Už to tu bolo Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
20. 03. 2011

Už to tu bolo

Rozdával Juh, obidve strany v prvej hre Výnos – kárový kráľ

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol kárového kráľa a Juh vzal zdvih esom. Toto sa ukázalo ako chyba. Ak by sa následne Západ dostal do zdvihu, mohol by vyniesť károvú desiatku, ktorú by Východ prevzal dolníkom. Potom by samozrejme podohral pikového kráľa.

Pre túto príčinu nebolo pre hlavného hráča bezpečné, aby stratil tromfový zdvih. Preto sa snažil stiahnuť tromfy v dvoch kolách odohraním kráľa a esa, bohužiaľ dáma nevypadla. Keď sa potom hlavný hráč snažil odohrať vysoké trefy, Východ šnapol a podohral pikového kráľa. Obrana porazila záväzok získaním dvoch pikov, jedného kára a tromfovej dámy.

DOBRÝ ŠTART

Situácia by bola úplne odlišná, ak by hlavný hráč začal dobre tým, že by prepustil jedno káro. Hlavný hráč môže zobrať druhé káro, ale potom mu už situácia uvedená hore nehrozí.

Hlavný hráč vynesie tromf ku kráľovi a druhý tromf sa môže pokúsiť impasovať dolníkom. V našom prípade impas sedí a hlavný hráč berie zvyšok zdvihov.

Hlavný hráč by bol v bezpečí, aj keby impas nesedel. Západ by nemohol dostať partnera do výnosu. Nanajvýš by si mohol stiahnuť pikové eso, aby zabránil nadzdvihu. Ak by tak neurobil hneď, už by na neho zdvih nezískal.

Obohratá téma - je treba nedať zdvih nebezpečnému súperovi. Niekedy rozhoduje to, čo urobíte v prvom zdvihu.

CELÉ ROZDANIE: