Stratová namiesto stratovej Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
10. 04. 2011

Stratová namiesto stratovej

Rozdával Východ, Východ-Západ v druhej hre Výnos – trefový kráľ

K licitácii: Sever použil transfer, teda licitoval nižšiu farbu, než mal. Príčina je tá, že záväzok sa bude zohrávať zo silnejšej strany, čo dáva väčšie šance.

Na prvý pohľad vám je jasné, že máte dve stratové kára. Srdcia môžete hrať na podelené figúry, ak sú naozaj podelené, vtedy problém nemáte. Dá sa však hrať tak, aby ste sa zabezpečili proti možnosti, že obidve srdcové figúry má Západ?

STAČÍ ZAMENIŤ STRATOVÚ ZA STRATOVÚ

Skúšate prepustiť prvý zdvih, Západ nemôže pokračovať trefom, rozhodol sa pre káro. Beriete hneď esom, vytromfujete v dvoch kolách (tromfy 2-1 u súperov) a hráte trefové eso a potom trefového dolníka, zo stola zahadzujete dve stratové kára. Zamenili ste stratový tref za stratové káro.

Teraz ešte treba eliminovať kára. Šnapnete káro na stole, prejdete tromfom do ruky a šnapnete na stole posledné káro. Teraz už stačí zahrať zo stola srdcovú desiatku a impasovať. Západ je v známej nezávideniahodnej situácii: môže zahrať srdce do impasu, alebo trefa do dvojitej šikeny.

Teraz môžete vidieť aj výhodu TRANSFERU. Ak by záväzok zohrával Sever, Východ by vyniesol srdce a nič by nezabránilo obrane zobrať po dva zdvihy v červených farbách.

CELÉ ROZDANIE:


 

Komentár  

 
# Anketa:lol:Edo Velecký 2011-04-11 10:52
Naozaj elegantná a pritom na pohľad jednoduchá eliminácia pomocou stratovej na stratovej. Hm, ktovie koľko hráčov i z tých, čo text zbežne preleteli, by tento záväzok splnilo. Mám obavy, že veľa by ich nebolo.
 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.