Ako zostať v bezpečí Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
30. 01. 2011

Ako zostať v bezpečí

Rozdával Sever, Sever-Juh v druhej hre Výnos – kárová trojka, Východ pridáva károvú štvorku.

Ako si naplánujete zohrávku?

Hoci sa na prvý pohľad zdá, že všetko závisí od toho, ktorý súper má srdcové eso, skúste nájsť spôsob, ako zohrávať toto rozdanie bezpečnejšie.

Áno, veľká dodatková šanca je vypracovanie trefov. Ako na to ísť?

Zohrával to expert, ktorý vzal prvý zdvih na stole a zahral pikového kráľa. Východ ho pokryl esom a hlavný hráč šnapol v ruke. Na stôl sa vrátil károvou dámou a zahral pikového dolníka. Tentoraz už Východ neprikryl - lebo nemohol - a hlavný hráč zahodil z ruky malý tref. Potom už nasledovalo vypracovanie trefov - kráľ, eso a malý tref šnapnutý v ruke. Károm na stôl a na dva vypracované trefy zahodil z ruky dve srdcia.

POSLEDNÁ ŠANCA

Keby Východ pokryl pikového dolníka dámou, hlavný hráč by šnapol a hral by trikrát trefy s nádejou, že tri trefy bude mať Západ. Keby ani to nevyšlo, zostala by maličká šanca, že srdcové eso bude mať tiež Východ, čo však je málo pravdepodobné, keďže pasoval a ukázal už eso a dámu v pikoch a trefovú dámu - a pasoval po otvorení 1 tref.

Pri takejto zohrávke, ak by Západ mal tri trefy a nezahral by srdce spod esa, hlavný hráč by urobil nadzdvih. V turnajoch sa to dosť často stáva.

CELÉ ROZDANIE: