Máte radi guláš? Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
05. 03. 2011

Máte radi guláš?

Rozdával Sever, Sever-Juh v druhej hre Výnos – trefová desiatka

Pripravené alebo vybrané partie s veľmi bizardnými rozlohami využíva BBO najmä na individuálne turnaje, ktoré sú veľmi obľúbené. Turnaj WB4F (World Bridge For Fun - svetový bridž pre zábavu) číslo 5189 hraný 26.2.2011 mal toto rozdanie ako štvrté, účasť bola cca 600 hráčov.

Sedel som na pozícii Juhu a dovolil som si raz sa ozvať. Nasledovalo typické doťahovanie, v ktorom obyčajne nikto nevie, či je v útoku či v obrane, ale chce, aby zohrávala jeho strana. Znechutene som pozeral na ten licit, a už som čakal, že budem zohrávať beznádejný záväzok, keď sme mohli ambicióznych 6 trefov poraziť. Potom však prišiel výnos, ktorý dával nádej.

Ako si poradíte s takýmto gulášom po tomto priaznivom výnose?

Šnapol som na stole malým srdcom, na kárové eso som zahodil z ruky pikového kráľa a pokračoval som zo stola károvou dámou. Východ prikryl kráľom a ja som v ruke šnapol. Pokračoval som malým trefom, Západ rezignovane odhodil pik, šnapol som na stole a pokračoval som károvým dolníkom. Východ šnapol srdcovým dolníkom, v ruke som nadšnapol a zahral som ďalší tref, šnapol som na stole a zahral som károvú desiatku, na ktorú som z ruky zahodil posledný malý tref.

Malý pik zo stola šnapnutý v ruke a srdcová desiatka, ktorá vyhnala eso, záväzok splnený. Zápis 1660 dával v párovom hodnotení 99,52%.

Samozrejme, Západ to mohol poraziť výnosom. Jeho chyba, že bol chamtivý a chcel využiť aj malé srdce. Čo myslíte, mal po tomto výnose ešte šancu na porazenie záväzku?

CELÉ ROZDANIE:

Určite, Západ mohol svoj výnos napraviť, keby na tref vynesený na šnapovanie na stole nezahadzoval piky, ale kára. Na károvú desiatku by som síce mohol zahodiť stratový tref, ale Západ by uplatnil srdcovú osmičku.