Ako sa to dá poraziť? Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
19. 12. 2010

Ako sa to dá poraziť?

Rozdával Juh, Východ-Západ v druhej hre Výnos – piková šestka

Skok v licite na tri trefy znamenal 16-22 bodov a trefový aspoň päťlist.

Hoci sa to zdá nemožné, keďže partner má maximálne tri body, skúste ako Východ pouvažovať, aké sú šance porazenia záväzku.

Pravidlo hovorí dávať na treťom mieste najväčšiu. Treba však pamätať na najdôležitejšie pravidlo, ktoré platí nielen v bridži: najprv mysli - a až potom dodržiavaj pravidlo.

Vynášate štvrtú zhora. Podľa pravidla 11 viete, že stôl, Vy a hlavný hráč máte dohromady 5 kariet vyšších od šestky (vypočítané podľa pravidla 11: 11-6=5). Vy máte 3 karty vyššie od šestky, na stole nie je žiadna, takže dve má hlavný hráč. Nemôže teda mať napr. singl honéra. Nemôže mať ani mariáš, lebo partner by mal potom 10-9-8-6-(x) a vyniesol by desiatku.

Juh teda má druhého (tretieho? štvrtého?) honéra. Keď je to dáma bez desiatky (a aspoň tretia), bolo by treba zabiť esom. Ak má však hlavný hráč kráľa, alebo Q-10-x - treba presvedčiť protivníka, aby rýchlo zabil, aby bolo čím pustiť partnera do ruky.

Správne je teda položiť dolníka.

CELÉ ROZDANIE:

Hlavný hráč, keby bol jasnovidec, mohol by dolníka prepustiť. Po rozdaní by mohol povedať: "Trafila kosa na kameň".Odkiaľ má však vedieť, že Západ nemá v pikoch eso s dámou (alebo bez dámy)?

Keby mal hlavný hráč napríklad Q-9-x, stratili by sme zdvih. Dostal by však najviac osem zdvihov a po zobraní zdvihu trefovým esom by sme partnerovi dali ďalšie štyri zdvihy.

Jediné nešťastie by nastalo, ak by výnos bol spod K-10-9-x-x. Kto neriskuje - nevyhrá. Šance sú na našej strane. Tým skorej, že málokto riskuje výnos spod štvrtého kráľa.