Zápis zo zasadania P-SBZ zo dňa 5.12.2012 Tlačiť E-mail
10. 12. 2012
1) nepredlozene, \n Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovými robotmi, potrebujete mať zapnutý Javascript aby ste ju mohli vidieť. BELCAK, Peter -1910448269

Zápis zo schôdze Predsedníctva SBZ

 

Miesto:             Bratislava, Michalovce, Košice, Nové Zámky

Dátum:             streda, 5. decembra 2012

Prítomní:          P. Belčák (PB), G. Hinďoš (GH), P. Dubnický (PD), E. Velecký (EV), V. Belčák (VB)

Neprítomný      počas schôdze sa PD odpojil a ďalšieho priebehu schôdze sa nezúčastnil

 

Program:

 

1/ vyhodnotenie ligy 2012

2/ voľba koordinátora ligy na rok 2013

3/ návrh kalendára podujatí na rok 2013

4/ čerpanie dotácie za rok 2012

5/ žiadosť o dotáciu v roku 2013

6/ SBZ ako príjemca 2% dane na nasledujúce obdobie

7/ plán reprezentačných akcií na rok 2013

8/ nová prezentácia výsledkov slovenských turnajov na internete

9/ diskusia

a)      titul majstra SR v pároch, každoročná cena pre najlepšieho slovenského bridžistu

b)     bridž v Bratislave

c)      vzťah SBZ a NBC, možná spolupráca v ďalšom období

d)     zmluva o súčinnosti s ČBS, posun stanovísk na oboch stranách

e)      organizácia schôdzí P-SBZ

 

 

Závery:

 

1/ VB, koordinátor slovenskej bridžovej ligy, vypracoval samostatné správy o priebehu prvej a druhej ligy v roku 2012, ktoré sú zverejnené na stránke SBZ. Členovia P-SBZ vzali obe správy na vedomie. Počas schôdze sme sa podrobnejšie pristavili pri dvoch bodoch. Prvým sú hlasy hráčov po prítomnosti rozhodcu počas sústredení prvej ligy a druhým je otázka potrestania družstva 7TH za neúčasť na jesennom sústredení prvej ligy.

P-SBZ konštatuje, že častejšie ako v minulosti sa medzi hráčmi prvej ligy objavili otázky na možnosť angažovať na dve prvoligové sústredenia nehrajúceho rozhodcu. Tento rok sme potrebovali rozhodcu pri náprave nezrovnalostí 4x, kapitáni dotknutých družstiev sa s rozhodnutím, ktoré vyniesol rozhodca, ktorým bol v súlade s propozíciami určený hráč nezainteresovaného družstva,  nestotožnili 2x (oba prípady na jar), a tak musela zasadnúť jury. Počas jesenného sústredenia nebolo potrebné jury zvolať. Tento systém pokladá P-SBZ za v podstate vyhovujúci, ale zároveň si uvedomuje, že vytvára tlak na hrajúcich rozhodcov a poskytuje zámienku pre napadanie ich rozhodnutí. Problémom je skutočnosť, že angažovanie kvalifikovaného rozhodcu si každoročne vyžiada sumu cca 450 euro. Tento problém sa týka iba prvej ligy. Jedným z riešení je dramatické zvýšenie vložného pre prvoligové družstvá (ešte aj po takomto zvýšení by naše tímy za účasť platili menej ako účastníci prvej ligy v Čechách), druhým je čiastočné zníženie finančných odmien, tretím je získanie sponzora, ktorého meno by sa dostalo do názvu bridžovej ligy alebo kombinácia týchto prístupov. Členovia P-SBZ si vo svojich kluboch prediskutujú, nakoľko je otázka nehrajúceho rozhodcu vo svetle možných riešení aktuálna pre rok 2013 a ďalšie. V prípade, že sa prvoligisti priklonia na stranu zmeny, tak koordinátor upraví príslušný bod v návrhu propozícií ligy na budúci rok a zabezpečí pre prvú ligu na rok 2013 kvalifikovaného a nehrajúceho rozhodcu.

 

V otázke neúčasti družstva 7TH z Topoľčian na jesennom prvoligovom sústredení členovia P-SBZ vyslovili jasný nesúhlas s prístupom kapitána družstva, ktorý hoci s predstihom avizoval problémy, tak o zlyhaní náboru a o definitívnej neúčasti svojho družstva pred začiatkom sústredenia koordinátora neinformoval. Takýto postup je pri vrcholnej slovenskej súťaži ťažko akceptovateľný, znehodnotil postavenie slovenskej bridžovej ligy a je v protiklade so zvyklosťami, keď v minulosti hráči bridžu patrili ku kultúrnym a spoločenským vzorom. P-SBZ takýto prejav jednoznačne odsudzuje. Keďže propozície ligových súťaží neuvádzajú žiadny trest pre takýto postup, P- SBZ nenašlo iné možnosti potrestania a súhlasí s vyššie uvedeným odsúdením prístupu kapitána družstva 7TH s tým, že vypadnutie z prvej ligy je dostatočným trestom pre družstvo a jeho členov.

 

2/ Počas súťažného ročníka a ani po jeho skončení neprišli na P-SBZ návrhy na nového koordinátora. S prácou VB vyslovili všetci prítomní členovia P-SBZ spokojnosť, vykonáva ju zodpovedne, informácie sú zverejňované včas a primeraným spôsobom. VB bol v hlasovaní schválený za koordinátora slovenskej bridžovej ligy aj na rok 2013 (3x ZA, 1x ZDRŽAL SA, 1x NEHLASOVAL). Ďalej P-SBZ poverilo staronového koordinátora spracovaním a predložením návrhu propozícií na rok 2013 v termíne do 21.12. tak, aby do 31.12. mohla byť finálna verzia propozícií zverejnená na stránke SBZ.

 

3/ P-SBZ žiada zástupcov klubov, ktoré organizujú otvorené súťažné turnaje v roku 2013, aby termíny konania týchto súťaží oznámili EV do 31.12.2012 za účelom uverejnenia termínového kalendára na stránke SBZ.

 

4/ PB zosumarizoval výšku dotácie z prostriedkov štátneho rozpočtu a výšku jej čerpania. Vzhľadom na aktuálny zostatok na účte P-SBZ poverilo PB a VB rokovaním s dodávateľom s cieľom získania čo najvýhodnejšej ceny za miešací stroj a na jeho nákup. Pravidelným využívaním je súčasný miešací stroj už na hranici praktickej a spoľahlivej prevádzkovateľnosti, z dlhodobého hľadiska a s prihliadnutím na organizáciu ESFG na jeseň 2013 sa záložný miešací stroj stáva pre nás nevyhnutným.

 

5/ PB oznámil, že Ministerstvo školstva zverejnilo výzvu na podávanie žiadostí na dotáciu na štátnu reprezentáciu na rok 2013. Okrem tejto výzvy bude potrebné v roku 2013 odpovedať aj na výzvu týkajúcu sa dotácií na organizáciu významných medzinárodných podujatí. Vzhľadom na organizovanie ESFG 2013 na Slovensku je kladné vybavenie a pridelenie tejto dotácie existenčné. Táto druhá výzva ešte zverejnená nebola. Novinkou pri podpornej dokumentácii k podávaným žiadostiam je odvolávka na informačný systém v športe, ktorého ambíciou je objektivizovať počet aktívnych športovcov, ktorí sa jednotlivým športovým odvetviam na Slovensku venujú. PB požiadal prítomných vedúcich klubov o pomoc pri zbere údajov a zároveň potvrdil, že s podobnou žiadosťou sa obrátil na všetkých vedúcich klubov. Termín na predloženie žiadosti o dotáciu na rok 2013 je 14. decembra 2012.

 

6/ PB potvrdil, že 3.12. bol SBZ zaregistrovaný ako oprávnený subjekt pre príjem prostriedkov z 2% dane z príjmov za tento rok.

 

7/ P-SBZ uložilo kapitánom reprezentačných družstiev open (EV) a mládeže (Robert Lukoťka), aby do 31.12.2012 spracovali plán účasti reprezentačných výberov na podujatiach v roku 2013. Okrem toho kapitán reprezentačného družstva mládeže má v termíne do 31.1.2013 predložiť aj podrobne spracovaný plán prípravy družstva U-20 pred jeho predpokladanou účasťou na ME 2013.

 

8/ EV informoval o výraznom úsilí, ktoré sa vynakladá na zlepšenie prezentácie výsledkov slovenských súťaží na bridžových stránkach. Autori tejto iniciatívy vychádzali z porovnania jednoduchosti, prehľadnosti a interaktivity pri zobrazovaní výsledkov na turnajoch (intuitívne ovládanie zoradenia poradia podľa párov, podľa výsledkov v jednotlivých rozdaniach, podľa ďalších kritérií) v okolitých krajinách. Prvé čiastočné výsledky tejto aktivity sa dajú nájsť na stránke KBK predovšetkým vďaka práci Tibora Menyhérta.

Členovia P-SBZ registrujú a oceňujú túto snahu o zlepšenie prezentácie bridžových výsledkov z turnajov organizovaných pomocou bridgemate-ov a v ďalšom období želá programátorom veľa trpezlivosti a dobrých nápadov.

 

9a/ Titul majstrom SR v kategórii družstiev získava víťaz prvej slovenskej ligy. Podobné ocenenie v kategórii párov zatiaľ buď chýba alebo sa udeľovalo iba sporadicky. P-SBZ rozhodlo, že titul majstra Slovenska oficiálne získa v príslušnom roku tá čisto slovenská dvojica, ktorá sa najlepšie umiestni v hlavnom párovom turnaji na MMS Slovenska.

EV predložil návrh na udeľovanie každoročnej ceny pre najlepšieho slovenského bridžistu, ktorá by sa udeľovala tomu jednotlivcovi (hráčovi alebo hráčke) zo Slovenska, ktorý by dosiahol najlepšie umiestnenia (po prepočítaní koeficientmi porovnateľnými s tými, ktoré využívame pri prepočte kovových MB) na slovenských neligových súťažiach. Cieľom iniciatívy je vytvoriť tradíciu a pomocou nej hlbšie zakorenenie nášho koníčka v spoločnosti. Reakcie na tento návrh boli zmiešané. Záver diskusie k tomuto bodu je, že ak sa podarí nájsť sponzora, ktorý by prevzal finančný patronát nad touto cenou (pre jedného alebo aj troch najlepších) a prípadne by ju dokázal aj mediálne spropagovať, tak ju vyhlásime už v roku 2013, v opačnom prípade sa k diskusii na túto tému P-SBZ vráti koncom roku 2013.

 

9b/ P-SBZ podporí organizáciu kurzu bridžu pre začiatočníkov v Bratislave s tým, že cieľovou skupinou majú byť hlavne študenti bratislavských vysokých a stredných škôl. Do prípravy takéhoto kurzu by mali byť zahrnutí aj reprezentanti SR z Bratislavy. P-SBZ dúfa a očakáva v tomto smere podporu a iniciatívu od viacerých bratislavských hráčov.

 

9c/ PB informoval P-SBZ o svojom stretnutí s I. Tatranským a o jeho priebehu. P-SBZ zaujalo ku problému vzťahov SBZ a NBC nasledujúce stanovisko:

-    pre budúcnosť slovenského bridžu je potrebné vytvoriť normálne vzťahy medzi uvedenými organizáciami,

-    nevyhnutnou podmienkou normálnych vzťahov je registrácia NBC ako štandardného bridžového klubu v SBZ a jeho členov za členov SBZ,

-    rovnako je nepredstaviteľná štandardná úroveň vzťahov, pokiaľ sa viacerí hráči NBC nebudú zúčastňovať celoslovenských súťaží organizovaných SBZ a iných slovenských súťaží,

-    splnenie týchto štandardných podmienok spolupráce (dodržiavaných inými bridžovými klubmi a bežnými v každom športe) podľa názoru P-SBZ pomôže ukončiť zbytočný konflikt medzi týmito organizáciami a postupne prejsť ku normálnej spolupráci v záujme rozvoja bridžu na Slovensku a hlavne v záujme mládežníckeho bridžu, kde NBC úspešne pôsobí.

P-SBZ poverilo prezidenta SBZ PB napísaním oficiálneho listu NBC v tomto duchu. P-SBZ dúfa, že jeho ponuka bude druhou stranou prijatá a že takto sa spoločne budeme venovať konštruktívnej práci v prospech slovenského bridžu.

 

9d/ P-SBZ diskutovalo aj o prebiehajúcich rokovaniach s ČBS o zrušení zmluva o súčinnosti s ČBS. P-SBZ konštatovalo, že došlo ku  posunu stanovísk na oboch stranách za obdobie od konania konferencie SBZ. P-SBZ schválilo nasledujúcu filozofiu prístupu ku členom ČBS po predpokladanom zrušení zmluvy: členovia ČBS budú mať ku všetkým súťažiam organizovanými SBZ prístup za rovnakých podmienok ako členovia SBZ. Z tohto pravidla sú jedinou výnimkou ligové súťaže, kde po ukončení zmluvy o súčinnosti bude účasť podmienená členstvom v SBZ. P- SBZ odporúča každému slovenskému organizátorovi bridžových súťaži, aby rešpektoval tento prístup ku členom ČBS. Zároveň členovia P-SBZ s počudovaním a nevôľou vzali na vedomie, že ČBS sa chystá aplikovať princíp rozdielneho vložného, čo poškodzuje členov SBZ pri ich prípadnej účasti na významnejších českých a moravských turnajoch. P-SBZ poverilo PB zaslaním odpovede, v ktorej vyjadrí tento postoj a zároveň vyjadrí nesúhlas P-SBZ s obojstranným odstúpením od tejto zmluvy k termínu 31.7.2013 navrhovanému druhou stranou.

 

9e/ P-SBZ schválilo návrh (4x ZA, 1x NEHLASOVAL), aby boli schôdze organizované na pravidelnej trojmesačnej báze.

 

PB poďakoval členom, ktorí vydržali do konca za účasť na schôdzi, poprial všetkým príjemné prežitie vianočných a novoročných sviatkov.

 

 

V Bratislave, 5. decembra 2012

 


 

Komentár  

 
# Jury na jesenMartin Hriňák 2012-12-11 16:13
Mam vyhrady k bodu 1 zapisnice - "Počas jesenného sústredenia nebolo potrebné jury zvolať.".

Toto tvrdenie je nepravdive, pretoze jury zvolana bola a rozhodovala. Obsirnejsie o tom pisal Tibor na http://www.bridgekosice.sk/index.php?a=1.liga-2012-jesenne-sustredenie.
 
 
# Re: jury na jesenEdo Velecký 2012-12-11 21:31
Mea culpa, zabudol som, pritom ja som v tej jury aj bol :).
 
 
# Tiež zopár výhrad k zápisuTibor Menyhért 2012-12-12 01:07
  • Prípad odstúpenia/neodstúpenia družstva 7Trefov je naozaj nešťastný. Myslím, že všetkých členov družstva môžem pokladať za svojich priateľov, nakoniec za Topoľčany som raz nastúpil ako náhradník a vybojovali sme tretie miesto. Nie je však pravdou, že propozície s podobnou situáciou nepočítajú. Počítajú a sú až priveľmi drakonicky prísne. V najbližšom ročníku členovia družstva 7Trefov nesmú nastúpiť ako náhradníci v prvej lige, v druhej lige štartovať môžu, ale ak by obsadili postupové miesto, postúpilo by druhé družstvo z danej konferencie. Daný bod propozícií sme však, keď podobná situácia nastala v 2. lige nepoužili a P-SBZ sa rozhodlo ho nepoužiť ani teraz. Aj preto som v jednom zo svojich článkov minulý rok túto klauzulu navrhol zrušiť, nahradiť ju menej prísnym ustanovením, ktoré by sa však striktne dodržavalo. Uvedený zákaz by sa nemal týkať všetkých členov družstva, ale iba kapitána, poprípade, ak by kapitán bol ochotný nastúpiť, tak tých členov, ktorý či už z takých alebo onakých dôvodov nastúpiť odmietli.

  • V zápisnici sa píše v množnom čísle o požiadavkách zo strany hráčov, aby na sústredení bol nehrajúci rozhodca. Možno v rozhovoroch tento problém nastolili aj iní, ale možno je to len optický klam, lebo túto tému každoročne nastoľujem ja. Tohoroku ako hrajúci rozhodca, v minulých rokoch ako rozhodca konzultant, keď samotné rozhodovanie mal či mali na starosti nekvalifikovaní nehrajúci rozhodcovia. 1. liga je našou najvyššou a najprestížnejšo u súťažou, naozaj nie je celkom regulérne, ak takúto súťaž systematicky rozhoduje hrajúci rozhodca. Na jednej strane sa nemôže dostatočne sústrediť na vlastnú hru a ak náhodou jeho družstvo v súťaži uspeje, mnohí hráči si neodpustia podpásové komentáre: Veď to len preto, lebo si rozdania sám namiešal. Ak by nehrajúci rozhodca aj stál tých 450 Euro, tak reálny náklad navyše je cca. o 100 Euro nižší, snáď to nie je tajomstvo, že som za technické zabezpečenie 1. ligy a jej rozhodovanie niečo dostal zaplatené.
    Keď som začal čítať vetu, že medzi P-SBZ a Ú-ČBS došlo k posunu stanovísk, tak som sa najprv potešil, že od zámeru zmluvu zrušiť oba orgány chcú ustúpiť. Posun však spočíva v tom, že od zlého sa posunuli k ešte horšiemu. Naozaj neviem, kde vidí P-SBZ vo vzťahu k štartovnému v českých súťažiach problém. ČBS má zavedené dva druhy členských príspevkov. Súťažné a nesúťažné, súťažné je výrazne vyššie než naše a nesúťažné je o niečo nižšie než naše. Do propozícii preborov zakomponovali klauzulu, ktorá je z hĺadiska rovnoprávneho postavenia členov SBZ a ČBS v rovnováhe. Členovia ČBS so súťažným členským platia vo vybraných českých súťažiach znížené štartovné, takže členovia SBZ platia rovnaké štartovné ako členovia ČBS s nesúťažným členským. Ak toto budeme akceptovať, tak zmluva nemusí byť vypovedaná vôbec.
  • K novým propozíciam ligy: Ak som to dobre pochopil, tak propozície znova bude schvaľovať iba predsedníctvo bez diskusie aspoň s kapitánmi 1. ligových družstiev.
 
 
# Re: tiež zopár výhrad ku zápisuEdo Velecký 2012-12-12 18:06
1. Asi myslíš $26, bod 9 propozícií. Tento bod je určený pre potrestanie družstva, ktoré nenastúpi do súťaže v poslednom kole a následný kontumačný výsledok ovplyvní poradie na významných miestach, napríklad víťaza alebo postupujúceho. To sa teraz nestalo, lebo odstúpenie 7TH nemalo žiadny vplyv na poradie súťaže, z čoho zase logicky vyplýva, že tento bod je pre potrestanie družstva 7TH nepoužiteľný.

2. Rozhodnutie angažovať pre I.ligu nehrajúceho rozhodcu ešte nie je definitívne, ale je to krok smerujúci ku štandardizácii našich bridžových súťaží. Ide však o rozhodnutie finančne náročné, lebo odčerpáva celú súčasnú výšku vkladov prvoligových družstiev (8*50 Euro) a prakticky by o takúto výšku mali byť vklady do súťaže zvýšené. Hľadajú sa však aj iné riešenia. Btw:nie som istý, ale domnievam sa, že suma 100 Euro, ktorú ty spominas, v sebe zahrňuje i odmenu za rozhodovanie a prípravu Východnej konferencie II.ligy.

3. Ak to časove vyjde, tak osobne nevidím problém v tom, aby bol návrh nových propozícií zverejnený na webe SBZ ešte pred jeho schválením P-SBZ. Ku propozíciám sa môže vysloviť kedykoľvek ktokoľvek, vrátane samozrejme kapitánov všetkých družstiev, teda nielen prvoligových. Iniciatívu v tomto smere len uvítame. Ešte dodám, že nové propozície budú obsahovať aj riešenie pre prípadnú opakovanú početnú nevyváženosť druholigových konferencií.

4. ČBS má strategický cieľ získať čo najviac registrovaných členov a následne čo najviac sponzorských darov, štátnych a členských príspevkov. Je to regulérna stratégia, je to jeden z krokov, ktorým sa ČBS snaží získať ďalšie zdroje finančných prostriedkov a my tejto stratégii nemienime brániť. Naším cieľom je vyjednať čo najvhodnejšie podmienky - tentoraz ale už nezáväznej - spolupráce v oblastiach, ktorých sa zmluva týkala.
 
 
# RE: Re: tiež zopár výhrad ku zápisuTibor Menyhért 2012-12-12 19:21
1. a 2. liga by mali byť z hľadiska rozhodovania a odmeňovania rozhodcu nazávislé. Za každé sústredenie 2. ligy som fakturoval 50 euro, za prvú ligu v Bratislave som tuším tiež dostal 50 Euro, plus úhradu ubytovania, podobne ubytovanie na Jarnom sústredení. Za jesenné sústredenie 1. ligy som nefakturoval nič, ale po "správnosti" :-) by som fakturovať mal.

Nejde tu zo systematického hľadiska o mňa, môže to robiť aj Adam, Edo, či niekto iný, ale len čo je rozhodca hrajúci, je na jednej strane silne hendikepovaný a s ním celé jeho družstvo, lebo musí rozmýšľať nielen o samotnom dianí pri stolíku, ale aj o všetkom čo súvisí s technikou, rozhodovaním, logistikou, ... a popritom je pochopiteľné, že ho hráči podozrievajú zo vštkých možných i nemožných hriechov.

SBZ by mal vypracovať podobný cenník služieb rozhodcov a skórerov, ako má napríklad Poľský zväz, odmeny by boli stanovené ako minimálny honorár a prirodzene, že organizátor sa s rozhodcom môže dohodnúť na vyššej sume.

Pre mňa osobne je inak príjem za rozhodovanie vcelku zaujímavý, takže otváraním tejto témy idem sám proti sebe, ale na druhej strane mám aj isté športové ambície.

Snahu ČBS aboslútne chápem a podporujem, myslím, že čím na tom budú lepšie oni, budeme na tom lepšie aj my a možno v menšej miere, to platí aj v opačnom garde. Obávam sa však, že ak by sa spravila dôkladná ekonomická analýza, tak niektoré kroky z jednej či druhej strany škodia obom zväzom. Treba hľadať synergetické a symbiotické efekty vzájomnej interakcie. Napríklad ja si viem predstaviť, že si SBZ objedná XY tlačených výtlačkov nového časopisu SBZ a zároveň doň dodá 2 až 4 strany textu, ktorý by bol voľnou prílohou alebo by bola viazaná v strede a prirodzene, že by sme ju tlačili na vlastné náklady. Symbiotický efekt by tiež mala napríklad moja/naša prezentácia turnajov, ak by si ju osvojil aj ČBS.
 
 
# &26, bod 9Tibor Menyhért 2012-12-12 22:26
Propozície sú v tomto bode silne nekonzistentné. Ak sa bod vykladá úzko, tak je väčším prehreškom nenastúpiť v poslednom kole dlhodobej súťaže, než zo súťaže po jarnom kole odstúpiť a neodohrať ani jeden zápas. Neodohratie 7 zápasov na jeseň pritom výsledné poradie ovplyvňuje v oveľa vyššej miere, než neodohratie jediného zápasu. Keď sa však liga hrá formou sústredení, tak si naozaj neviem predstaviť, prečo by nejaké družstvo na jesenné sústredenie prišlo, odohralo 6 zápasov a na 7. zápas by nenastúpilo - jeden dôvod by tu bol a to, že zmešká posledný a jediný spoj, daný problém by však družtvo vedelo a avizovalo dopredu a pravdepodobne by sa našlo nejaké rozumné riešenie. Tento bod propozícií je jedným z mnohých, ktoré sa do nich dostali mechanickým prevzatím súťažného poriadku ČBS.
 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.