Dodržiavate pravidlá? Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
30. 04. 2011

Dodržiavate pravidlá?

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre Výnos – srdcová dáma

Ako sa rozdanie hralo: Srdcová dáma Západu vzala zdvih. Ďalšie srdce hlavný hráč šnapol, vyniesol pik k esu stola a vrátil malý tref, aby skúsil impas dámou.

Západ vzal trefovým kráľom a to bol koniec obrany. Hlavný hráč šnapol vrátené srdce, vytromfoval a potom vyniesol trefové eso. Trefový dolník vypadol a tým boli trefy stola vypracované. Hlavný hráč sa mohol zbaviť stratových kár na trefy stola.

"Prečo si sa tak ponáhľal zobrať trefového kráľa? Neušiel by Ti aj neskoršie."

Východ mal pravdu, lebo toto skoré zobranie trefového kráľa umožnilo hlavnému hráčovi splniť záväzok.

JEDNODUCHÉ PRAVIDLÁ

"Také sú pravidlá," bránil sa Západ. "Druhý dáva najmenšiu, tretí dáva vysokú a štvrtý berie zdvih, ak môže."

Áno, toto sú užitočné pravidlá, ktoré vtĺkajú do hlavy začiatočníkom. Preto sa Východ zdvorilo usmial a zmenil tému. Je neužitočné a nezdvorilé očakávať, aby partner hral nad svoje sily.

My už všetci vieme, že každé pravidlo má svoju výnimku a že musíme každý prípad posudzovať podľa okolností. V tomto prípade vidíme, že odmietnutím prvého trefového zdvihu sa dá záväzok poraziť. Západ dostane tref neskoršie, a Východ dostane dva kárové zdvihy. Hlavný hráč si síce môže vypracovať trefy, ale nikdy sa na ne nedostane, keďže nemá na stôl vstupy.

Začiatočník sa musí naučiť, aby zobral zdvih, keď sa mu ponúka. Skúsený hráč vie zo skúsenosti, že ak sa impas dá opakovať, vyplatí sa raz prepustiť. Tento zdvih mu neutečie.

CELÉ ROZDANIE:


 

Komentár  

 
# Zásada, či pravidloTibor Menyhért 2011-05-01 09:08
Možno by sme mali terminologicky rozlišovať medzi zásadou a pravidlom.

Pravidlo by malo byť to, čo určujú samotné regule bridžu a čo nesmieme porušovať a keď to porušíme, tak príde upravený výsledok, procedurálna alebo disciplinárna pokuta.

Zásady by mali byť tie rôzne doporučenia, ktoré sú obvykle dobré, ale čas od času sa od nich treba odkloniť, na základe logickej úvahy.
 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.