Nechajte zdvih neškodnému súperovi Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
09. 01. 2011

Nechajte zdvih neškodnému súperovi

Rozdával Juh, Východ-Západ v druhej hre Výnos – kárový dolník

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol kárového dolníka a Juh videl na prvý pohľad, že Východ má kráľa. Západ by neniesol z K-J-10 v kárach, ale radšej by vyniesol pik, keďže mu partner piky zvýšil.

Hlavný hráč správne vyhodnotil, že Východ je nebezpečný súper. Ak by dostal šancu, vyniesol by pik cez K-x hlavného hráča. To by bol koniec záväzku.

Aby zaručil, že sa Východ nedostane na výnos, hlavný hráč sa rozhodol nepridať zo stola károvú dámu. Východ pridal taktiež malú a hlavný hráč nechal tento zdvih Západu.

BERIE DRUHÉ KÁRO

Juh zobral druhý kárový zdvih esom a vytromfoval v troch kolách končiac na stole. Nastal čas vypracovať si trefy.

Aj teraz musel postupovať tak, aby sa Východ nedostal na výnos. Hlavný hráč vyniesol zo stola malý tref a dal z ruky desiatku.

Teraz si Západ mohol odohrať pikové eso, ale záväzok poraziť nemohol. Ak by si neodohral pikové eso, hlavný hráč by zahodil obidva piky na vypracované trefy stola a urobil by nadzdvih.

Hlavný hráč musel odovzdať trefový a kárový zdvih bez ohľadu na to, ako by tieto farby hral. Dôležité však bolo dať tieto zdvihy Západu a nie Východu.

Jeden autor to opisoval dramatickejšie. Treba sa pozerať, kde je hyena, a nedať jej zdvih. V našom prípade hyena sedela na Východe.

CELÉ ROZDANIE: