Poznámky k Čeložniciam 2011 Tlačiť E-mail
Napísal Adam Kubica, Mária Vajdová   
01. 09. 2011
V dnoch 20. az 27. sa styria clenovia buducej slovenskej dorasteneckej reprezentacie zucastnili mladeznickeho sustredenia v Celozniciach. Boli to: Adam Kubica – Martin Vodicka, Maria Vajdova – Zuzana Zavodska (ktore odisli skor). Program bol tradicny. Okrem klasickeho poobedneho timaku a vecerneho paraku (jeden den nahradeneho Pattonom) sa uz druhy rok konala doobedna skupinovka. Celkovo sa odohrali 3 topove parove turnaje, impovy parovy turnaj, celotyzdnovy turnaj druzstiev, patton, individual a gulas. Dokopy 355 rozdani.
 
Z najvacsich uspechov tejto mini vypravy mozno spomenut: 3. miesto druzstva HMLA (Kubica, Vodicka, Strucka, Ziak) v timoch, 6. miesto paru Vajdova – Zavodska v topovom paraku, 5. a 6. miesta paru Kubica – Vodicka v topovych parakoch (2. miesto v topovom gulasi), 3.-4. v skupinovke a 7. miesto Vajdovej v individuali.
 
Okrem bridzovych sutazi sme sa venovali aj teorii, ktoru prednasali Zdenek Frabsa mladsi, Michal Kralik a Lukas Barnet. Tieto prednasky sa tykali hlavne vynosov, tromfovania a zakonu celkoveho poctu zdvihov. Spolocensky program bol takisto pestry. Po vecernych sutaziach sme sa venovali tancu, spevu a pestovaniu krasna pod vedenim Michala Kralika a Tomasa Ruzicku. Novinkou sustredenia bol volejbalovy turnaj a dve sifrovacie hry, z ktorych sa jedna odohrala v hlbokej noci (a aj v hlbokom lese).
 
Kedze sme sa tejto udalosti zucastnili v ramci pripravy na World Youth Congress v chorvatskej Opatiji, hlavnym cielom bolo co najviac si zahrat so stalym partnerom, co sa nam aj podarilo. A zhodli sme sa na tom, ze to bola neocenitelna prilezitost na zdokonalenie si svojich bridzovych umnosti.
 


 

Komentár  

 
# tak "trochu" neuplne "Poznamky k Celozniciam" :-)Katarína Škrovinová 2011-09-01 21:19
Na tejto sprave ma najviac prekvapilo, ze mena Strucka a Ziak presli cenzurou (kedze my vsetci ostatni sme boli nevedno preco odstraneni...).

Pre objektivnost dodam, ze sustredenia sa zucastnilo 12 slovenskych bridzistov, z toho 10 juniorov. Vysledky jednotlivych sutazi mozno najst tu: http://www.bbocs.webs.com/ljs11v.txt.

Vysledky individualu tam chybaju, tak som ich provizorne umiestnila sem: http://imgur.com/9M0RX (je to fotene len mobilom, ospravedlnujem sa za znizenu kvalitu).
 
 
# RE: tak "trochu" neuplne "Poznamky k Celozniciam" :-)Edo Velecký 2011-09-01 22:54
Vysledky z Celoznice mam prislubene ako od M. Kralika, ktory na ich kompletizacii pracuje (a aj od Adama Kubicu, ktory ich tiez nema kompletne). Nie je teda treba v komentaroch substituovat taketo veci, ale trochu vydrzat.
 
 
# CenzúraMartin Hriňák 2011-09-01 21:40
Musim povedat, ze takato cenzura je absolutne nevhodna, nechutna a je prejavom arogancie a neucty voci mladym hracom od Petra Belcaka...

Peter, je to uz ozaj trapne, ako sa bojis spomenut inych clenov SBZ! Som ale rad, ze si to urobil, lebo takto si sa krasne strapnil sam...
 
 
# RE: CenzúraMartin Hriňák 2011-09-02 09:20
Este pre kompletnost uvadzam aj povodnu verziu clanku, ktora sa Petrovi Belcakovi nehodila:

V dnoch 20.-27. augusta sa mensia slovenska vyprava zucastnila letneho juniorskeho
sustredenia v Celozniciach. Zo slovenskych juniorov sa zucastnili Jakub Strucka,
Matej Ziak, Katka Skrovinova, Patrik Polak, Jozef Melicher, Barbora Strbova
a kvarteto Maria Vajdova, Zuzana Zavodska, Martin Vodicka, Adam Kubica,
ktore sa sustredenia zucastnilo v ramci pripravy na World Youth Congress v chorvatskej
Opatiji. Juniorov sprevadzali pan Ivan Tatransky a Martin Hrinak.

Program bol tradicne zalozeny na dostatocnom bridzovom vyziti.
Hralo sa 5 kol skupinovky, 3 topove parove turnaje, IMP-ovy parovy turnaj,
celotyzdnova sutaz druzstiev, individual, blesk druzstiev s kombinovanym
hodnotenim a gulas.

Z vysledkov nasich hracov mozno spomenut 2.miesto Skrovinovej v individuali,
5. a 6. miesta parov Kubica-Vodicka, Vajdova-Zavodska, Strbova(-Vojtik)
a Strucka-Ziak v parovych sutaziach a 3.-4. miesto Kubicu s Vodickom
v celotyzdennej skupinovke. Darilo sa aj nasmu doprovodu, Hrinak
s Tatranskym obsadili v parovych sutaziach 1. a 3. miesto.
Sutaze druzstiev sa zucastnili 2 cisto slovenske druzstva: Hmla (Kubica,Vodicka , Strucka, Ziak) a Ideme prec (Vajdova, Zavodska, Strbova, Polak),
pricom uz ich nazov hovori o tom, ze ich ucinkovanie sa ukoncilo po zakladnej casti
odchodom Vajdovej so Zavodskou. Hmla postupila do semifinale, kde po prehranom
zapase s lidrami sutaze a naslednom tesnom vitazstve obsadila 3. miesto.
Zvitazilo druzstvo Jeleni vemeno (Kralik F., Kralik J., Boura, Vojtik).
Gulasovy turnaj viedol uz po druhy raz Adam Kubica, ktory s Martinom Vodickom obsadil 2. miesto.
Skrovinova (spolu s Kalalovou) boli tretie najlepsie. Najuspesnejsim
hracom sustredenia bol Jan Kralik (v kategorii do 18 rokov Patrik Boura).
Najlepsim slovenskym ucastnikom bol Martin Vodicka, ktory sa v highscoreri
umiestnil na 9. mieste.

Okrem bridzovych sutazi sme sa venovali aj teorii, ktoru prednasali Zdenek Frabsa
mladsi, Michal Kralik a Lukas Barnet. Tieto prednasky sa tykali hlavne vynosov, tromfovania a zakona celkoveho poctu zdvihov.
Spolocensky program bol takisto pestry. Po vecernych sutaziach sme sa venovali tancu,
spevu a pestovaniu krasna pod vedenim Michala Kralika a Tomasa Ruzicku.
Novinkou sustredenia bol volejbalovy turnaj a dve sifrovacie hry,
z ktorych sa jedna odohrala v hlbokej noci (a aj v hlbokom lese).

Chceli by sme sa podakovat bridzovym strukturam na Slovensku za poskytnutie
financneho prispevku a organizatorom, ktori sa v CR obetavo venuju mladezi
a vytvarali pohodovu atmosferu pocas celeho sustredenia.

Adam Kubica
Maria Vajdova

Opatija 27. 8. 2011

Na zaver mi neostava konstatovat nic ine, aho FUJ, FUJ, FUJ, Peter!
 
 
# Osobne utoky.Edo Velecký 2011-09-02 11:10
Myslel som, ze nebudem musiet na tomto webe povedat taku banalitu, ze osobne utoky nie su pripustne. Zda sa vsak, ze je to nevyhnutne pripomenut.

Takze: odteraz kazdemu, kto sa dopusti osobneho utoku na hocikoho, zrusim jeho registraciu. Zaroven si myslim, ze by si sa mal ospravedlnit.

Mimochodom: institut komentarov ma sluzit na vymenu informacii medzi nasimi clenmi. Metoda diskusie, ked sa neziada o vysvetlenie nejakeho kroku, ale rovno sa odsudzuje a zaroven sa osobne napada jeho autor, je hanebna.
 
 
# RE: Osobne utoky.Martin Hriňák 2011-09-02 14:51
Tu mi napada jedina otazka, kto zrusi vase konto... Irman sa vyjadril, jeho prispevok o chvilu zverejnim...
 
 
# Re: Osobne utokyEdo Velecký 2011-09-02 15:48
Vyhodou admina je, ze rozhoduje. Z titulu svojej funkcie. Nevyhodou je, ze si musi davat vacsi pozor na to co povie nez keby adminom nebol. Lebo funkcia admina zavazuje.

Takze moje konto zrusi asi az zubata. No, to ale nemusi velmi dlho trvat :).

Druhou moznostou je to, ze v SBZ vyhra irracionalne myslenie charakteristick e pre jednu inu slovensku bridzovu organizaciu...

Vtedy ho zrusim sam.
 
 
# RE: RE: CenzúraMaja Vajdova 2011-09-02 17:13
Tento clanok a cela diskusia k nemu ma prinutila zalozit si nick na SBZ, co som dufala, ze k tomu nikdy nedojde. Z mojho pohladu na vec – dostali sme od pana Belcaka za ulohu napisat nejake male zhrnutie Celoznice, takze sme nieco s Adamom napisali, ja som s niektorymi bodmi povodneho clanku nesuhlasila, ale kedze som nemala chut sa hadat a vzhladom k dobrym vztahom s Adamom som pristupila na isty (z mojej strany vacsi) kompromis. Ale kedze tento clanok nepresiel (co som v podstate aj mierne ocakavala), napisala som iny (v podstate uz iba ja), ktory bol zhrnutim toho, co robil na sustredeni reprezentacny vyber (preto neboli spomenuti ziadni ini slovenski ucastnici sustredenia). Ale naozaj ma prekvapilo, ze bez mojho suhlasu alebo aspon upovedomenia Adam dalej povodny text siril (a uz vobec neviem preco ho siri Martin Hrinak). Co sa tyka toho, kto vsetko je spomenuty v clanku od SBZ, takisto v clanku od NBC napriklad nie je spomenute, ze by sme sa ja alebo Zuzana zucastnili sustredenia, aj ked ja som stale v NBC uvedena, dokonca v sekcii rada mladeze.
A este jedna mala poznamka (v podstate k inemu clanku), naozaj sa nikomu nehra dobre pri predstave, ako sa niekde verejne prebera jeho vykonnost a to, preco vlastne reprezentovat isiel. Ja myslim, ze na mojej dusevnej pohode sa tu urcite mierne odrazilo. Ci aj na vykonnosti, to sa samozrejme posudit neda.
 
 
# RE: RE: RE: CenzúraMartin Hriňák 2011-09-02 18:15
K clanku NBC: nevidim dovod na spomenutie, kedze ste ziadne umiestnenie do 3. miesta neziskali (podobne nie je spomenuty ani Polak, aj ked tam bol) - v clanku sa totiz spominali len tieto umiestnenia.

K inemu clanku: nastastie priznal aj P. Belcak: V prípade nominácie do Opatije nešlo o výkonnostnú úroveň. A ked nie je kriteriom vykonnost, ale nieco ine, nedefinovane a nie v duchu vyhlasenia P. Belcaka "Zároveň všetkých ubezpečujem, že ak sa teraz niekto neprihlási, tak ostáva rovnocenným členom SBZ a na jeho šancu stať sa v budúcnosti reprezentantom toto rozhodnutie nebude mať vplyv.", tak ma vyznam o tom diskutovat. Lebo nabuduce mozno ostanete doma Vy dve, aj ked budete najlepsie na Slovensku. Inak detailne preberat Vase vysledky zacal Igor Trepac a nie ja...
 
 
# Vytrhavanie z kontextuEdo Velecký 2011-09-02 18:49
Uplny citat 1:
V prípade nominácie do Opatije nešlo o výkonnostnú úroveň, minulú ani súčasnú, páru Stručka-Žiak. Ani jeden z tejto dvojice nezareagoval na výzvu zverejnenú na jar na webovej stránke SBZ, kde P-SBZ zisťovalo záujem mladých hráčov o reprezentáciu SR vo svojej kategórii a o systematickejši u prípravu vedúcu k tomuto cieľu.

Uplny citat 2:
Ak si ochotný podstúpiť náročnejšiu prípravu a venovať viac svojho času teoretickej a praktickej príprave, ak si chceš overiť, kam môžu siahať Tvoje schopnosti a ak máš záujem zúčastňovať sa Majstrovstiev Európy, Majstrovstiev sveta alebo Olympijských hier ako reprezentant Slovenska v príslušnej mládežníckej kategórii, tak sa prihlás. Zároveň všetkých ubezpečujem, že ak sa teraz niekto neprihlási, tak ostáva rovnocenným členom SBZ a na jeho šancu stať sa v budúcnosti reprezentantom toto rozhodnutie nebude mať vplyv. Že ak sa teraz niekto prihlási a po nejakom čase (po 2 týždňoch alebo aj po 2 mesiacoch) zistí, že na to nemá (chuť, šikovnosť, čas), tak budeme radi, keď sa vráti k bridžu na úrovni ako sa mu venuje teraz a na jeho šancu stať sa v budúcnosti reprezentantom toto rozhodnutie nebude mať vplyv. Prihlasovať sa môžete jednotlivo alebo ako pár. Podstatne dôležitejšie než súčasná herná úroveň alebo súčasný partner je pre nás to, že máte úprimnú chuť na sebe individuálne pracovať a zároveň že viete v budúcnosti vytvoriť súdržný tím v zápasoch a aj počas programu medzi nimi.


A ku poslednej vete, kde vinu za hodnotenie hry parov hadzes na Igora, dva jednoznacne citaty (urcite ich oznacis za vytrhnute z kontextu :)) z Tvojich textov: par strucka-ziak ma urcite vyssiu vykonnost ako vajdova-zavodska a vykonnostny rozdiel medzi spominanymi parmi je zrejmy a velmi velky.
 
 
# RE: CenzúraPeter Belčák 2011-09-02 11:54
Ja som šesticu Adam, Martin, Zuzka, Maja, Juro, Jakub požiadal o sprostredkovani e osobných dojmov z Opatije a prvých štyroch menovaných prípadne aj z reprezentačného sústredenia v Čeložnici, ktoré Opatiji predchádzalo.
Adam s Majou sa tohto chytili a obratom napísali príspevok, na ktorý som im po skončení hracieho dňa povedal, že v takomto znení ho nepustím na zverejnenie. Okrem iného aj preto, lebo (a) sú v návrhu príspevku uvedené mená nečlenov SBZ (Ty si členom, ale ak chceš, môžem Ti poslať mená tých slovenských hráčov, ktorí boli v Čeložnici a nie sú tento rok prihlásení za členov SBZ, resp. členský príspevok tento rok nezaplatili), a potom z dôvodu objektívnosti majú byť uvedené kompletné výsledky bez ohľadu, či ide o hráčov z Čiech alebo zo Slovenska a (b) zopakoval som, aby sa viac než na hodnotenie samotného podujatia zamerali na svoje subjektívne hodnotenie užitočnosti sústredenia pre ich hernú prípravu. A naozaj som im odporučil (slovo odporučil by som na tomto mieste zdôraznil, v žiadnom prípade to nebol príkaz) príspevok prepracovať. Adam s Majou mi poslali druhý návrh v stredu ráno. A keďže ide o subjektívne hodnotenie, pod ktoré sa autori podpísali, tak tento príspevok bol uverejnený na stránke SBZ bez toho, aby som na ňom zmenil čo i len čiarku. Preto s použitím slova cenzúra nemôžem súhlasiť.
Škoda, že hneď ako sme sa vrátili z Opatije, kde som mal možnosť spoznať 6 mladých hráčov bližšie, než len pri bridžovom stolíku a kde som mal pocit, že sme všetci na jednej lodi, tak ma Ty, Martin, vraciaš do trpkej reality. A neviem, či tu ide o nejaké nedorozumenie alebo o cielený a načasovaný útok, aby sa črtajúce dobré vzťahy medzi mnou a budúcou generáciou čo najrýchlejšie dostali opäť do konfrontačnej roviny. Naozaj si presvedčený, že toto niekomu pomôže?
 
 
# RE: RE: CenzúraMartin Hriňák 2011-09-02 12:16
Peter, nemozem inak, ako napisat, ze si sam odporujes...

Najprv pises: "som im po skončení hracieho dňa povedal, že v takomto znení ho NEPUSTÍM na zverejnenie."

A potom pises: "A naozaj som im odporučil (slovo odporučil by som na tomto mieste zdôraznil, v žiadnom prípade to nebol príkaz) príspevok prepracovať."

Takze to mam chapat tak, ze NEPUSTIT na zverejnenie nie je prikaz to prepracovat ani cenzura??? Co to potom je?

Co sa tyka neclenov SBZ, komu to vadi? Pozri si aktualnu databazu a mas tam tolko neclenov SBZ (aj par mrtvych, ak sa situacia medzicasom nezmenila). Alebo si zoberme ine clanky, napriklad o Piliscsabe, Spingolde... Tam mas menovanych viacero neclenov SBZ a tam Ti to nevadilo.

Co sa tyka lode, nekomentujem, kedze som nebol. Ale k tomu by sa mohli vyjadrit skor zucastneni.
 
 
# Piliscaba a databazaEdo Velecký 2011-09-02 12:57
Strategiou tohto webu je pri informovani o nejakej bridzovej udalosti zachovavat podla moznosti neutralny pristup. Za to sa napriklad vysledky nasich hracov nekomentuju. Preto je na tomto webe len minimum hodnoteni umiestnenia niekoho povedzme na VC Kosice. Alebo v lige. Obecny pristup je taky, ze sa uvedu vysledky a tym to konci.

Dovod je snaha o vyvazenost: clovek pochvali jedneho a ineho nie (alebo naopak) a hned moze byt ohen na streche. Istou vynimkou z tohto pravidla su len reprezentanti, ktori takuto potencialnu kritiku musia uniest v podstate uz preto, ze sa o reprezentaciu uchadzaju.

Piliscaba alebo Spingold je nieco ineho ako tato tema. Je to clanok o nejakom turnaji a vyhnut sa opisu nejakeho rozdania alebo zahratia hociktoreho hraca, je jednoducho nemozne a nemalo by to zmysel.

Ano, v databaze SBZ na webe (pozor, nie je to ale oficialna databaza clenov, je to len orientacna databaza) je neporiadok ohladom toho, ci je niekto clenom SBZ alebo nie je. Priciny su velmi pestre, databaza eviduje v podstate kazdeho, kto ku bridzu nejako pricuchol. To nie je dobry stav z roznych pricin. Ziadost o vypracovanie potrebnych pravidiel pre pracu s databazou som prave vo stvrtok predlozil P-SBZ. Cielom by malo byt to, aby sa databaza na webe stala oficialna a zodpovedajuca skutocnosti. Podla mna z nej treba z nej vyradit nielen tych, ktorych nas opustili naveky, ale aj tych, ktori sice ziju, ale bridz uz roky nehraju a je velmi pravdepodobne, ze hrat nebudu. Dalej treba databazu a platby clenskeho spojit s udelovanim MB tak, ze neclenovia SBZ a neplatici clenskeho nebudu mat narok na MB. Caka nas kopa roboty.
 
 
# RE: Piliscaba a databazaMartin Hriňák 2011-09-02 14:28
Co sa tyka databazy, tak tam si myslim, ze by sirsia diskusia neuskodila. Napriklad urobit rebricek "in memoriam", pretoze je jasne, ze postupne sa bude naplnat... na druhej strane, ked sa budu menit pravidla pre pridelovanie MB kazdych par rokov, tak jeho hodnota bude velmi nizka...
 
 
# Re: databaza a diskusiaEdo Velecký 2011-09-02 15:26
Aj na buduci rok budu pravdepodobne zmeny ohladom pridelovania MB. Nie velke, vacsina len upresni terminologiu. Ale asi zmenime aj tabulku pre udelovanie MB tak, ze bude linearna od tretieho miesta nizsie, pricom preferencia pre prvych troch zostane zachovana, ale uz nebude taka neunosne velka ako je teraz. Podla nas (prislusna komisia tato zmena je pre hracov vyslovene vyhodna a povzbudzujuca, lebo odstranuje nespravodlivo nizke ocenovanie hracov umiestnenych za prvymi tromi.

Diskusia o databaze samozrejme existuje. Navrh na rubriku typu in memoriam je v nej na stole uz davno. Ale takato praca by mala systematicka, nie len per partes. Preto sa caka na rozhodnutie P-SBZ ohladom evidencie MB pre neclenov a neplatiach clenov. Osobne som presvedceny, ze nemame preco takymto ludom poskytovat nase sluzby tohto typu. Obed zadarmo je mytus, ktory treba vymazat aj v SBZ.

Mimochodom sirsia diskusia. Diskusia je taka zalezitost, ze ludia prednasaju svoje nazory a cakaju na ich oponenturu. A potom hladaju zhodu. Diskusia nie je napriklad to, ze niekto povie svoj nazor, nepocka na nazor ineho a uz ho vopred odsudi. Diskusia nie je tahanie sa za vlastne vlasy na moralne vyssi piedestal ako diskusny partner. Byt v diskusii naraz policajtom, prokuratorom a sudcom v jednej osobe nie je diskusia. To je totalita. My v SBZ sme sa naucili, ze ked chceme dosiahnut nejaky pokrok a zapojit do prace co najviac ludi, tak treba byt v diskusii vecny, trpezlivy a slusny. Ale zaroven nenechame zo seba robit skodcov slovenskeho bridzu. Tam uz aspon moja trpezlivost urcite nesiaha.
 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.