Transfer nie je dogma Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
03. 07. 2011

Transfer nie je dogma

Rozdával Východ, obidve strany v druhej hre, turnaj párov Výnos – trefová štvorka

Licitujete Precision Club, otvárate jedným trefom (16+), partner odpovedá negatívne 1 káro (0-7), vaše 2BT znamenajú pravidelnú rozlohu a 19-21 bodov. Vaša rozloha je síce skorej kvázi-pravidelná, ale je to párový turnaj, treba vždy keď sa dá hrať bez tromfov.

Keby partner nemal vôbec nič, mohol by pasovať. Jeho 3 srdcia sú transfer na piky. Páči sa vám, že má pikový päťlist, ale radšej budete hrať 3 bez tromfov.

Výnos vám pomohol, odohrávate si kárové eso a prechádzate na stôl srdcovým kráľom, aby ste zahrali károvú desiatku na impas. Od Východu vypadáva dáma a vy robíte 6 kárových, dva trefové a štyri srdcové zdvihy.

Výsledok je takmer čistý top.

Pri dobrej obrane by ste záväzok splnili, aj keď bez nadzdvihov.

AKO BY DOPADLI ŠTYRI PIKY?

V záväzku štyri piky obrana zoberie tri pikové zdvihy a trefového kráľa, stačí, aby pred vytromfovaním Východ podohral A-Q trefové.

CELÉ ROZDANIE:






 

Komentár  

 
# Aj po 3Sp by sa hrali 3BTTibor Menyhért 2011-07-03 10:22
Toto asi nie je vhodný príklad na nerešpektovanie transferu. Predpokladám, že po hláške 3Sp by prišla zo severu hláška 3BT a hral by sa ten istý záväzok.
Priame licitovanie 3BT z juhu je viac než dobrodružné. Sever mohol mať napríklad len 2FB s pikovou dámou a potom sa majú hrať 3 piky, ktoré po 3BT už hrať nemožno.
Výsledok blízky topu nebol kvôli excelentnej licitácii, ale kvôli zlému výnosu.
 
 
# RE: Aj po 3Sp by sa hrali 3BTEdo Velecký 2011-07-03 12:50
3nt na 3srdcia poviem tiez. Nemienim partnerovi dat sancu, aby pripadne 3piky s nejakym listom vhodnym z jeho hladiska pre 3piky, ale zaroven rovnako "dobrym" z mojho hladiska pre 3NT zapasoval.

Tazsie je to s vynosom. Vynos v tomto rozdani je problematicka zalezitost. Preco? Nuz preto, ze za vynos do drahej farby sa prihovara teoria, kym proti takemuto vynosu je licitacia, ktora odznela u stolika.

Povedzme si najprv, co hovori vynosova teoria. Vynasajuci by mal v neistych pripadoch preferovat vynos do drahej farby a zaroven zamietnut riskantny vynos z pod figury, toboz vynos v lacnej farbe (na tuto temu najdete vyborny clanok v buletine eurobridge.org/competitions/11Poznan/Bulletins/bul13.pdf pod názvom The best lead against 3NT).

Zaroven su ale vystupy spominaneho clanku mierne oslabene odznenou licitaciou. Pik výnos do transferovanej farby nie je atraktívny a zároveň istú výpovednú negatívnu hodnotu má skutočnosť, že partner nekontroval 3 srdcia.

Vynášajúci má teda dilemu, čo vyniesť. Osobne by som mierne preferoval srdcový výnos, lebo mlčanie partnera po hláške 3srdcia znamená len toľko, že nežiada o srdcový výnos, ale srdcový výnos stále môže byť dobrý (rovnako ale aj zlý, ak vyimpasuje trebárs tretiu dámu). Na druhej strane ani trefový výnos nemusí byť zlý, ale zároveň môže dopadnúť tak ako dopadol v tomto rozdaní.

Klucovy zdvih alebo nadzvih teda moze zadat hociktory z nich. Tazka volba. Aj ked by som teda tref v tomto rozdani asi nevyniesol, aj tak sa mi odsudenie trefoveho vynosu zda prilis prikre.
 
 
# RE: RE: Aj po 3Sp by sa hrali 3BTTibor Menyhért 2011-07-03 16:16
Ja trefový štart neodsudzujem, nazval som ho zlý, ale mal som zvoliť iné adjektívum. Je to agresívny výnos, v podstate pokus o prípadné porazenie záväzku a keďže má pikový vstup, ak nájde u partnera trefovú dámu... Z licitácie je však zrejmé, že hlavného hráča trápili piky a po transfery sa pikov neobáva.

Nie som si však istý, či hláška 3BT je dobrá hláška. V akom prípade by po rešpektovaní transferu juhom sever pasoval? Ak by mal 3 a menej bodov, so 4 by podľa jeho naturelu niekto dal pas a iný by povedal 3BT a s 5 a viac bodmi by takmer každý povedal 3BT.

Čiže v prípade, že sever má 5 až 7 bodov, 3BT nič neprinášajú, skončili by v nich tak či tak, prinesie to zisk v prípade že by sever so 4 bodmi pasoval a prinesie to zisk alebo stratu, ak 3 piky idú a 3BT nie, pričom sever má 3 a menej bodov.
 
 
# RE: RE: RE: Aj po 3Sp by sa hrali 3BTEdo Velecký 2011-07-03 16:42
U mna rozhodujuce kriterium pre hlasku 3nt je kvalitny 6list karo.
 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.