Rýchlosť rozhoduje Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
11. 12. 2010

Rýchlosť rozhoduje

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre Výnos – srdcová päťka

K licitácii: Po otvorení silným 1BT partner sa pomocou Staymanovej konvencie (2 trefy) pýta partnera, či má nejaký drahý štvorlist. Dve kára oznamujú, že žiadny drahý štvorlist nemá, partner potom zalicitoval beztromfovú hru.

Západ vyniesol srdcovú päťku.

Ako budete zohrávať?

Kibici v otvorenej miestnosti na ligovom zápase znudene pozerali, ako hlavný hráč vzal zdvih na stole dámou a v druhom zdvihu prepustil tref Východu. Východ vyšiel károvou desiatkou. Hlavný hráč sa nezdržiaval impasom, ale vzal zdvih esom a vyšiel malým trefom. Ďalšie zahrané káro si už dovolil hlavný hráč impasovať, keďže celé rozdanie bolo ako je uvedené dolu.

Všetci si mysleli, že ak v zatvorenej miestnosti nepríde pikový výnos, rozdanie bude remízové. Pikový výnos síce neprišiel, ale hlavný hráč v zatvorenej miestnosti urobil chybu: Hlavný hráč zahral v druhom zdvihu trefové eso a potom malý tref.

OBRANA VYUŽÍVA DANÚ ŠANCU

Západ využil príležitosť a na druhý tref zahodil károvú šestku. Bol to signál Lavinthala, ktorý znamená: zahodená farba ma nezaujíma; podobne farba súpera; keďže som zahodil vysokú kartu, mám hodnoty vo vyššej zo zostávajúcich dvoch farieb (ak by Západ zahodil károvú štvorku, bolo by treba hrať srdcia a v žiadnom prípade sa nedotýkať pikov).

Východ teda mal včas informáciu, že je treba zaútočiť pikami. Zahral pikovú trojku a po druhom trefovom zdvihu si obrana odohrala tri pikové zdvihy. Bez jednej a 13 IMP.

Ak obrancom odovzdáte ihneď zdvih, ktorý nevyhnutne aj tak musia dostať, nestihnú si odovzdal informáciu, ktorá môže byť kľúčová.

CELÉ ROZDANIE: