Využite blokujúci licit Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
05. 12. 2010

Využite blokujúci licit

Rozdával Východ, Sever-Juh v druhej hre Výnos – srdcová dáma

K licitácii: Po blokujúcom otvorení sa ťažšie licituje. Licit hry skokom ukazuje dobrú farbu a silu otvorenia s rezervou. Blackwood zároveň uzhodňuje farbu, odpoveď v skrátenej verzii Blackwooda ukazuje dve esá a dvoch kráľov.

Západ vyniesol srdcovú dámu.

Aká je najväčšia šanca splnenia záväzku?

Koľko kár má Západ?

Ak usudzujeme podľa licitácie - žiadne.

Dávame vám však jednoduchšiu úlohu: splniť záväzok, ak Západ má šikén alebo singl káro. Je jedno, či je to malý singl, alebo figúra.

Už to máte? Nie je to ťažké. Stačí eliminovať srdcia a trefy, prirodzene po vytromfovaní. Pozor, v uvedenom poradí, aby ste skončili na stole. Pre začiatočníkov: trikrát tromfneme, odohráme druhé vysoké srdce a šnapneme srdce v ruke, odohráme vysoké trefy a šnapneme tref na stole. Teraz vynesieme zo stola malé káro spod esa k dolníkovi v ruke.

UROBILI STE ELIMINÁCIU DVOCH FARIEB, MALÝM KÁROM STE UROBILI VPUSTENIE DO NÚTENÉHO VÝNOSU

Východ vezme zdvih dámou a bude musieť vyniesť spod kárového kráľa. Keby mal ešte malé srdce alebo malý tref, mal by naviac na výber zahranie do vašej dvojitej šikeny.

Nič na tom nemení prípadné malé káro u Západu. Ak by mal singl figúru - jeho výber je ohraničený na to, do ktorej dvojitej šikény zahrať.

Jednoduché - chce to len vyvodiť z licitu správny záver.

CELÉ ROZDANIE: