Guráž prináša riziko Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
21. 11. 2010

Guráž prináša riziko

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre Výnos – srdcová deviatka

Ako sa toto rozdanie hralo: Západ vyniesol srdcovú deviatku a desiatka stola vzala prvý zdvih. Výnos hlavného hráča ani trochu nevystrašil, vyniesol zo stola tromf a skúsil impas pikovou dámou.

Západ získal zdvih pikovým kráľom a vyniesol károvú päťku. Teraz obrancovia dostali svoje dva kárové zdvihy a Západ šnapol srdce, čím záväzok porazili.

Robiť pikový impas bola guráž, ale nebol to bridž. Hlavný hráč si mohol dovoliť stratiť pikový zdvih, ale nie dva. Preto mal hlavný hráč hrať tak, aby zabránil srdcovému šnapu.

MAL ZOBRAŤ ESOM

Správna zohrávka je zahrať v druhom zdvihu pikové eso. Ak sa v tom zdvihu neobjaví nič neobyčajné, hlavný hráč prejde na stôl trefom a vynesie ďalší pik.

Toto zahranie obmedzí tromfové zdvihy obrany na jeden v prípade, ak sú štyri chýbajúce tromfy podelené u súperov 2-2, alebo ak Východ má ktorékoľvek tri z chýbajúcich tromfov. Nič sa nedá robiť proti tomu, ak Západ začínal s pikovými K-J-9.

V našom prípade Západ dostane zdvih na pikového kráľa v druhom kole tromfov a preto nemôže šnapnúť srdce. Obrana dostale len jeden tromf a dve kára.

Správne zahranie by fungovalo aj v prípade, ak by Západ mal singl pikového kráľa. Vtedy hlavný hráč vezme eso a dámu tromfové a dá obrane zdvih na dolníka. Ak by hlavný hráč minul dámu impasom na singl kráľa Západu, musel by vydať ešte jeden tromfový zdvih na dolníka.

CELÉ ROZDANIE: