Falošná nádej Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
07. 11. 2010

Falošná nádej

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre Výnos – srdcová dáma

Ako sa toto rozdanie hralo: Juh vzal prvý zdvih srdcovým esom, prešiel na stôl károvým esom a zahral pik na impas k dolníkovi v ruke.

Akú škodu môže Západ urobiť, ak zoberie zdvih pikovou dámou hneď? Ak Západ vráti srdce ku kráľovi stola, hlavný hráč zahodí z ruky káro a zahrá druhý tromf, aby vyhnal eso.

Západ potom môže vyniesť srdce, aby donútil hlavného hráča šnapovať, ale Juhu zostane dosť tromfov, aby stiahol všetky tromfy Západu a potom si odohrá vysoké trefy, hra bude splnená.

ČO UROBÍ ODMIETNUTIE ZDVIHU

Teraz sa pozrime čo sa stane, ak Západ odmietne zobrať prvý tromfový zdvih. Hlavný hráč sa môže domnievať, že pikovú dámu má Východ a že teda impas bol úspešný.

Juh môže vsadiť na túto falošnú nádej a bude chcieť zopakovať impas. Na stôl môže prejsť károvým kráľom, ale potom si musí odohrať srdcového kráľa a zahodiť naňho z ruky stratové káro pred vynesením druhého tromfa.

Týmto sa však Juh vystavil skracovaniu tromfov srdcami. Západ vezme pikovú dámu a zahrá srdce, čím núti Juh šnapovať. Po tomto šnape majú Juh aj Západ po dvoch tromfoch.

Ak Juh vynesie ďalší tromf, aby vyhnal eso, Západ vráti ďalšie srdce, čím oberie Juh o jeho posledný tromf. Západu jeden tromf zostal a tým získal aj kontrolu rozdania.

Keď nemôžete urobiž nič aktívne, čo by poškodilo hlavného hráča, skúste mu dať šancu, aby si škodu urobil sám. Úžasné veci sa môžu stať, ak dáte súperovi falošnú nádej, že jeho plán zohrávky funguje, keď tento v skutočnosti nefunguje.

CELÉ ROZDANIE: