Nedajte zdvih na dubl dámu Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
06. 02. 2011

Nedajte zdvih na dubl dámu

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre Výnos – pikový kráľ

Ako sa rozdanie hralo: Západ vzal dva najvyššie piky a vyniesol tretí pik, aby vám znemožnil využiť pikovú dámu stola. Východ šnapuje a vy nadšnapujete.

Vynášate káro ku kráľovi stola a vynášate srdcového dolníka na impas. Západ berie kráľom a vracia srdce. Viac zdvihov už nemôžete vydať, ak chcete splniť záväzok.

Ak ste normálny skúsený hráč, zahráte ešte raz tromf a potom odohráte tri horné trefy. Keď sa trefy nepodelia, vynesiete zo stola káro a budete impasovať dolníkom.

Západ berie dámou a ste svedkom radosti súperov a musíte znášať výčitky partnera. Možno že pasians je lepšia hra, než bridž!

DALO SA TOMU PREDÍSŤ

V tomto rozdaní ste mohli predísť strate kárového zdvihu. Po stiahnutí tromfov zahrajte aj svoj posledný tromf a zo stola zahoďte malé káro. Potom odohrajte tri vysoké trefy končiac na stole.

Trefy sa nepodelili a ste v dvojkartovej koncovke. Na stole máte tref a káro a v ruke máte kárové A-J.

Vynášate zo stola káro a Východ pridáva károvú desiatku. Vy však viete, že druhá karta Východu je trefový dolník, takže nemôžete nič získať impasovaním károvým dolníkom. Preto hráte kárové eso a s radosťou konštatujete, že od Západu padá dáma.

Máločo vás rozhodí viac, než keď dáte súperom zdvih na singl kráľa alebo na dubl dámu. Prehrať impas nie je príjemné, ale oveľa horšie je vypočuť si od arogantného súpera, že figúra by bola vypadla, ak by ste impas nerobili.

CELÉ ROZDANIE: