ME2013 Ostende, družstvá mixy Tlačiť E-mail
22. 06. 2013


V belgickom Ostende pokračovali šieste otvorené majstrovstvá Európy súťažou družstiev mix. Súťaže sa zúčastnilo 98 družstiev so 445 hráčmi z 35 krajín. Súťaže ME sú pravidelne prenášaná na BBO, prenáša sa veľký počet stolov, až desať.

Pôvodne sa súťaž mala hrať tri dni, švajčiarskym systémom, 15 kôl, 5 kôl denne, kolo po 10 rozdaní, tak je tento formát popísaný ešte aj na webe EBL. Medzičasom niekedy však došlo ku zmene a po 13. kole prvé dve družstvá hrali finále, kým ďalšie dve sa pobili o bronzovú medailu v zápasoch na 20 rozdaní, kým zvyšné družstvá hrali o umiestnenie.

Výborne súťaž začala česká reprezentácia, ktorá v prvý deň z istotou porazila všetkých súperov a súťaž viedla. Horšie bolo pokračovanie, keď druhý deň utrpela 3 prehry. Sľubný bol pre zmenu začiatok tretieho dňa, družstvo sa dostalo na cenné siedme miesto, ale potom prišli výrazné prehry a družstvo sa napokon prepadlo na 49. miesto. Škoda premárnenej príležitosti (v prvých piatich zápasoch získalo družstvo 84,24 VP, avšak v nasledujúcich desiatich zápasoch 65,28 VP), ale zároveň platí, že hráči si urobili meno a potvrdzujú názor, že český bridž môže v mixoch v nie ďalekej budúcnosti urobiť ešte lepšie výsledky ako doteraz, vrátane výrazných úspechov.

Od druhého dňa bolo zaujímavé sledovať, že mnohým veľmi silným družstvám sa nedarilo prebojovať zo stredu tabuľky vyššie, nakoľko sa vyčerpávali vo vzájomných bojoch. Zároveň to ukazuje kvalitu súťaže a skutočnosť, že európsky bridž v priemere kvalitatívne zosilnel a aj keď neplatí, že súťaže môže vyhrať hocikto, tak každopádne platí, že skoro každý súper je nebezpečný a v podstate každý môže poraziť každého. Po druhom dni bojov sa na čelo tabuľku prebojovali naši ďalší susedia, Rakúšania a tak dokumentovali svoju známu silu v mixových súťažiach. Družstvo Austria v super výkone pokračovalo aj tretí deň, súťaž doslova ovládlo, vyhralo všetkých 13 zápasov a viedlo s náskokom, ktorý by dával veľkú nádej na titul, ak by sa hralo podľa pôvodného rozpisu, avšak takto muselo začať vo finálových zápasoch odznova, pričom finálovým súperom bolo holandsko-rakúske družstvo Ned-Aut. O tretie miesto sa pobili Severania, dánsko-švédske družstvo Schaltz proti nórskemu družstvu Troll. Záverečné poradie bolo napokon nasledovné:

  1. Ned-Aut: Bertens, Michielsen, Prooijen, Smederavac, Werbeek, Wernle (92-41 finále)
  2. Austria: Lindermann, Grumm, Schifko, Weigkricht
  3. Schaltz: Schaltz, Schaltz, Fredin, Bekkouche (61-47)
  4. Troll: Brogeland, Brogeland, Erichsen, Erichsen
Celkové výsledky nájdete tu.

Fotogalériu z ME nájdete tu.

Kuriozita: Siedme otvorené ME2015 sa budú konať na tomto mieste. Naozaj.




Ďalšie články na túto tému:

 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.