Lavinthal pomáha Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
12. 02. 2011

Lavinthal pomáha

Rozdával Juh, obidve strany v prvej hre Výnos – piková štvorka

Partnerov výnos je očividný singl. Beriete zdvih kráľom. Je možné tento záväzok poraziť?

Záleží samozrejme na tom, čo má partner. Určite nemá AK v kárach ani v trefoch, lebo by začal takúto farbu. Keby mal partner eso v jednej lacnej farbe, po šnape si ho odohrá a bude bez jednej. A keď nemá eso?

Vtedy Juh má tri esá, pikovú dámu a najpravdepodobnejšie aj srdcovú dámu. V takom prípade partner má dvoch kráľov a všetko záleží od rozlohy Juhu. Ak má dubla tref, tak sa nedá nič robiť, lebo môžeme otvoriť trefy, ale nedáme šnap, alebo dáme šnap a neotvoríme trefy. Ak zahrá trefy partner, hlavnému hráčovi neublíži.

Takže možnosť porazenia záväzku spočíva v tom, že partner má trefové eso alebo kárové eso, alebo kárového kráľa maximálne s troma malými kárami. Je možné obidve tie možnosti využiť?

CELÉ ROZDANIE:

Keď zahráte dva vysoké piky a dáte šnap, bude po zábave. Na vypracované piky hlavný hráč zahodí zo stola kára.

Na pomoc vám prichádza pán Lavinthal so svojim signálom - v druhom zdvihu vynesie pikovú osmičku, ktorá navádza partnera, aby zahral spod kárového kráľa. Ak by ste chceli, aby vrátil tref, na šnap by ste vyniesli pikovú dvojku. Vyššia karta - chcete vyššiu farbu, najmenšia karta - chcete nižšiu farbu. Geniálne jednoduché a funguje to!