ME2013 Ostende, družstvá open, finále Tlačiť E-mail
24. 06. 2013


V belgickom Ostende pokračovali šieste otvorené majstrovstvá Európy súťažami družstiev open, seniorov a žien.

Súťaže družstiev open sa zúčastnilo 122 družstiev so 576 hráčmi z 35 krajín. Súťaž open sa hraje nasledovne: prvé 2 dni desať kôl švajčiarskym systémom po desať rozdaní. Potom najlepších 16 postúpilo do KO hraného vždy po 2 segmentoch po 14 rozdaní. Hráči, ktorí vypadnú z KO bojov, sa presúvajú s adekvátnym koeficientom do eliminácie v súťaži párov, ktorá začala po skončení dvojdňového švajčiara.

Po personálnej stránke zaujímavá je skutočnosť, že pribúda družstiev vedených sponzormi alebo družstiev, do ktorých si niektorí hráči kupujú renomovanejších hráčov, predovšetkým zo zahraničia. Je to samozrejme umožnené transnacionálnym prístupom organizátorov a bridžu to prospieva, robí súťaže zaujímavejšie a aj kvalitnejšie povedzme rovnako ako podobný mechanizmus prospel európskemu klubovému futbalu.

Dva dni kvalifikačných bojov pre také široké a kvalitné pole vyzerajú ako málo pre vytriedenie skutočne najlepších, avšak akýkoľvek systém by spôsobil vynechanie mnohých skvelých hráčov z ďalších bojov. Takto medzi vyradenými boli napríklad: talianske družstvo Angelini, v podstate talianska reprezentácia na 37. mieste alebo legionárske monacké esá na čele s top hráčmi svetového rebríčka na 40. mieste. Drobná ukážka z ďalších umiestnení: skvelé poľsko-litevské družstvo Era s poľskými reprezentantmi s Kalitou a Nowosadzkim skončilo na 68. mieste, ruská "reprezentácia" na 86. mieste a Dano De Falco, člen legendárneho Blue Teamu, na 94. mieste. Družstvo Hungary Gamax, hrajúce s u nás dobre známym Lacim Szilágyim, bolo pred posledným rozdaním na postupovom 12. mieste, avšak strata 15 impov v tomto rozdaní ich odsunula na 19. miesto. Súťaže sa zúčastnilo aj české družstvo PS CZ (Šlemr, Martynek, Zadražil, Vozábal), ktoré k postupe potrebovalo vysoké víťazstvo v poslednom kole. Výhra v pomere 11.14-8.86 stačila žiaľ len na slušné 35. miesto.

Do KO bojov napokon postúpili tieto družstvá:

  • Poland - poľská reprezentácia
  • ApolloSojuz - Rosenberg, Gromov, atď
  • Isrmany - izraelská reprezentácia doplnená najlepším nemeckým párom Piekarek-Smirnov
  • Cooreman - prekvapenie z Belgicka
  • Vitas - medzinárodná izraelsko, holandsko, litevská sponzorovaná spoločnosť
  • Onstein Aces - krycí názov pre holandské esá, viacnásobných reprezentantov jednej z najsilnejších európskych krajín
  • Mahaffey - americko - anglické družstvo (Meckstroth, Forrester, naturalizovaný Poliak Pszcola zvaný Pepsi) pomenované podľa sponzora.
  • Group France - Bessisovci a comp., jedno z mála družstiev, ktoré sa prebojovalo do finále po zlom štarte (po štvrtom kole na 92. mieste)
  • Assael - turecko-severské družstvo pomenované podľa obľúbeného tureckého reprezentanta, ktorý zomrel vlani počas hier v Lille
  • Ventin - švédsko, anglicko, španielske družstvo, asi sponzorované posledne menovaným zdrojom.
  • Mazurkievicz - poľské družstvo s Gawrysom a Jassemom.
  • Gotard - nemecko-poľské družstvo, ktoré si postup vybojovalo v poslednom rozdaní (nie proti spomínanému Gamaxu)
  • Deutchland - meno hovorí samo za seba
  • Consus - poľské družstvo sponzorované firmou Consus, ktorá na súťaže bežne posiela viac družstiev, teraz však bol len jeden Consus
  • De Botton - poľsko, nórske, anglické družstvo sponzorované pani de Botton
  • Zaleski - družstvo pomenované podľa známeho sponzora s legendárnym Garozzom (pravidelne so Zaleskim trénoval na BBO) sa do KO bojov prešmyklo na poslednom postupovom mieste po absolútnej výhre 20-0.
Doplnenie I:

Výsledky osemfinálových bojov súťaže open boli nasledovné:



Z ďalších bojov vypadlo družstvo Mahaffey, víťaz tejto súťaže na ME v Poznani 2011. Postúpilo aj družstvo Breno, predtým Zaleski (dôvod premenovania neviem), vďaka drobnému zisku v poslednom rozdaniu. Vo štvrťfinále sú favoritmi ApolloSojuz a Isrmany, kým súboje poľskej a francúzskej reprezentácie favorita nemajú.

Doplnenie II:

Výsledky štvrťfinálových bojov súťaže open boli nasledovné:





ApolloSojuz nezvládlo poraziť ďalšie poľské družstvo v rade a tak súťaž stratila svojho najväčšieho favorita. Poľskej dominancii zabránili Francúzi, ktorým výborným výkonom v druhej časti zápasu rozdrvili jeho reprezentáciu. Breno viedlo 49-0, ale napokon sa muselo strachovať o postup, avšak Garozzo napokon po rokoch postúpil zase do boja o medaily. Veľmi silné Isrmany vyradilo De Botton a je asi najväčším favoritom. Avšak v tejto súťaži je táto úloha skôr nevďačná, lebo favoriti rýchlo končia. Uvidíme, či to bude platiť aj medzi poslednými štyrmi...

Pred finále:

Výsledky semifinálových bojov súťaže open boli nasledovné:





Obaja favoriti teda vypadli, i keď Isrmany len o jeden imp, pričom vedenie stratili v predposlednom rozdaní. Vo finále je favoritom poľské družstvo Mazurkiewicz, ale favoritom sa dosiaľ neveľmi darí.

Finále:

Výsledky finálových bojov súťaže open boli nasledovné:





Talianske družstvo Breno po prvej polovičke pomerne presvedčivo viedlo a svoj náskok stratilo až v posledných 4 rozdaniach, relatívne v banálnych rozdaniach následkom prílišnej opatrnosti v licitácii a tak bridžová legenda Benito Garozzo (ročník 1927) tentoraz nezískala zlatú medailu - dožičili by mu ju všetci, možno aj poľskí súperi :-). Pikantériou súťaže bola skutočnosť, že talianske družstvo dostalo 6 impovú penalizaciu za použite mobilného telefónu. Bez tejto pokuty by bol stav pred posledným rozdaním remízový. Avšak v poslednom rozdaní získali Poliaci 2 impy, takže napokon vyhrali o 8 imp a o výsledku (našťastie) nerozhodovala táto pokuta za to, že jeden z hráčov zabudol vypnúť mobil.

Víťazom tejto najdôležitejšej súťaž ME sú teda Poliaci, ktorým už takýto úspech asi naozaj začínal chýbať a tak im ho doprajme a zatlieskajme im, lebo poľský bridž si to zaslúži.




Ďalšie články na túto tému: