Zápis zo zasadania P-SBZ zo dňa 18.4.2012 Tlačiť E-mail
20. 04. 2012
Zápis zo schôdze Predsedníctva SBZ

Miesto:    Bratislava, Michalovce, Košice, Nové Zámky
Dátum:    streda, 18. apríla 2012
Prítomní:    P. Belčák (PB), G. Hinďoš (GH), P. Dubnický (PD), E. Velecký (EV), V. Belčák (VB)
Neprítomný

Program:
  1. Kontrola úloh z minulých schôdzí (MMS2012 & Satel - GH; nová konvenčná karta - EV)
  2. Členské SBZ za rok 2012 – GH
  3. Bridžová liga 2012 – priebežné vyhodnotenie jarnej časti – VB, PB
  4. Vyjadrenie P-SBZ k odvolaniu M. Hriňáka voči rozhodnutiu jury počas jarného sústredenia 1. ligy - VB
  5. Upresnenie reprezentačných podujatí plánovaných na rok 2012 – EV, PB
  6. Odmena za tvorbu a zverejňovanie miniatúr
  7. Diskusia

Závery:
1a/ od Satelu máme ponuku na stravu a ubytovanie a záväzne s nami počítajú, chýba ešte ponuka na prenájom hracej sály. GH aj VB skonštatovali, že komunikácia s novým človekom v hoteli Satel je komplikovanejšia, než na čo boli zvyknutí v minulosti, P-SBZ poverilo GH a VB urgovať ponuku na sálu a v prípade potreby vycestovať do Popradu a osobne sa s p. Vlčkom stretnúť. PD ponúkol možnosť, že v priebehu 2 až 3 rokov by sa MMS mohli zorganizovať v Žiline alebo v jej blízkom okolí. Ostatní členovia P-SBZ návrh uvítali a zároveň upozornili na dôležitosť kontinuity, t.j. že účastníci sú zvyknutí v konkrétnom čase ísť na zvolený turnaj na konkrétne miesto a a akoukoľvek zmenou (termínu, miesta) sú spojené riziká, o ktorých dobre vedia tí, ktorí sa organizácii turnajov so zahraničnou účasťou venujú dlhšie.

 
1b/ na základe prieskumu počas prvej ligy a pozitívnych reakcií počas druhej ligy (západná konferencia) P-SBZ odsúhlasilo slovenskú verziu konvenčnej karty, ktorú spracoval EV (5x ZA). Anglickú verziu konvenčnej karty pripraví EV. P-SBZ odporúča klubom, aby ako prejav rastúcej kvality nimi organizovaných súťaží a ako benefit pre účastníkov pripravili tieto prázdne konvenčné karty na vyplnenie.
 
2/ GH informoval ostatných členov P-SBZ o počte členov SBZ, ktorí k termínu 15.4. uhradili členský príspevok na rok 2012 a o počte žiakov, ktorí sú podľa platných pravidiel od platenia oslobodený. Následne prebehla diskusia o vyčistení databázy tak, aby sme mali prehľad o členoch, ktorí aktívne hrajú na niektorej z úrovní. Diskusia nebola ukončená, k tomuto bodu sa vrátime na niektorej z najbližších schôdzí, dovtedy členovia P-SBZ pripravia návrhy na systémové riešenie.
 
3/ Bridžová liga – PB informoval o priebehu jarných sústredení prvej ligy a západnej konferencie druhej ligy. Pri prvej lige tlmočil výhrady k veľkosti hracej miestnosti, kde pre budúci rok bude vhodné dohodnúť s Doprastavom iné riešenie. Pri druhej lige skonštatoval, že po organizačnej stránke bolo sústredenie v Piešťanoch pripravené veľmi dobre, návrhy na zlepšenie sa pokúsia družstvá zrealizovať už na jeseň. Všetci účastníci sa správali kultivovane a po rokoch je reálna šanca, že druhá liga na západe skončí dôstojne.
P-SBZ znovu prediskutovalo pripomienku Ľ. Faltusa k nevyváženému počtu družstiev v jednotlivých konferenciách druhej ligy a pripomienku vyhodnotilo ako opodstatnenú. VB ako koordinátor ligy doplní do návrhu propozícií na nasledujúci rok hranicu, čo sa už bude považovať za nevyvážený počet prihlásených druholigových družstiev a navrhne pre prípad, keby sa podobná situácia opakovala, také riešenie, aby sa minimalizovali dodatočné náklady pre potenciálne postupujúce družstvá.
 
4/ P-SBZ posúdilo odvolanie kapitána družstva Klasik a odsúhlasilo stanovisko, ktoré k odvolaniu vypracoval VB (4x ZA, 1x ZDRZAL SA). P-SBZ poverilo koordinátora ligy, aby so stanoviskom oboznámil kapitánov dotknutých družstiev a EV, aby v zmysle tohto rozhodnutia P-SBZ aktualizoval stránku SBZ s výsledkami prvej ligy.
 
5/ EV predložil plán reprezentačných podujatí na rok 2012 pre kategóriu Open a PB tlmočil plán reprezentačných podujatí pre kategórie žiakov a juniorov tak, ako ich spracoval Robert Lukoťka (NPC mládeže). P-SBZ vzalo plán pre Open reprezentáciu na vedomie, vrátane spôsobu predkladania nominácie na ESFG do Tallinu. Zároveň P-SBZ poverilo PB, aby s NPC mládeže prediskutoval možné úpravy v predloženom pláne. PB upozornil, že túto tému treba doriešiť v krátkom čase, aby sme mohli pripraviť a schváliť výšky príspevkov pre reprezentantov na jednotlivé podujatia, odsúhlasiť predložené nominácie a objednať letenky. Výška spolufinancovania z prostriedkov SBZ bude pravdepodobne v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi o niečo skromnejšia, keďže sa znížila výška dotácie z prostriedkov štátneho rozpočtu.
P-SBZ poverilo PB, aby požiadal kapitánov oboch (open a mládeže) reprezentácii o predloženie plánu činnosti do konca roka 2012 a s výhľadom na rok 2013.
 
6/ EV informoval, že ešte tento mesiac bude na stránke SBZ zverejnená jubilejná päťstá miniatúra. Keďže Pavel Mokráň sa spracovaniu bridžových miniatúr venuje dlhodobo, pravidelne a nezištne, P-SBZ sa rozhodlo odmeniť túto jeho prácu. Formu odmeny doriešia PB a GH.
 
7a/ PD navrhol vytvorenie komisie SBZ pre mládež. P-SBZ vidí priestor, aby takáto komisia dosiahla pozitívne výsledky. PD má do konca júna 2012 pripraviť a predložiť dokument o náplni práce takejto komisie, o jej kompetenciách a zodpovednosti a o spôsobe voľby / menovania jej členov.
7b/ P-SBZ z dôvodu termínového súbehu s maturitnými a prijímacími skúškami niektorých reprezentantov nevyšle do Balatonföldváru do úvahy prichádzajúce juniorské reprezentačné družstvo. Zároveň ponúkne možnosť ďalším mladým, aby sa zúčastnili turnaja v Maďarsku bez finančného príspevku zo strany SBZ, ale za výhodných podmienok, ktoré ponuka organizátor.
7c/ P-SBZ na základe informácií od R. Lukoťku konštatuje, že aj v ďalšom období prevláda komplikovaná komunikácia medzi kandidátmi na reprezentáciu v kategórii žiakov a juniorov na jednej strane a NPC mládeže na strane druhej.
7d/ PD navrhol vytvorenie Klubovej rady pri P-SBZ ako poradného orgánu. Zástupcovia dvoch najväčších bridžových klubov z KE a MI spochybnili význam tejto rady, lebo by pri takom počte klubov na Slovensku, pri existujúcej miere kooperácie (napr. pomoc pri zakladaní klubov) a pri reprezentatívnom zastúpení všetkých veľkých klubov v P-SBZ, je praktický význam Klubovej rady a frekvencie stretnutí jej členov otázna.
7e/ PD navrhol, aby paralelne počas schôdze P-SBZ boli spracované aj textové výstupy zo schôdze s cieľom urýchliť spracovanie a schválenie zápisu. Tento návrh sa zatiaľ nestretol s kladnou odozvou, niektorí členovia P-SBZ si naopak myslia, že dosiahnutie jednohlasnej dohody o znení zápisu by neúmerne predĺžilo trvanie schôdze.

Najbližšie stretnutie členov P-SBZ bude v Košiciach pri príležitosti konania Veľkej ceny. PB poďakoval ostatným členom za účasť na schôdzi, poprial VB skoré plné uzdravenie a schôdzu ukončil.

V Bratislave, 19. apríla 2012
 

Komentár  

 
# Boli medzičasom zsadania?Tibor Menyhért 2012-09-22 15:13
Podľa tohto zápisu malo byť zasadnutie P-SBZ na Veľkej cene Košíc a neskôr predsedníctvo prinajmenšom schvaľovalo nominácie na reprezentačné vystúpenia. Nevidím tu však nijaké zápisy z týchto zasadnutí.
 
 
# Re: boli medzicasom zasadania?Edo Velecký 2012-09-23 07:46
Avizovane stretnutie P-SBZ na VC Kosic bolo napokon len volnou diskusiou na temu reprezentacia, kde sa vzhladom na vtedy existujuce problemy s nominaciou do Lille preberala moznost nenominovat reprezentaciu na toto podujatie. V tomto smere vsak neprislo ku zmene, tak naozaj nebolo o com informovat.

Nominacie do Vejle, Lille a Tallinnu neboli schvalene v ramci zasadani P-SBZ, ale bol emailom predneseny prislusny navrh a clenovia sa k nemu emailom vyslovili (bol si clenom P-SBZ, takze tuto metodu prace poznas). O tychto nominaciach bola potom na webe SBZ poskytnuta prislusna informacia.

Medzicasom sa ziadne ine zasadanie P-SBZ nekonalo, takze ziadny zapis nemohol byt vytvoreny. To vsak neznamena, ze P-SBZ neriesilo rozne operativne problemy. Clenovia P-SBZ si na rozne temy v ramci specializovanej diskusnej skupiny predsednictva vymenili od VC Kosic vyse 100 mailov. Preberal sa napriklad rozpocet na reprezentacne akcie, zmena programu MMS, moznost poslat viac parov do Vejle, zapisnica zo stretnutia neolympijskych sportov, zvysenie ministerskej dotacie pre reprezentacne akcie, pouzitie novych mini konvencnych kariet a este vselico ine.

Dalsia schodza P-SBZ je zvolana na 9.00 hod v sobotu 29.9.2012. Bude venovana priprave vecernej konferencie. Pochybujem, ze by sme z tejto schodze napisali nejaky zapis. Nebudeme verejnost zahlcovat zbytocnymi operativnymi problemami.

Na druhej strane vsak plati, ze aj ked osobne mam dojem, ze doslo ku vyraznemu zlepseniu v informovani verejnosti, tak stale pocitujem niektore zbytocne medzery v tomto smere ako aj problemy vo vzajomnej komunikacii medzi clenmi P-SBZ. Tu je este vyrazny priestor na zlepsenie sa.
 
 
# RE: Re: boli medzicasom zasadania?Tibor Menyhért 2012-09-24 09:21
Prinajmenšom každé uznesenie predsedníctva by malo byť zverejnené a do rozumného času napr. do 7 dní od jeho prijatia. Aby tých správ nebolo priveľa, tak by sa tie uznesenia mohli nabaľovať do jedného článku za dané obdobie napr. jedného štvrťroka.

Diskusiu ťažko zverejňovať, môže ísť o momentálny nápad, ktorý sa ukáže ako nerealizovateľn ý, ale také výstupy z diskusie o ktorých mieni predsendníctvo v budúcnosti hlasovať by možno mali byť sprístupnené na posúdenie aj členskej základni. Predišlo by sa mnohým nedorozumeniam. Viem však, že je to ťažké a za istých okolností aj kontraproduktív ne.
 
 
# Re: boli medzicasom zasadania?Edo Velecký 2012-09-24 09:38
Kazde uznesenie predsednictva bolo samozrejme zverejnene a vacsinou do tyzdna. Ak sa tak nestalo, tak hlavne preto, lebo zapis schvaluju vsetci clenovia predsednictva a niekedy sa niektori s roznych dovodov vyslovia oneskorene, pripadne maju namety na doplnenie zapisu. Potom sa obcas rozputa dodatocna diskusia o tomto bode, zase sa schvaluje novy zapis, atd. Proste je to proces, ktory nemozno normalizovat.
 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.