Hrajte podľa pravdepodobnosti Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
28. 11. 2010

Hrajte podľa pravdepodobnosti

Rozdával Východ, Sever-Juh v druhej hre Výnos – piková desiatka

Ako sa toto rozdanie hralo: V tomto rozdaní majú súperi medzi sebou päť srdcí. Najrovnomeršie rozdelenie srdcí je je 3-2, a pravdepodobnosť hovorí v prospech tohto rozdelenia.

Obrancovia majú spolu šesť kár, ale pravdepodobnosť je proti rozdeleniu 3-3. Oveľa pravdepodobnejšie je, že jeden súper bude mať štyri kára a druhý dve.

Hlavný hráč berie prvý zdvih esom, lebo by bolo fatálne, keď by Východ prevzal a podohral by trefového kráľa. Ak by hlavný hráč nebral do úvahy pravdepodobnosť, stiahol by tri kolá tromfov a potom by rozohral kára. Keď by sa však kára nedelili 3-3, záväzok by nesplnil.

MUSÍ SI UCHOVAŤ VSTUP

Juh si musí uchovať tromfové eso ako vstup na stôl na vypracované kára. Taktiež musí plánovať šnapnúť si v ruke káro, aby sa zabezpečil proti očakávanému rozdeleniu 4-2 v tejto farbe.

Po zobratí prvého zdvihu pikovým esom, hlavný hráč stiahne dve kolá tromfov kráľom a dámou. Našťastie sa tromfy delia podľa očakávania. Hlavný hráč však ešte nemôže stiahnuť chýbajúci posledný tromf súperov.

Ďalší krok je stiahnuť kárové eso a kárového kráľa, nie však károvú dámu. Ak by zahral dámu, Východ šnapne a bude po Kačinej svadbe.

Po odohratí dvoch srdcí a dvoch vysokých kár vynesie hlavný hráč zo stola malé káro a šnapne ho v ruke. Tým sú vypracované dve kára stola. Hlavný hráč zahrá srdce k esu stola, aby stiahol posledný tromf súperov a potom si odohrá dve kára stola.

Keď majú súperi vo farbe nepárny počet kariet, tieto karty sa budú pravdepodobne deliť čo najrovnomernejšie. Keď však majú párny počet kariet vo farbe, tieto sa obyčajne nedelia rovnomerne. Táto znalosť pravdepodobnosti vám pomôže v mnohých rozdaniach.

CELÉ ROZDANIE: