Nedajte popraviť kráľa Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
17. 01. 2011

Nedajte popraviť kráľa

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre Výnos – srdcový kráľ

Ako sa rozdanie hralo: Hlavný hráč šnapol druhé srdce a zahral trefové eso a potom trefového kráľa. Bolo to veľmi rýchle, ale nie veľmi úspešné, lebo na kráľa striehol atentátnik z Východu.

Po zabití kráľa Východ vrátil tretie srdce a Juh šnapol. Hlavný hráč potom šnapol malý tref károvým dolníkom stola a vrátil sa do ruky tromfom. Šnapol ďalší malý tref károvým kráľom stola a do ruky sa vrátil šnapnutím ďalšieho srdca.

V tom čase Juh mal len jeden tromf a Východ mal ešte stále dva tromfy. Preto Východ mohol spokojne čakať, kedy vezme na jedno zo svojich zostávajúcich kár porážajúci zdvih.

OSUDNÁ CHYBA

Hlavný hráč urobil osudnú chybu tým, že zahral z ruky druhý vysoký tref. Tým dal svojho kráľa "popraviť". Správne bolo prejsť na stôl pikom a vrátiť zo stola malý tref.

Teraz musí Východ konať ako prvý. Ak Východ šnapne, hlavný hráč samozrejme pridá malý tref. Takto bude Juh musieť riešiť len jeden malý tref.

Keď Východ šnapne a vráti srdce, hlavný hráč šnapne v ruke, zahrá svoj posledný malý tref a šnapne ho na stole vysoko, potom si môže dovoliť vytromfovať. Zvyšné zdvihy zoberie vysokými trefami a pikami.

Ak sa Východ rozhodne nešnapnúť druhý tref vynesený zo stola, Juh môže vziať zdvih trefovým kráľom. Potom šnapne jeden malý tref vysokým tromfom, alebo bude hrať na krížové šnapy. Obidva spôsoby sú pohodlné.

Niekedy sa môžete vyhnúť ťažkostiam tým, že prejdete do výhodnej pozície. Nechajte nebezpečného súpera konať najprv, a vy sa rozhodnete až podľa toho, čo urobí on.

CELÉ ROZDANIE: