ME 2012 v Dubline (záver) Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
14. 06. 2012


Začali ME 2012 v Dubline. Budeme sa venovať hlavne súťaži open. Kompletnejšie informácie nájdete tu.
 

  Obsah:

Hrací systém: v súťaži je 34 družstiev (v roku 2008 a 2010 ich bolo 38), Slovensko sa nezúčastňuje. Družstvá sú rozdelené do dvoch skupín A a B. V rámci skupiny sa hrajú zápasy každý s každým. Potom prvých deväť družstiev z každej skupiny postúpi do finálovej časti, kde sa odohrajú ešte zápasy s postupujúcimi družstvami z druhej skupiny. Do záverečného poradia sa rátajú len výsledky dosiahnuté s družstvami, ktoré postúpili do finále.

Víťaz je samozrejme majstrom Európy (titul obhajuje Taliansko). Prvých šesť družstiev postúpi na majstrovstvá sveta.  Prvých desať družstiev získa právo hrať na Champions Cup, čo je akási obdoba fotbalovej ligy majstrov. Je teda o čo hrať. Každý deň sú prenosy na BBO. Program prenosov je tu. Bežne sa začína o 11.00, 14.30 a 17.40 hod. Zápasy sú na 20 rozdaní. Favoriti? Taliansko, Holandsko, Monaco.  Čierny kôň: Izrael. Šancu na prekvapenie majú ale aj iné družstvá, napríklad Francúzsko alebo Švédsko. Silné nádeje určite panujú aj v iných družstvách, napríklad u Rusov alebo Poliakov. Veľkú výkonnostnú silu predstavujú ďalšie družstvá schopné prekvapiť ako napríklad Bulhari, Nóri, Nemci, Dáni. Aj teoreticky slabšie družstvá sú schopné poraziť kohokoľvek z favoritov. Kvalita súťaže je teda naozaj veľmi veľká a ME sú pokladané oprávnene za najťažšiu súťaž na svete.
 
Prvý deň. Odohrali sa úvodné 3 kolá. O prekvapenia nebolo núdze. Výborne začali Maďari, ktorí remizovali s Talianmi a potom vyhrali nad Nórmi v pomere 25-5. V skupine B Rusi strpčili štart Poliakov do súťaže, keď ich porazili v pomere 25-4, aby v zápätí Rusi podľahli rovnako vysoko Francúzom. Dobre začali aj víťaz posledných Hier malých federácií, Luxemburg, ktorý je predbežne na treťom mieste vo svojej skupine a drží teda krok s favorizovaným Monacom.

Poradie po prvom dni v jednotlivých skupinách je nasledujúce:



Druhý deň

Všimnime si dnes najprv ako hrajú niektoré reprezentácie štátov patriacich pod malé federácie. Dobrý deň mala Ukrajina, ktorá pri znesiteľnej prehre s Talianskom (11-19) zaknihovala dve víťazstvá: nad Maďarskom (17-13) a Nórskom (19-11). Takto sú Ukrajinci na desiatom mieste, tesne za poslednou postupovou priečkou. Mimochodom, v druhom kole dostali ojedinele vysokú penalizáciu (dôvod nepoznám) vo výške 4 VP. Po prvom dni na tom bol dobre Luxemburg, ale v druhom súťažnom dni získal len 23 VP, čo urobilo rázny koniec potenciálnym snom. Zle nedobre je naďalej aj s Poľskom, ktoré prehralo vysoko s Rumunskom (10-20). A čo sa deje na vrchu tabuľky? Skupinu A vedie Izrael (4 juniori plus bratia Herbstovci), ktorý vyhral dosiaľ všetky zápasy,  pred Talianskom a Švédskom.  Skupinu B zase legionárske Monaco, hlavne však vďaka tomu, že Wales v poslednom kole rozdrvil dovtedy suverénne vedúce Francúzsko v pomere 25-5. Na druhom mieste su Francúzi pred Islandom. 

Nasledujúci tretí deň môže ešte poriadne zamiešat poradím. Potom začne druhá polovička tejto kvalifikačnej časti a tam sú prudké zmeny už pomerne zriedkavé, družstvá menia pozíciu v tabuľke o plus mínus jedno miesto, maximálne dve miesta. Aj to jedno miesto však môže znamenať postup alebo naopak, stratu postupu do finálovej časti. To sa na posledných ME stalo Rakúsku, dokonca v poslednom rozdaní kvalifikačnej časti a postup ich minul o jediný VP. Je to dramatický šport, tento bridž :).


Tretí deň
V skupine A sa tri vedúce družstvá - Izrael, Švédsko, Taliansko- mierne oddelili od ostatných družstiev, čím nepriamo potvrdili svoju úlohu favoritov. Za nimi nasleduje ďalšie 4 družstvá - vrátane Maďarska - ktoré môžu hovoriť nádejne o svojich postupových šanciach. O postup môžu ešte zabojovať ďalšie styri družstvá, medzi nimi aj včera spomínaná Ukrajina, ale bude mať aspoň na papieri silného konkurenta v Nórsku, ktoré zatiaľ hraje pod svoje možnosti a určite nesplňuje  predturnajové očakávania. V skupine B získalo legionárske Monaco výrazný náskok.  K tomu treba dodať, že skupina B je papierovo silnejšia (aj keď Cyprus je asi najslabšim družstvom na ME) a boja o postup sa zúčastňuje az 14 družstiev. Zápasy v skupine prinášajú neustále nejaké prekvapenia - napríklad Francúzsko prehralo po prehre s Walesom aj nasledujúci zápas v pomere 25-5, tentoraz s Poľskom. Výborne sa drží Wales - je otázne, dokedy. Keďže družstvo trochu poznám, tak  by ma jeho postup prekvapil, lebo by postúpilo na úkor nepochybne silnejších družstiev. Avšak bridž nie je len teoretická hráčska sila. Bridž je aj osobná pohoda,  je to pohoda v páre a aj v družstve, je to forma hráčov a je to aj štýl hry, napríklad schopnosť klásť súperom problémy, na ktorých sa budú potkýnať. Potrebujete rozdania, v ktorých družstvu žičí tempovanie alebo proste potrebujete mať štastie. Ak toto všetko máte, tak ste schopní urobiť dobrý výsledok - ak nie, tak nie.
 


Štvrtý deň
Prišla sobota, tak hráči dostali trochu priestoru na nadýchnutie (v nedeľu k nim bude program ešte milostivejší) a mali na programe len 2 kolá (v nedeľu len jedno). Podľa mojich "expertných" predpokladov mal byť turnaj už vo fáze konsolidácie poradia a prípadné zmeny sa mali týkať posunu v tabuľke o jedno, dve miesta. Skutočnosť je však taká, že napríklad Izrael utrpel svoju prvú prehru síce až v jedenástom kole, ale potom klesol o štyri miesta (prehral však z Írskom v pomere 25-1). V skupine B zase dosiaľ nenápadne Švajčiarsko postúpilo po dvoch posledných zápasoch z deleného 12-13. miesta na 7-8. miesto, o ktoré sa delí s majstrom sveta Holandskom - mimochodom, tiež nehrá nejako presvedčivo a bude sa musieť veľmi zlepšiť, ak bude chcieť zabojovať o medailu. Celkove hlavne 11. kolo prinieslo mnoho veľmi vysokých víťazstiev v pomere 25-5 a vyššie a poriadne zamiešalo poradím, ktoré si môžete pozrieť ako obyčajne na nasledujúcich obrázkoch:


Prinášam ešte jednu tabuľku, redukovanú tabuľku poradia prvých 20 družstiev (postupuje síce len 18, ale v B skupine sa družstvá o postupové miesto delia). Do tejto tabuľky sú zaradené len zápasy medzi postupujúcimi (v tomto čase postupujúcimi) družstvami a poradie je vytvorené podľa priemerného zisku v zápase ("postupujúce" družstvá majú v tomto čase nerovnaký počet vzájomných zápasov).

Aj tak však tabuľka má svoju výpovednú hodnotu a ukazuje, kto má najväčšiu šancu na titul v tomto hracom systéme (niektorí hráči ho podrobujú ostrej kritike, napríklad Bocchi). Veľa bude o poradí rozhodovať, kto vlastne do finále postúpi - napríklad Izrael by iste potešilo, keby medzi postupujúcimi nebolo Írsko. Mimochodom, mňa prekvapilo veľmi vysoké umiestnenie Walesu, pre ktorého už samotný postup by bol veľkým úspechom.

Aby tento text nebol len popisom poradia, respektíve jeho zmien zo dňa na deň, tak zaradím teraz jedno rozdanie, nech si ukážeme ako hrá európska elita.

 
Hráte z pozície N štyri piky (kontra partnera na 3srdcia nebola trestná, ale invit). Súperi vyniesli malé srdce k esu, naspäť prišiel (oprava) srdcový dolník, dáma, kráľ  (pôvodný text článku bol tento: naspäť prišlo srdce ku jackovi. Poznámka: na správnej zohrávke to nič nemení). East pokračuje pikovým kráľom. Ako chcete zobrať desať zdvihov? Riešenie uverejním zajtra, dovtedy prípadne odpovede môžete uverejniť v komentári :).

Piaty deň
Najprv sľúbené riešenie zohrávky 4pikov. Záväzok možno splniť teoreticky dvomi spôsobmi. Jeden je jednoduchý, zahrať na dubl trefovú dámu. Tento spôsob zohrávky má malú pravdepodobnosť. Druhý spôsob - zahrať na šancu, že jeden z obrancov, konkrétne East - má 4list kárový a najmenej tretiu trefovú dámu má oveľa vyššiu šancu na úspech. Tak aj v skutočnosti rozdanie vyzeralo:

Ku plneniu treba ovládať skvízovú techniku, konkrétne skvíz často nazývaný aj tromfový. Hlavný hráč zoberie pik kráľa a sám zahrá ďalší pik, čím súperov otromfuje. Povedzme, že East teraz zahrá káro. Hlavný hráč vezme zdvih kráľom a pokračuje pikmi, pričom pred predposledným pikom nastane takáto situácia:



Teraz hrá S ďalší pik. Odhody Westu sú nezaujímavé, North ale musí zahodiť tref, čím sa East ocitne v situácii bez východiska. Ak zahodí káro, tak hlavný hráč zahrá káro, ďalšie káro prebije a posledné káro na stole bude vysoké. Ak zahodí tref, tak hlavný hráč odohrá AK v trefoch a prejde károvým prebitkom do ruky na vysoký tref. Technika to nie je nejako zvlášť obtiažna, ale ovláda ju pomerne málo hráčov, pričom je však zaujímavé, že je veľmi atraktívna a prináša kopu ziskov. Mimochodom, v buletine z minuleho dňa je článok (Multon Magic) ako hráč Monaca Franck Multon touto technikou splnil 6srdcí po výnose tref sedma ku dáme Southu, ktorý v druhom zdvihu vrátil srdce. To je už oveľa komplikovanejšie rozdanie, ale ak máte chuť, tak pred prečítaním článku môžete skúsiť hľadať riešenie tohto problému z otvorenými kartami:

Teraz ku priebehu turnaja. Nedeľa bola temer odpočinkový deň, hralo sa len jedno kolo,  žiadne výrazne prekvapenia sa nekonali (iba Gréci pokračovali vo fotbalovom laufe, keď porazili Talianov 19-11) a tabuľky vyzerajú teda nasledovne:


 
Dnes sa hrajú už "obvyklé" 3 kolá, program sľubuje tvrdé a zaujímavé súboje, takže ak máte čas, nazrite  na  BBO, kde bežia priame prenosy z týchto zápasov. Ešte malá poznámka ku ostatným súťažiam: u žien vedú Angličanky pred Francúzkami, kým u seniorov, kde sa súťaž ešte len rozbieha, vedie Izrael pred Dánskom.

Šiesty deň
Predposledný deň kvalifikačných bojov mal plný program, odohrali sa teda 3 kolá. Deň bol v znamení pokračujúcich tvrdých bojov s mnohými prekvapeniami, čím sa tieto majstrovstvá odlišujú od posledných súťaží tohto typu. Ďalším aspektom bola drvivá herná prevaha Monaca, ktoré získalo v troch zápasov proti silným družstvám (Wales, Poľsko, Francúzsko) spolu 74VP (2krát 25-0 a raz 24-6, na imp 238-27, cize priemerne získavalo 3.5 imp na rozdanie). Monaco sa takto stáva postupne výrazne najväčším favoritom ME. V kvalifikačných bojoch nás čakajú ešte 2 kolá. Skúsenosti z predošlých ME ukazujú, že na postup do finálovej časti by malo stačiť 260VP. Podľa tohto čísla môžete sami zvážiť ako konkrétne stoja šance jednotlivých družstiev.
Prehľadnejšia je situácia v skupine A, kde má Grécko desaťbodový náskok a lepšie vyžrebovanie ako jeho prenasledovatelia, medzi ktorými sa stále statočne drží Ukrajina a stále sa nevie presadiť Nórsko.  V skupine B je komplikovanejšie vsadiť na postupujúcich,  ale najlepšiu šancu má asi Francúzsko a Wales, pričom však treba zobrať do úvahy, že obe družstvá vyprodukovali veľa nevyspytateľných výsledkov a môže sa tak stať aj v rozhodujúcich zápasoch.

Pripájam ešte jednu tabuľku, aktualizovanú redukovanú tabuľku poradia prvých 18 družstiev. Do tejto tabuľky sú zaradené len zápasy medzi postupujúcimi (v tomto čase postupujúcimi) družstvami a poradie je vytvorené podľa priemerného zisku v zápase ("postupujúce" družstvá majú v tomto čase nerovnaký počet vzájomných zápasov).


Siedmy deň
Posledný deň sa medzi družstvami bojujúcimi o postup do finálovej časti rozpútal tvrdý boj na diaľku, nakoľko ku žiadnemu vzájomnému súboju už nedošlo. V skupine A zostal Čierny Peter prekvapujúco Maďarom. Maďarsko bolo celú súťaž na postupovom mieste a malo v rezerve zápas proti papierovo najslabšiemu Portugalsku. Ale Maďari najprv prehrali vysoko s Írmi (4-25) a potom im ani (treba však povedať, že pomerne šťastné) víťazstvo v poslednom zápase v pomere 18-12 nestačilo na postup (celkovo pritom získali 268VP!), lebo Nóri nahrali posledný deň 47VP a Gréci 40VP. V skupine B detto nepostúpilo družstvo s najlepšími vyhliadkami. Wales potvrdil nevyrovnanosť výkonov: ešte pred piatimi kolami bol v skupine na treťom mieste, napokon ale skončil jedenásty a do finále postúpil Island, ktorý bol v poslednom kole "nezamestnaný" a zapísal ako bye do tabuľky 18VP. Definitívne poradie je teda takéto:

Zajtra začínajú finálove boje. Zopakujem, že do finálnej tabuľky sa pocítajú len výskedky dosiahnuté s družstvami, ktoré postúpili do finále. Vo finále odohrá ešte každé družstvo 9 zápasov, v ktorých sa stretne so súpermi, ktorí postúpili z druhej skupiny. Úvodný stav finálovej skupiny je nasledujúci:


Ôsmy deň

V Dubline začali finálové boje, počas ktorých sa odohrá ešte deväť kôl a v prvý finálový deň z nich boli odohraté dve. Moje postrehy budú tentoraz veľmi stručné (aj u Vás je tak teplo?): ohľadom zisku titulu asi jedinou otázkou je, či Taliani budú mať na to, aby ohrozili vedúcu pozíciu legionárskeho Monaka. Prečo len Taliani, keď Angličania a Nemci sú v lepšej pozícii ako Taliani. Možno je omyl usudzovať len na Talianov, ale mám dojem, že všeobecne sa predpokladá, že oni majú najväčší potenciál ohroziť vedúce Monako. Zápas medzi Monakom a Talianskom sa hrá v nasledujúci deň (21.6.), o 14.30, prenos bude samozrejme aj na BBO. K tomu dodám, že po doterajších úvodných 2 finálových kolách sa v tabuľke nič nezmenilo, Monako si drží svoj cca 20 bodový náskok:





a poradie po tomto kole:



Deviaty deň
Učastníkov finále čakala plná porcia zápasov. Medzi iným sa hral zápas medzi Monakom a Talianskom, ktorý vzhľadom na skutočnosť, že za Monako hrajú dvaja špičkoví talianski hráči, ako aj okolnosti, ktoré ich odchod z talianskeho bridžu sprevádzali, má naozaj pikantný charakter (o tejto téme čítajte nové informácie tu: rozhovor s Allavenom, prezidentom monackej bridžovej federácie). V tomto zápase napokon Taliansko zvíťazilo pomerne vysoko, v pomere 22-8 a mal som dojem, že mohlo vyhrať aj vyššie (ľahko sa to komentátorovi hovorí). Tým Taliansko potvrdilo, že je možno jediným družstvom, ktoré je schopné Monaku na súťaži konkurovať. Avšak napriek výhre Talianska sa jeho šanca získať titul zmenšila. Monako totiž získalo 49 VP vo zvyšných dvoch zápasoch, kým Taliani len 26 VP, takže náskok Monaka napriek prehre narástol na 29VP. To už vyzerá prakticky nedostižne, hlavne keď si uvedomíme, že do konca súťaže zostávajú len 4 kolá a Monako teraz do hry nasadzuje len svoje dve špičkové dvojice a pár Zimmerman-Moulton prakticky nehrá. Samozrejme, v bridži sa môže stať všeličo, tieto majstrovstvá Európy su plné prekvapujúcich výsledkov a rôznych obratov, ale ak by Monako v závere súťaže vybuchlo a titul nezískalo, tak by šlo o úplne najväčšie prekvapenie. Súčasný stav tabuľky je nasledujúci:



Ak som už písal o prekvapeniach, tak teraz jedno rozdanie, ktoré výsledkom včera prekvapilo možno najviac. Rozdanie je zo zápasu Poľsko-Taliansko, ktorý Poliaci vyhrali v pomere 20-10.

Ak sa na záznam rozdania pozriete, tak vidíte, že 6srdcí je nesplniteľných aj na otvorené karty, lebo hlavný hráč musí vydať piku a káro. Lenže Madala si pred výnosom predstavil, že kárová dáma bude na stole a  rozhodol sa odradiť hlavného hráča od kárového impasu výnosom kárového dolníka dúfajúc, že sa potom hlavný hráč pri snahe splniť záväzok bude venovať iným šanciam. To nie je úplne neobvyklé myslenie expertných hráčov pri výnosoch na slem, ba práve naopak, je to relatívne častý jav (spomínam si napríklad ako Balicki - tomto rozdaní hlavný hráč - vynášal na jednej súťaži proti malému slemu majúc v trefoch eso, pričom predpokladal, že hlavný hráč má asi 2 malé trefy a že trefová zádrž bude na stole. Úsudok bol úplne správny. Hlavný hráč mal v ruke dve malé trefy a na stole bolo vysnené KJx. Ak by Balicki vyniesol eso, tak hlavný hráč vydá jeden tref a slem splní. Balicki však vyniesol malý tref. Teraz to vyzeralo evidentne na pád, lebo ak sa zo stola zahrá štandardne dolník, tak Balického partner vezme zdvih na dámu a obrana ešte zinkasuje trefové eso. Ale nemecký reprezentant  zohrávajúci záväzok tiež nespal, ale premýsľal a keďže Balicki nad výnosom trochu váhal, tak usúdil, že si pri výnose na slem podniesol eso a tak zahral zo stola bravúrne kráľa). V tomto rozdaní bol Balicki hlavným hráčom a žiadnu inú šancu na splnenie nielenže nemal, ba práve naopak, výnos z pod káro jacka bol jeho jediná šanca na splnenie a tak aj záväzok splnil. Rozdanie tak prestavuje istú kuriozitu, lebo sa plní proti expertovi so silnou víziou o rozdaní už pri výnose, ale určite nie proti priemernému hráčovi, ktorý na takúto výnosovú ekvilibristiku ani nepomyslí.

Desiaty deň
Piatok bol predposledný deň európskeho šampionátu. Mimo pokračovania bojov v súťaži open priniesol aj ukončenie súťaže v kategórii žien. Majstrom Europy sa stali Angličanky:



Celkové poradie. Btw: všimnite si, aký tvrdý súboj prebiehal o tretie miesto.



Súťaž open pokračuje v sobotu posledným kolom. Pred posledným kolom je situácia v tabuľka nasledovná:



Po troch piatočných kolách náskok vedúceho Monaka klesol o tretinu, ale stále predstavuje temer priepastných 20VP. O titul môže prísť Monako len vtedy, ak by prehralo maximálnym rozdielom - čiže v pomere 25-5 a vyššie - pričom jeden z jeho dvoch prenasledovateľov, Taliansko alebo Holandsko, by svojho súpera v maximálnom pomere porazilo a ak by v prípade zhody počtu VP - čo teoreticky tiež môže nastať - predbehli Monako (pri zhode rozhoduje 1. VP vo vzájomnom zápase 2. rozdiel imp vo vzájomnom zápase, ak skončil nerozhodne 3. celkový rozdiel imp. Ak má viac družstiev rovnaký počet VP, tak rozhodujú najprv vzájomné zápasy, atď.)

Tu sú súperi jednotlivých družstiev v poslednom kole:



Scenár, že by  v poslednom kole došlo ku zmene na prvom mieste tabuľky, je ako vidieť málo pravdepodobný a dávam mu šancu cca 1:100.  Zaujiímavejší bude skôr boj o ďalšie medailové pozície, kde naozaj nie je rozhodnuté ako o medailistoch, tak o ich poradí. A treba pripomenúť, že sa hrá aj o prvých šesť miest, garantujúcich učasť na Bermuda Bowl, ako aj o prvých desať miest, garantujúcich pre zmenu účasť na Champions Cup. Je teda naozaj o čo hrať.

Záver
V posledný deň šampionátu sa rozdeľovali tituly v dvoch z troch súťaží. V súťaži seniorov vyhralo Francúzsko:


v zostave Patrick Grenthe, Guy Lasserre, François Leenhardt, Patrice Piganeau, Philippe Poizat, Philippe Vanhoutte (Philippe Cronier npc). Francúzske družstvo väčšinu súťaže viedlo a splnilo úlohu favorita. Na druhé miesto sa v poslednom kole dobojovalo vďaka kvalitnému finišu v ostatných ôsmich kolách družstvo Poľska, kým bronzovú medialu získalo počas celej súťaže kvalitne hrajúce družstvo Škótska. Celkové poradie bolo nasledujúce:


V súťaži, ktorú sme sledovale detailne, čiže v súťaži open, v posledný deň ku žiadnemu prekvapeniu nedošlo. Monako  vyhralo svoj posledný zápas proti Bulharom v pomere 16-14 a tak titul prvý raz putoval do tejto krajiny. Viťazné družstvo v zostave Tor Helness, Pierre Zimmermann, Claudio Nunes, Geir Helgemo, Franck Multon a Fulvio Fantoni:





V boji o ostatné medaily uspeli tiez favorizované družstvá, pričom striebro patri skvele finišujúcim Holanďanom (ešte pred deviatimi kolami boli na desiatom mieste), kým bronz Talianom. Medaila je samozrejme vždy úspech, ale v talianskom  prípade asi ide zároveň aj o isté sklamanie. Celkové poradie:



Niekoľko záverečných poznámok, ide skôr o dojmy a prosím netreba ich brať ako nejaké dogmy, skôr ako námety na zamyslenie. Najprv ku hernej stránke. Tieto ME priniesli množstvo kvalitných a dramatických zápasov, v ktorých sa častejšie presadzoval útočný bridž nad konzervatívnejším pristupom. Pri tom všetkom však asi najlepším párom ME bol pár Helgemo-Helness licitujúci v podstate klasickým štýlom a ponechávajúci bokom moderné licitačné metódy vrátane rôznych transferov, čo aspoň pre mňa potvrdzuje, že licitačnú kvalitu páru tvorí predovšetkým kvalita hráčov a ich zohratosť spojená s detailným rozobraním licitačných sledov a až následne metóda, akou sú licitačné sekvencie teoreticky riešené.  Druhá poznámka bude pripomínať, že mnohé družstvá sa prebojovali ku medailám alebo postupu do Bermuda Bowl z pozícii, ktoré sa pokladali už za málo pravdepodobné, občas dokonca stratené. Ukazuje to, že hráči majú výbornú morálku a nevzdávajú sa ziadnych okolností. To bridžu nepochybne svedčí a robí ho pútavejším pre každého.

Poslednou poznámkou bude maličká úvaha nad úspechom družstva Monaka. Pre úspech tohto projektu sa vo vhodnom čase zišli tri potrebné podmienky:
  1.  krajina, ktorá bola ochotná poskytnuť takémuto projektu záštitu
  2.  sponzor, ktorý bol ochotný hráčom vytvoriť kvalitné podmienky
  3.  hráči extratriedy, ktorí boli sklamaní prístupom materského zväzu k ich reprezentačným ambíciam
Tak vzniklo družstvo, ktoré je obdobou podobných projektov známych z iných športov,  predovšetkým z fotbalu (napríklad Chelsea alebo Manchester City).  Môžeme si položiť hypotetickú otázku, či bude takýto trend pokračovať ďalej, či môžeme očakávať, že sa v budúcnosti objavia ďalšie takéto družstvá. To samozrejme ťažko odhadnúť, ale kedže  bridž predbežne neláka arabských šejkov a asi sa to nezmení, tak si myslím, že podobných projektov skôr nebude a nemusíme teda očakávať, že ME za 2 roky vyhrá družstvo Faerských ostrovov na čele s Rodwellom a Meckstrothom. Či je to dobre alebo zle, to nech posúdi čitateľ :).

 


 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.

Kto je online?

Práve je pripojených:
2 hostí

Štatistika siete

Registrovaných:47
Správ:1773
Odkazov na stránky:72
Návštevy dnes: 25
Návštevy včera: 101
Návštevy/mesiac: 964
Návštevy spolu: 135455
Max.počet/deň: 281
   2016-5-7
Max.počet/mesiac: 2974
   2011-9
Počet strán dnes: 192
Počet strán včera: 375
Strany za mesiac: 2692
Strany spolu: 534671
Roboti dnes: 19