Perlička z prvej ligy Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
03. 04. 2011

Perlička z prvej ligy

Rozdával Východ, obidve strany v prvej hre Výnos – srdcová šestka

Uvedená licitácia sa vôbec takto neodohrala, ide len o možnú licitáciu, s cue-bidmi na štvrtom stupni a s RKCB. V štyroch prvoligových zápasoch sa toto rozdanie hralo samozrejme osem krát. Záväzok 7 trefov bol vylicitovaný trikrát, splnený nebol ani raz.

Šesť trefov bolo vylicované a splnené raz.

Dvakrát EW vylicitovali sedem kár, v jednom prípade splnili, v druhom padli.

Raz EW vylicitovali a splnili 6 bez tromfov.

V jednom prípade NS vylicitovali 7 pikov, samozrejme v obrane proti lacnému veľkému slemu. Padli 6x za 1400, splnených 7 kár alebo trefov dáva 1440, takže voči splnenému veľkému slemu by to znamenalo zisk 1 IMP. V skutočnosti ich kolegovia z družstva padli 7 trefov a to stálo ich družstvo 16 IMP.

Ostatné výsledky boli:

7 kár (E) =; 6 trefov (W)= .... 11 IMP

7 trefov (E) -1; 6NT (E)= .... 14 IMP

7 trefov (E) -1; 7 kár (E) -1 .... 0 IMP

Pozrime sa teraz na najčastejší záväzok 7 trefov, hrané Východom.

KLASICKÁ BEZPEČNÁ ZOHRÁVKA

Keď sa po vynesení srdcovej šestky Východ pozrie karty stola, mohlo by sa mu zdať, že má prebytok zdvihov. Kárový impas robiť nemusí, dve kára stola zahodí na vysoké srdcia v ruke.

Mal by si automaticky položiť otázku: čo ma môže ohroziť? Odpoveď sa ponúka hneď: rozdelenie trefov 4-0. Bližší pohľad hovorí, že ak by ich mal sever, nedá sa nič robiť proti strate trefového zdvihu. A čo ak ich má Juh?

Kľúčová karta je trefová deviatka u Západu. Tromfovanie treba začať trefovým esom, a po zistení nepriaznivej rozlohy impasovať - malý tref k deviatke Západu.

Samozrejme, treba to zohrávať veľmi opatrne. Šikén u Východu aj u Západu ukazuje veľkú pravdepodobnosť šikénu u Juhu a Severu. Ak by mali šikény, tak najpravdepodobnejšie v lacných farbách. Navyše, po srdcovom výnose je možné zahodiť zo stola dve stratové kára a jeden stratový pik, takže jeden pik treba šnapnúť v ruke (Východ).

Na vynesený malý tref Východu Juh pridáva desiatku, Hlavný hráč berie zdvih dámou. Šnapuje v ruke malý pik a hrá posledný malý tref, Juh je bezradný.

Všetci traja hráči, ktorí vylicitovali 7 trefov, padli ...


 

Komentár  

 
# JuryTibor Menyhért 2011-04-03 20:13
Inak toto rozdanie riešila aj Jury, keďže juh po otvorení 1 tref Precision zasiahol dvoma kárami, vysvetlenými ako 6 list kárový a hlavný hráč východ spadol 7 trefov. Hlavný hráč však po zhliadnutí stola musel vedieť, že juh nemôže mať 6 list kárový a mal zahrať technicky správne. Preto ponechala výsledok v platnosti.
 
 
# Re: juryEdo Velecký 2011-04-08 23:42
To bolo trochu ináč. Na jednom stole spadol hlavný hráč zo záväzku 7 trefov po zle vysvetlenom zásahu 2 kára. Ak si dobre spomínam, tak rozhodca udelil upravený výsledok 6trefov rovno. Toto rozhodnutie jury odmietla a ponechala v platnosti výsledok dosiahnutý u stola.
 
 
# RE: Re: juryTibor Menyhért 2011-05-12 11:18
K jury sa odvolal Karol, ako kapitán družstva RIP, ktorého hráč spadol 7 trefov. Na 1. lige oficiálne žiaden rozhodca nebol, neskôr sa prišlo na to, že ak rozhodca nie je prítomný a je prítomný koordinátor, tak rozhoduje on, keďže však väčšinou nevedel vec kompetentne posúdiť, konzultoval so mnou. Keby rozhodca rozhodol ako píšeš, tak by sa k jury obrátili Napchávači a nie RIP.
 
 
# Odvolaci formularEdo Velecký 2011-05-14 11:01
Ja som ako clen rozhodoval o tom, ze rozhodnutie pridelit upraveny zavazok 6 trefov rovno bolo chybne. Aspon to som si myslel. A myslel som si, ze k jury sa obratilo druzstvo Napchavaci.

O situacii okolo rozhodcu je mi samozrejme vsetko zname a da sa povedat, ze si zastaval tuto funkciu neoficialne. Vsak preco inac by si prave ty vysvetloval toto rozdanie jury? Ak nemas ziadnu takuto funkciu ani neoficialne, tak na rokovani jury nemas co hladat.

Aby sa taketo a ine problemy ohladom toho, o com vlastne jury rozhodovala, v buducnosti neopakovali a aby sme nevytvorili v buducnosti zavaznejsie problemy (lebo toto je podla mna este relativne malickost), navrhujem pouzivanie odvolacieho formulara pre jury. Formular(excel) som umiestnil do sekcie Stahuj na webe SBZ a je konkretne na tejto adrese:

http://www.bridgeclub.sk/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=21&Itemid=77
 

Nemáte oprávnenie pridať komentár.