Cenná deviatka Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
27. 02. 2011

Cenná deviatka

Rozdával Sever, Východ-Západ v druhej hre Výnos – srdcový dolník

Ako budete zohrávať?

Hlavný hráč skúša položiť zo stola srdcovú dámu, aby skúsil, či Západ nevyniesol spod kráľa. To sa však nestalo a Východ prikrýva kráľom. Hlavný hráč musí prvé dva srdcové zdvihy prepustiť.

Po získaní srdcového zdvihu sa hlavný hráč musí pustiť do pikov. Musí sa správne rozhodnúť, ktorou kartou začať, lebo na stôl má jediný vstup na kárového kráľa. Musí vyniesť z ruky malý pik a impasovať desiatkou!

Ako sa dalo očakávať, Východ berie zdvih pikovou dámou. Východ chvíľu rozmýšľa nad bezpečným vrátením, napokon zahrá káro.

Hlavný hráč teraz musí odohrať štyri kárové zdvihy, končiac na stole. Teraz už môže pokračovať pikami.

Keďže hral piky správne, teraz môže vyniesť pikovú deviatku. Ak dá Západ malú, deviatka zoberie zdvih a hlavný hráč môže vyniesť malý pik na impas. Ak Západ pokryje pikovú deviatku, piky stola sú vysoké.

V každom prípade hlavný hráč urobí tri pikové zdvihy a záväzok splní. Ak by minul svoju pikovú deviatku v prvom kole pikov, nemohol by sa druhý raz udržať v ruke a mohol by urobiť len dva pikové impasy, na tretí by sa už do ruky nedostal. Ako vidno, piková deviatka je v tomto prípade rozhodujúca karta.

Keď robíte obyčajný impas, dúfate že sedí. Keď však robíte dvojitý impas, očakávate, že prvý zdvih stratíte. Preto si musíte vopred dobre naplánovať druhý impas, ktorý už chcete vyhrať a očakávate, že sedí.

CELÉ ROZDANIE: