narovnako a poker je od roku 2011 pridruženým športom International Mind Sports Association. A všetko sa dá hrať aj o peniaze v Tvojom zmysle. Hoci aj šach už som videl hrať v krčme o peniaze s vyplácaním po každej partii.
 
 
# Poker je hazardna hra, bridz ale nie jeEdo Velecký 2014-03-28 11:20
Hazardna hra je definovana ako hra, ktora sa hra v prvom rade o peniaze. Dolezite je nielen, ze sa hra o peniaze, ale aj vyraz "v prvom rade". Obe podmienky musia byt splnene.

Iste, kazda hra, kazdy sport sa da hrat o peniaze. Teda aj bridz. Bridz sa aj o peniaze hrava. Ale hrava sa bridz o peniaze v prvom rade? Urcite nie.

Napriklad na vikendovej lige sme nehrali o peniaze. Hralo sa o titul, o miesto medzi prvymi tromi, o nevypadnutie, o prestiz, atd. Vyska financnej odmeny nie je zaujimava, odmena je len symbolicka a malokto vie jej vysku. Z tohto hladiska sme nehrali o peniaze. To iste plati aj pre povedzme ME, MS a mnohe ine sutaze. Pocita sa umiestnenie, nie financna hodnota. Samozrejme, su aj mnohe sutaze, kde existuje relativne zaujimava financna odmena. Ale stale v praxi verejnost a aj vitaz vyrazne viac hodnoti umiestnenie ako odmenu. Myslim, ze mnohi bridzisti su na tom tak, ze si pamataju svoje umiestnenie, ale uz davno zabudli, aka s tym umiestnenim bola spojena odmena. Zabudli, lebo nehraju bridz v prvom rade o peniaze. Bridz nie je hra, ktorej najdolezitejsim cielom a hlavnym principom je hra o peniaze. Bridz je hra, ktorej hlavnym nastrojom je intelektualna sutaz. Z tohto hladiska povedat, ze bridz sa nehra o peniaze, je vlastne pravdive tvrdenie, aj ked si samozrejme bridz mozno zahrat o peniaze.

Neviem, ci som to vysvetlil dobre, ale urcite sa toto neda vysvetlit v televiznej reportazi. A keby sa o to niekto pokusil, tak aj tak to zostrihaju podobne ako teraz zostrihali tuto reportaz. Takze o bridzi mozno verejnosti povedat len akesi informacne zostrucnenia. Ze sa nehra o peniaze alebo ze sa da naucit za den (to zase mna vyvadza z miery). Informacie tohto druhu su sprievodnym nestastim takychto reportazi.

Prekvapuje ma ale nazor, ze bridz je hazardnejsia hra ako poker. Ja mam uplne opacny nazor. Poker je definicne a aj prakticky jasne hazardna hra, kym bridz takou hrou nie je. V pokri je vyska stavky jednym z rozhodujucich elementov hry, mozno najdolezitejsim . Bluff ma tiez velky vyznam. V pokri sa u jednotlivych hracov eviduju financne vyhry velmi detailne, tak sa clovek povedzme dozvie, ze Negreanu ku 26. januaru tohto roku vyhral na life sutaziach $19,877,332. V bridzi je to nezaujimava informacia aj u svetovych es a nikto po nej nepatra. V pokri su prekvapive umiestnenia a vyhry neznamych hracov caste, v bridzi skoro nemozne. To su vsetko hazardne prvky, ktore ma poker vo svojej podstate a bridz ich nema. A potvrdzuje to aj prax. Napriklad na najvacsom bridzovom serveri BBO sa o peniaze nehrava, kym pokerstar je prepchaty financymi moznostami v takej miere, ze to nejde temer usledovat. Obrestad napriklad tvrdi, ze jednu online sutaz so 180 hracmi vyhrala bez toho, ze by nazrela do svojich kariet (respektive nazrela len raz, pri jednom all in)! Takato ruska ruleta je v bridzi nemozna. Strucne: mne bridz v porovnani s pokrom z hladiska hazardu pripada ako ruzovolice batoliatko oproti prechlastanemu vymetacovi krciem typu Doc Hollidaya :).
 
 
# RE: I.liga na MarkízeIvo Švec 2014-03-28 16:05
Hazardnú hru nerobí hazardnou to, či sa hrá o peniaze alebo nie. Ide hlavne o to, či sa jedná o náhodu alebo nie a do akej miery (aj v bridži v malej miere rozhoduje náhoda). Napríklad taká ruská ruleta sa vôbec nehrá o peniaze a je podľa mňa veľmi hazardná. A aj súdy vo viacerých štátoch už rozhodli, že poker nepatrí medzi hazard. A aj pridružené členstvo v IMSA veľa vypovedá. Veľa ľudí ho zaraďuje medzi hazard, pretože veľa o tom nevie. Ale je to rovnaký "intelektuálny šport", ako bridž.

Bridž nie je viac, ani menej hazardný, ako poker, dôležité v tej mojej vete sú slová "pre mňa" a "momentálne". Úroveň dosahujem v oboch podobnú, ale v pokri je omnoho viac horších hráčov. A ak sa zúčastním bridžového rurnaja, moje priemerné finančné očakávanie je menšie, ako štartovné do turnaja. Z tohoto hľadiska je to čistý hazard. Ale nehrám to kvôli peniazom, ale kvôli iným kvalitám a tak si to štartovné rád zaplatím. A rovnako je to v pokri, ale tam strácam menej :-) Nehrám to pre peniaze, ale pre zábavu a precvičovanie mozgu.

A bridžové (ani pokrové) turnaje so štartovným v tisíckach eur nehrám, lebo na to jednoducho nemám. Práve to by bol podľa mňa čistý hazard, kde finančná strata už nevyváži tie pozitíva.

A z druhej strany, ako v každom športe, existujú aj profesionálni bridžisti, ktorí to hrajú v prvom rade o peniaze. Je to pre nich hazard? Nemôže byť, veď ináč by sa tým nedokázali uživiť :-)) Ale práve podľa Tvojej definície by to bol pre nich hazard...

Pokrové turnaje fungujú úplne rovnako, ako bridžové. Každý si zaplatí stanovené štartovné a niekoľko najúspešnejších hráčov berie ceny.

A porovnanie dvoch konkrétnych servrov nie je možné zovšeobecňovať a o ničom nehovorí. Viem, že existujú aj platené bridžové servre, kde si bez peňazí nezahráš. A naopak poker na facebooku je zadarmo a vraj tam hrá viacej ľudí, ako na najväčšom platenom. Rovnako je to na BBO.

Je jasné, že v dvojminútovej reportáži sa nedá skoro nič povedať a takáto reklama je pre bridž veľmi cenná. Ale rovnako by sa mi nepáčilo (asi ani žiadnemu inému bridžistovi), keby napríklad v nejakej golfovej lige niekto vyhlásil, že golf nie je hazard a hrá sa pre zábavu na rozdiel od nejakého bridžu, ktorý sa hrá s kartami a rozhoduje v ňom náhoda. Technicky by mal rovnakú pravdu. Na laicky položenú otázku by laicky odpovedal. Samozrejme by sa nerozhovoril o tom, že aj v golfe rozhoduje náhoda...

Už som napísal všetko podstatné, už sa v tomto príliš angažovať nemienim, lebo by to skončilo len pri nič neriešiacich debatách. Je to hlavne výčitka neprofesionálne j moderátorke, ktorá si dovolí položiť takúto tendenčnú otázku a dostala na ňu odpoveď, ktorú zrejme očakávala. A to dokonca v hlavnom vysielacom čase! Toto nie je fórum, kde by sa s tým dalo niečo robiť, tu išlo skôr o určitú formu "vyplakania sa" a rozšíriť obzory nezainteresovan ým.
 
 
# RE: RE: I.liga na MarkízeEdo Velecký 2014-03-28 22:22
Ci je poker hazardna hra alebo vedomostna hra, je vecou nazoru, dlhociznych diskusii, akych je na webe mnozstvo a aj sudnych sporov. V tom asi naozaj tazko prispejeme niecim novym, ale svoj nazor aj tak poviem: poker je kombinacia vedomosti, treningu, matematiky, strategie a stastia. Avsak niektore strategicke prvky su dost hazardne a prvok stastia je natolko vyznamny, ze u pokru podla mna prevazuje hazardny charakter. Zaroven ale plati, ze aj v tomto prostredi su stalice, ktore hraju lepsie ako ini, cize nerozhoduje len stastie, treba o hre aj naozaj vela vediet, dokonca je to nutnost.
 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.