O našom webe Tlačiť E-mail
Napísal Edo Velecký   
04. 04. 2011
Nový web SBZ existuje pomaly už piaty rok a napriek tomu je možné, že niektoré informácie o jeho možnostiach sa ku všetkým čitateľom nedostali. Z tých dôležitejších možností chcem upozorniť na možnosť zvoliť rozlíšenie 1024x768 kliknutím na grafický symbol rozšírenia obrazovky v pravom hornom roku webu, tesne vedľa šiestich miniatúrnych farebných štvorčekov, ktoré umožňujú zmeniť farebný výzor webu. Rovnako si pomocou vedľa umiestnených znakov A rôznej veľkosti možno zvoliť veľkosť písmen. navolené parametre si počítač zapamätá, takže túto činnosť treba urobiť len raz (poznámka: tieto informácie už neplatia v plnej miere, lebo tieto možnosti boli v období od napísania článku zmenené. Anketa bola ukončená.).

Iným problémom, s ktorým sa možno potýkajú niektorí čitatelia, je trojstĺpcové menu. Toho sa týka prieskum mienky čitateľov s názvom máte záujem o stĺpec Najčítanejšie správy, ktorý sa nachádza v dolnej časti webu. Druhý prieskum uverejnený v tejto časti sa tiež zaoberá navigáciou na stránke, ale ide o komplikovanejšiu otázku, takže si zaslúži podrobnejšie vysvetlenie. Ak si teraz kliknete na niektorý odkaz z trojstĺpcového menu, tak jeho obsah sa objaví pod touto ponukou. Ak je ponuka v menu príliš dlhá (a to často je), tak ak čitateľ nezaroluje stránkou smerom dole, tak nemusí zaregistrovať objavenie sa tohto obsahu (to sa môže stať hlavne vtedy, ak o tomto spôsobe práce nevie). Riešením by bolo, keby pri kliknutí na takýto odkaz, webová stránka generovala jej obsah hneď pod vodorovné menu začínajúce príkazom domov a vynechala by spomínané trojstĺpcové menu. Ale keďže žiadny obed nie je zadarmo, tak po prečítaní tohto odkazu by  užívateľ musel pre vygenerovanie obsahu trojstľpcoveho menu kliknúť na "domov", čo zase možno zase vadí niektorým čitateľom. Každopádne ku tomuto problému sa môžete vysloviť v druhom prieskumu uverejnenom v dolnej časti nášho webu.

Ešte chcem povedať, že náš web je taký, akí sme my. Za 5 rokov adminovania som na uverejnenie dostal len 2 články od hráčov, pričom len jeden z nich sa istým spôsobom týkal hry (druhý bol všeobecný) a aj ten som musel z dotyčného autora vytlačiť ako zo suchého citróna šťavu. Nebyť bridžových miniatúr P. Mokráňa, jedinej výraznej publikačnej aktivity, tak by si nezainteresovaný mohol myslieť, že podstatou existencie slovenského bridžu sú nekonečné hádky medzi SBZ a NBC. Na druhej strane však za posledných 5 rokov napriek tejto pasivite výrazne stúpla frekvencia uverejnených textov, aj keď osobne som nespokojný so spôsobom informovanosti bridžovej verejnosti zo strany P-SBZ, kontrolnej a klasifikačnej komisie a rovnako aj zo strany klubov. A aj ja ako administrátor mám svoje muchy a chyby a fakt by ich mohlo byť menej. Problémom však nie je len obsah webu, ale žiaľ aj jeho programové vybavenie. Web SBZ je generovaný pod starším redakčným systémom Joomla! a zaslúžil by si prechod na novšiu verziu tohto redakčného systému. To je však vzhľadom na špecifické technické problémy časovo veľmi náročná a zároveň nevďačná práca, do ktorej nemám žiadnu chuť. Možno iný admin... teda ak sa niekto nájde...

Takže toto sú niektoré naše problémy. Prosím, venujte pozornosť spomínaným prieskumom v dolnej časti nášho webu. K tomuto textu je otvorená aj diskusia, v ktorej môžete tlmočiť Vaše názory prípadne podrobnejšie ako je v spomínaných prieskumoch a samozrejme aj ohľadom iných tém týkajúcich sa práce na našom webe. Každá slušná a vecná reakcia je vítaná a cenná. Upozorňujem, že pre pridanie komentára musíte byť registrovaným čitateľom SBZ a musíte byť  prihlásený.


 

Komentár  

 
# Vzhlad webuJan 2011-04-04 12:57
Mne sa paci vyzor stranky ceskeho bridzoveho zvazu. V strede novinky - a vela nielen par, ktore coskoro zmiznu z pohladu napriklad vdaka trom bridzovym miniaturam, vlavo nejake odkazy a vpravo pozvanky na turnaje, zoradene podla datumu nech ma clovek prehlad, ze ake turnaje sa blizia, ake sa s cim krizia a podobne. Nic mi tam nechyba, nic ma tam nerusi (mimo google translatora teda). Tu ked chcem pohladat nejaku pozvanku tak potrebujem niekolko krat kliknut a zbytocne ma to rusi. To, ze sa text zobrazuje az pod uvodnym menu som si uz vsimol a tak automaticky scrollujem dole, ale pre ludi, ktori to nepoznaju to take automaticke byt nemusi. Ten stlpec "najcitanejsie novinky" moze byt zaujimavy, aspon je vidiet co ludia citaju, ale zda sa mi zbytocne tam mat 10 poloziek, rovnako ako v tych novinkach. Taktiez neviem, ci su to najcitanejsie polozky za posledne obdobie istej dlzky alebo "odjakziva". Inak po grafickej stranke je tato stranka celkom pekna, len ako pisem, pre mna trosku zbytocne neprakticka.
 
 
# Re: vzhlad webuEdo Velecký 2011-04-04 14:15
Najčítanejšie novinky originál joomla! robí za rok dozadu, na našom webe je to upravené na posledné 3 mesiace. Ich počet (10) je daný dlžkou najnovších noviniek a hlavného menu. Ak by ich bolo menej, povedzme 5, aj tak uvoľnený priestor nejde využiť na iné informácie. A v najnovších novinkách musím držať tých 10 položiek, lebo sa dosť často menia a nie každý sleduje web pravidelne, takže mu ľahko môže niečo ujsť.

Čo sa týka pozvánok na turnaje, asi by sa to dalo upraviť tak, aby ich zoznam vybehol na jeden klik, akurát sa budeme musieť vzdať ich rozdelenia na domáce a zahraničné súťaže. Dal by sa zoznam týchto súťaží udržiavať aj na úvodnej stránke, v osobitnom stĺpci trebárs vpravo, skúsil som to, ale bolo to neprehľadné. Napadla ma ešte jedna možnosť. Dať von z trojstlpcoveho menu hlavné menu, miesto neho zaradiť zoznam pozvánok a toto hlavné menu presunúť vpravo dole, niekam ku vyhľadávaniu.
 
 
# Re: Vzhľad webuTibor Menyhért 2011-04-04 15:18
Trochu si protirečíš, najprv píšeš že noviniek by malo byť viac a potom, že menej :-) Neviem či sa dajú najčítanejšie správy niekam schovať a potom jedným klikom vyvolať. Vo vodorovnom menu ešte miesto je a mohlo by sa to volať Top. Potom by ich tam mohlo byť hoci aj 50. Bridžové miniatúry sú dobrá vec, ale ak ich v jeden deň pribudnú tri a ďalší zas, tak niekto môže nejakú dôležitú novú informáciu prehliadnuť. Hlasoval som síce, že pri čítaní článku tie stĺpce môžu zostať, ale asi by predsa bolo lepšie, nech sa zobrazí článok a cez krok späť sa dá rýchlo vrátiť na hlavné menu. Potom by v ňom mohlo byť hoci aj 15-20 položiek. Nápad aby miesto najčítanejších správ sa zobrazovali Pozvánky je dobrý a keďže slovenských turnajov nie je veľa, tak by nevadilo, ak by neboli kategorizované na domáce a zahraničné. Popritom by sa nastavením dátumu zverejnenia dalo zariadiť, aby domáce boli na začiatku.
 
 
# RE: Re: Vzhľad webuEdo Velecký 2011-04-04 16:13
Nechápem, kde si protirečím ohľadom noviniek. Chcel som povedať len toľko, že nemá zmysel, aby počet položiek najčítanejších noviniek bol menší ako počet posledných noviniek. A nikde nepíšem, že by ich malo byť viac.
 
 
# RE: RE: Re: Vzhľad webuTibor Menyhért 2011-04-04 17:21
Reagoval som na Janov príspevok.
 
 
# RE: RE: RE: Re: Vzhľad webuJan 2011-04-04 17:40
Ja chcem viac noviniek.

"Ten stlpec "najcitanejsie novinky" moze byt zaujimavy, aspon je vidiet co ludia citaju, ale zda sa mi zbytocne tam mat 10 poloziek, rovnako ako v tych novinkach."

Toto je myslene tak, ze noviniek ma byt ovela viac ako najcitanejsich clankov a ked ich je rovnako, tak najcitanejsich clankov je zbytocne vela.
 
 
# Anglická mutáciaTibor Menyhért 2011-04-04 15:33
Ešte ma napadlo, či sa nedá urobiť aj anglická mutácia stránky, kde by boli najdôležitejšie údaje o SBZ v angličtine pre zahraničných návštevníkov, medzi nimi aj pozvánky na slovenské turnaje.
 
 
# Re: anglická mutáciaEdo Velecký 2011-04-04 16:24
Anglická mutácia vyžaduje novú verziu joomly! (1.5 a vyššiu, na takejto je napríklad vytvorená pozvánka na VC Košíc), na súčasnej verzii joomly!(1.13) sa viacjazyčná verzia nedá urobiť. Ďalší faktor je rentabilita vynaloženého úsilia. Viacjazyčna stránka je sama o sebe pracná a tak treba posúdiť aj učelnosť takýchto informácii. Podľa mňa sa účelnosť anglickej mutácie webovej stránky SBZ blíži k nule.
 
 
# RE: Re: anglická mutáciaTibor Menyhért 2011-04-04 17:31
Nazval som to mutácia, ale nebola by to kópia slovenskej stránky, boli by tam najzákladnejšie informácie o SBZ a v podstate by na nej neboli takmer žiadne nové správy. Inak základné informácie, čo je to Slovenský bridžový zväz a čo je to bridž na našej stránke v podstate priamo prístupné nie sú ani teraz. Cez Zväzové dokumenty a stanovy a inými cestami sa nezainteresovan ý používateľ k niečomu dopracuje, ale jazyk stanov a jazyk Public realation sú úplne iné žánre. Toto však nie je problém administrátora stránok (nejakým pobočným administrátorom stránok som aj ja), ale takéto základné propagačné tézy by malo naformulovať predsedníctvo SBZ.
 
 
# Pozvánky na turnajeEdo Velecký 2011-04-04 17:29
Upravil som výpis pozvánok na turnaje. Je to teraz lepšie ako predtým? Alebo horšie?
 
 
# RE: Pozvánky na turnajeJan 2011-04-04 17:38
Lepsie, ale neupravuj to podla datumu zverejnenia, ale datumu konania danej sutaze. Datum zverejnenia je uplne irelevantny udaj.
 
 
# Re: Pozvánky na turnajeEdo Velecký 2011-04-04 17:53
To žiaľ nejde, lebo takto to automaticky triedi redakčný systém a tento dátum z viacerých dôvodov nemôžem zmeniť na dátum konania súťaže, akurát môžem ten dátum z tohto zoznamu vynechať. Aby tam niekde bol termín konania súťaže, tak som do názvov článkov doplnil, kedy sa hrajú.
 
 
# Bez plesaTibor Menyhért 2011-04-05 09:32
Mne osobne sa to teraz bez Štrbského Plesa páči viac. Ak tie tri stĺpce aj zostanú, asi prvé by malo byť Hlavné menu, potom novinky a potom najčítanejšie správy. Obvykle čítame zľava doprava a zhora nadol.
Okrem toho tí čo majú nastavené nízke rozlíšenie 800x600 a menej niekedy to pravé menu ani nevidia, ak k nemu neprerolujú. Neviem ako iní, ja som tie možnosti na úpravu vzhľadu nikdy nepoužíval, takže ak sa dá, dal by som ich preč, ale možno iní to používajú. Zväčšiť zmenšiť písmo možno aj stlačením Ctrl+ a Ctrl- a menenie farebneho vzhľadu je len hrajkanie sa, jedine ak niekto nejaku farbu nevidí, tak to možno má zmysel.
 
 
# RE: Bez plesaEdo Velecký 2011-04-05 13:28
Iste, práve preto, že čítame zľava doprava, sú Najnovšie novinky vlavo, na prvom mieste, kde sa ľudské oko na stránke pozrie, lebo tie su najzaujimavejsi e z hladiska standardneho citatela.

Farebný obsah je naozaj len hrajkanie sa, ale odstranenie tejto "vymozenosti" vyzaduje pomerne pracny zasah do sablony zakupenej pre web SBZ a mne sa do toho velmi nechce. Mozno v dlhych zimnych veceroch na stare kolena :lol:
 
 
# RE: RE: Bez plesaTibor Menyhért 2011-04-05 13:56
Ak je to prácne, tak to prirodzene treba nechať tak, podľa mňa je to len jeden parameter v súbore template.css, ale nemusím mať pravdu a ťažko sa to tam hľadá,
je to asi v časti header. Ak je to však niekde inde, tak je to naozaj nadlho.
 
 
# RE: RE: RE: Bez plesaEdo Velecký 2011-04-05 15:25
Treba siahnut do zakladneho riadiaceho programu pre generovanie template, zhodou okolnosti so standardnym menom index.php. Dodatocna uprava v kaskadovych styloch je oproti tomu malickost.
 
 
# Ukážka mojej predstavyTibor Menyhért 2011-04-05 13:09
Na adrese http://sbz.6f.sk/ je ukážka mojej predstavy, aká by mohla byť štruktúra menu stránky SBZ. Je to len kostra bez obsahu.
 
 
# Anketu nahorTibor Menyhért 2011-04-07 10:01
Tá anketa je umiestnená tak, že o nej možno väčšina návštevnikov ani nevie. Ja o nej viem a napriek tomu som ju pri opätovnom hľadaní nenašiel. Takže presunul by som ju nad článok, poprípade založil ako samostatný článok.
 
 
# RE: Anketu nahorEdo Velecký 2011-04-07 19:48
Anketa patrí ku tomuto článku. V článku je napísané, že anketa je umiestnená v dolnej časti webu. Tam aj je. A je tam stále. Lepšie miesto pre anketu tohto druhu na tomto webe nie je.
 
 
# RE: RE: Anketu nahorTibor Menyhért 2011-04-08 14:54
Jasná vec, že anketa patrí k tomuto článku. Keďže sa však do nej zapojila snáď desatina tých, čo článok čítali (neviem lebo tento údaj sa nezobrazuje), tak sú len dve možnosti prečo:
  • Väčšine je to jedno
  • Anketa je umiestnená tak, že ju používatelia nevidia

Pravdepodobne je to kombinácia týchto možností. Pritom stačí málo, na začiatok článku dať odkaz na anketu a používateľ sa na ňu dostane. Veľa používateľov pri čítaní dlhších článkov ich nedočíta do konca a aj preto mnohí o tom, že tu nejaká anketa je možno ani nevedia.
 
 
# RE: RE: RE: Anketu nahorEdo Velecký 2011-04-08 23:32
Ja si myslim, ze clanok dostatocne popisuje, kde prieskum je a o com ten prieskum je. Pokial ho predsa len niekto nevie najst, tak je v tejto chvili par cm pod touto zbytocnou debatou. Mimochodom, klikatelny odkaz na prieskum sa neda urobit.
 
 
# HlasovanieEdo Velecký 2011-04-21 16:35
Zistil som, že teoreticky bolo možné hlasovať v ankete z toho istého počítača viackrát. Neviem, či bola táto možnosť využitá alebo nie, snáď nie, však nám ide len o to, aby sme zistili mienku čo najväčšieho počtu ľudí. Trochu som však príslušný modul upravil, dvojité hlasovanie je teraz obtiažnejšie :). Ešte poznámka ku ukončeniu ankety: predpokladám jej ukončenie po 30 dňoch. Rovnako i každú inú anketu - ak nejaká v budúcnosti bude - mienim uzavrieť najneskôr do 30 dní.
 
 
# Zmeny na webeEdo Velecký 2011-04-21 16:46
Malá rekapitulácia: od napísania článku (4.4.2011) boli realizované nasledovné zmeny:

1. Bola zúžená hlavička webu, z ktorej bol vypustený obrázok Štrbského plesa, čím sa text z tzv. pracovnej plochy, z frontpage dostal do zorného oka čitateľa.
2. Bola rozšírená šírka plochy pre zobrazovanie webu, čo viedlo ku zvýšenému sprehľadneniu niektorých informácií.
3. Boli vynechané niektoré riadiace prvky na hornej lište a boli nahradené odkazmi na (potenciálne) najdôležitejšie oficiálne weby.
4. Boli doplnené odkazy na posledné doplnené komentáre.
5. Bolo urobených niekoľko drobných presunov v organizácii informácií, viď pozvánky na turnaje.

Uvedené zmeny reflektujú poznámky z diskusie a zároveň reagujú na mne známe názory, ktoré podobné zmeny doporučovali (napríklad vypustenie obrázku plesa alebo zvýšenie šírky webu).
 
 
# Manipulácia hlasovaniaEdo Velecký 2011-04-30 14:33
Večer 28. apríla boli výsledky hlasovania takéto:

.

Ráno 29. apríla boli výsledky hlasovania nasledujúce:

.

Z večera na ráno pribudlo teda 12 hlasov, všetky hlasovali rovnako. Oboje - ako počet hlasov, tak zhoda v hlasovaní - je samozrejme podozrivé.

Pozrime si ďalší obrázok, ktorý presne ukazuje, kedy sa tých 12 hlasovaní udialo:

.

Na tomto obrázku vidieť, že 12 hlasovaní bolo realizovaných v čase medzi 23.29 a 23.36 hod. Ak niekto mal prípadne pochybnosti o tom, či nešlo o hlasovanie jedného človeka, tak teraz je už zrejmé, že viackrát hlasoval jeden človek.

K tomu dodám, že internetové hlasovanie možno pomerne ľahko oklamať, hlavne vtedy, keď sa nevyžaduje nejaká špeciálna kontrola. Tak tomu je aj v našom prípade. Na podvod stačí mať predstavu o spôsobe kontroly opakovania hlasovania, v našom prípade sa to deje cez tzv. cookies a potom to už trochu zainteresovaný človek zvládne, vymaže po každom hlasovaní tento záznam v počítači a môže hlasovať znova.

Prekvapujúce nie je, že to niekto dokázal, ale prekvapujúce je, že to niekomu stálo za to. Potenciálny zisk podľa mňa za podvod (naviac naivný) naozaj nestojí. K tomu len toľko, že ak je niekto schopný podvádzať v takejto maličkosti, tak je určite schopný podvádzať keď ide o dôležitejšie veci, povedzme o poradie v súťaži.

Hlasovanie som uviedol do pôvodného poradia. Zároveň som hlasovanie uzavrel. Jeho výsledky sú zdokumentované len v tomto príspevku. A tieto výsledky chápem ako súhlas so súčasnou koncepciou menu na našom webe. Ďakujem každému, kto v tejto ankete (raz :-) ) hlasoval.
 
 
# RE: Manipulácia hlasovaniaTibor Menyhért 2011-05-04 20:14
Z log súborov WWW servra by sa malo dať zistiť z akej IP adresy sa v tom čase na stránku pristupovalo a ak sa v tom čase pristupovalo iba z jednej adresy, tak by sa teoreticky dalo zistiť, kto to bol, ak to nebolo z verejne prístupného počítača.

Interpretácia, že anketa odsúhlasila doterajšiu štruktúru menu je trocha manipulatívna, keďže 55% sa vyslovilo za zmenu. Predpokladám, že väčšina tých, ktorí by uprednostnili v strednom stĺpci iné informácie, pokladá zoznam najčítanejších článkov zároveň za zbytočný. Ja ho za úplne zbytočný nepokladám, len by mohol byť niekde inde. Mne sa napríklad celkom pozdáva Janov návrh, aby v tom strednom stĺpci boli pozvánky na turnaje. Sám som zo zmenami na stránke celkom spokojný.

P.S. Čisto teoreticky nemuselo ísť o zlý úmysel. Ak má niekto cookies zakázané, tak keď opakovane klikne, hlas mu naskočí, ale tiež predpokladám, že to niekto robil schválne, na druhej strane to nemusel byť bridžista.
 
 
# Re: Manipulacia hlasovaniaEdo Velecký 2011-05-04 23:37
Samozrejme, poznam IP adresu, z ktorej to pravdepodobne bolo urobene, ale nemam nielen cas, ale ani chut patrat po tom, kto je za to adresou skryty, lebo z toho nic dobreho mimo konfliktu a podozrievani nevyplynie.

Kto ma cookies zakazane, tak hlasovat jednoducho vobec nemoze.
 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.