Správne nasmerujte energiu Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
17. 01. 2011

Správne nasmerujte energiu

Rozdával Juh, Východ-Západ v druhej hre Výnos – kárová dáma

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol károvú dámu a zdvih vzal hlavný hráč károvým kráľom na stole. Zo stola vyniesol pikovú dámu na impas, Západ vzal zdvih kráľom. Západ vrátil kárového dolníka, hlavný hráč vzal zdvih esom na stole.

Hlavný hráč dlho rozmýšľal o tom, ako zohrávať trefy. Farbu by mohol rozohrať vynesením desiatky zo stola, alebo malej karty zo stola, alebo malej karty z ruky.

Bolo ťažké rozhodnúť sa, napokon hlavný hráč vyniesol zo stola malý tref.

Východ pridal malú a hlavný hráč impasoval dolníkom. Zdvih zobral Západ dámou a Juh ešte musel odovzdať trefový zdvih Východu, k tomu srdcový zdvih a bolo to mínus jeden.

INAK ZOHRÁVAŤ TREFY NEPOMÁHA

Hlavnému hráčovi by nepomohlo ani keby vyniesol zo stola trefovú desiatku. Východ by ju pokryl kráľom, aby vyhnal hlavnému hráčovi eso. Obrana urobí dva trefové zdvihy - na dámu a na deviatku.

Fígeľ je v tom, že hlavný hráč by sa trefami nemal zaoberať vôbec. Po neúspešnom tromfovom impase by mal hlavný hráč odovzdať srdcový zdvih. Potom vynesie zo stola káro, šnapne v ruke a odovzdá ďalšie srdce, zo stola zahodí tref.

Bez ohľadu na to, čo Západ vráti, Juh si môže odohrať vysoké srdce a zo stola naňho zahodí ďalší tref. Hlavný hráč odovzdá jeden tromf a dve srdcia, teda záväzok splní.

Bridž je ľahká hra, ak myslíte na správne veci. Je to ťažká hra, ak plytváte energiu na rozmýšľanie o nesprávnych veciach. Rozdiel vám jasne ukazuje toto rozdanie.

CELÉ ROZDANIE: