Jak vylicitovat lepší slem? Tlačiť E-mail
Napísal Eva Suchá   
06. 09. 2011

Jak vylicitovat lepší slem?

Se svým partnerem licitujete precision a dostanete v párovém turnaji tento list:

E: K10 KQ84 AK9843 J .

Všichni v první a dealer je N
Licitace:

Význam hlášek
1 = 16+
1 = 8+, 5+
2 = 5+, dotaz
3 = 3+, 4+kontrol, A=2, K=1
3 = dotaz
3NT= buď xx nebo Qxx v srdcích

Berete v úvahu partnerovo minimum a licitujete 6, jenže partnerova karta minimální nebyla.
6 nebo 6NT je lepší závazek. Zde je list W:

W: AQ9653 109 Q72 AK .

Pomůžete mi, formou komentářů, vylicitovat lepší slem?


 

Komentár  

 
# Pomerne jednoduchoIvo Švec 2011-09-06 12:58
Celkom sympatické rozdanie a navyše pomerne jednoduchý problém. Na takýchto sa však dá v páraku pekne zaryžovať. Neplánoval som sa zatiaľ na tejto stránke registrovať, ale na toto jednoducho musím reagovať :-).

Prvé nad čím som uvažoval, či sa nedá nejako zlepšiť licitácia eastu. Do úvahy pripadá iný dotaz namiesto 3H alebo pomalšia licitácia nad úrovňou 3NT. Obidve však majú svoje mínusy a najjednoduchší licit býva väčšinou aj najlepší.

Pozrime sa na licitáciu z pohľadu westu. Zo začiatku iba odpovedá na dotazy a popisuje svoje karty. To je v poriadku. Čo vie po hláške 6D? Pomerne veľa. Partner má minimálne 5-list kárový vedený AK. V srdciach má minimálne KQxx. Môže mať aj 6-list kárový a aspoň KJxx v srdciach alebo obidve esá a nejakého chýbajúceho kráľa alebo aj všetko. V čiernych farbách má maximálne 4 karty. Najskôr Kx a xx alebo x a Qxx alebo lepšie. Ja partnerovi prinášam 4 hodnoty navyše o ktorých nevie a napriek tomu licituje slem. Najskôr plánuje moje dva malé tromfy využiť na prebitie 1-2 srdcí, lebo pozná iba moje 2 esá a dubl srdcový. Moja kárová dáma a trefový kráľ sú zlaté. Piková dáma môže byť dobrá, ale pravdepodobnejš ie nebude. Srdcový dubl nie je však hocijaký, ale je to 109. Keď aj partner nebude mať jacka, môžem ho prípadne skúsiť impasovať. Očakávam 8 zdvihov v lacných farbách, 3 srdcové a pikové eso. Mám prípadne ešte nejakú dodatkovú šancu v pikoch. V páraku nemám najmenší problém zalicitovať 6NT.

V tímaku by sa partner nemusel nahnevať ani keby som pasoval, ale to by museli byť nejaké špeciálne taktické pokyny. Správne aj v tímaku musím licitovať 6NT. Nie kvôli 2 IMPom navyše, ale partner kľudne môže mať obidve esá a nejakú rezervu a mohli by sme minúť vyložený veľký slem. Môj licit ukazuje najmä trefového kráľa, keďze sa nebojím trefového výnosu a zhodu máme jedine v kárach. Tento istý dôvod platí aj pre párak okrem toho, že hráme vhodnejší záväzok.
 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.