Impasy v správnom poradí Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
09. 01. 2011

Impasy v správnom poradí

Rozdával Juh, Východ-Západ v druhej hre Výnos – piková desiatka

Ako sa rozdanie hralo: Východ vzal prvý zdvih pikovým esom a vrátil károvú deviatku. Toto dalo hlavnému hráčovi šancu na impas, pridal desiatku a zdvih zobral Západ károvým dolníkom.

Západ vrátil tromf a hlavný hráč tromfol ešte raz srdcovou dámou. Potom skúsil impas károvou dámou. Západ vzal kráľom a vrátil káro.

Hlavný hráč zobral zdvih, šnapol si na stole pik, aby skúsil trefový impas. Západ zobral porážajúci zdvih trefovým kráľom a hlavný hráč konštatoval, že mal veľkú smolu.

PREPÁSOL ŠANCU

Je pravda, že Juh mal smolu. Šance boli 7 ku jednej, že jeden z troch impasov bude sedieť, ale Juh prepásol svoju šancu splniť záväzok.

Bolo správne skúsiť prvý kárový impas, keď Východ vrátil káro. Juh však potom mal skúsiť trefový impas.

Aj ak trefovú dámu prebije Západ kráľom, Juh bude môcť odhodiť jedno káro na trefového dolníka. Ak vypadne trefová desiatka, bude môcť zahodiť ešte jedno káro - a potom nebude potrebovať ďalší kárový impas.

Ak trefová desiatka nevypadne, ešte stále bude môcť Juh skúsiť druhý kárový impas. Nestojí vôbec nič, ak vyskúša najprv trefy. V tomto prípade to znamená splnenie záväzku.

Nevzdávajte sa len preto, že žiadny impas nesedí. V niektorých rozdaniach máte dodatočnú šancu splniť záväzok - za predpokladu, že budete robiť impasy v správnom poradí.

CELÉ ROZDANIE: