Neodmietajte darčeky Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
07. 11. 2010

Neodmietajte darčeky

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre Výnos – trefová desiatka

Ako sa toto rozdanie hralo: Keď sa toto rozdanie hralo v zápase družstiev, Západ vyniesol trefovú desiatku.

Nesmejte sa. Pikový výnos by dal Juhu deviaty zdvih hneď. Západ sa snažil nájsť bezpečný výnos, v nádeji, že partner sa dostane včas na výnos a podohrá piky, aby bol záväzok porazený.

Stalo sa však to, že trefový výnos dal Juhu jeho záväzok. Lepšie povedané, bol by dal, ak by Juh neodmietal darčeky. Náš hrdina pokryl trefovú desiatku dolníkom stola.

VÝCHOD SA DOSTANE NA VÝNOS

Teraz už bolo nemožné vypracovať si tretí trefový zdvih - a teda potrebný deviaty zdvih - bez toho, aby sa Východ dostal na výnos. Keď sa východ dostane na zdvih, vynesie pikového dolníka a to je koniec záväzku.

Samozrejme, správne zahranie je nechať Západu zdvih na trefovú desiatku. Ak sa stane, že to bol singl, hlavný hráč nemôže urobiť viac ako dva trefové zdvihy. V každom inom prípade Juh môže bezpečne uhrať tri trefové zdvihy bez toho, aby sa Východ dostal na výnos.

Predpokladajme, že Západ môže pokračovať ďalším trefom, Juh zoberie zdvih esom a kráľ stola pokryje posledný tref súperov. Ak v druhom kole trefov Východ neprizná, hlavný hráč bude môcť urobiť neskoršie impas trefovým dolníkom stola.

To isté platí, ak Západ nebude pokračovať trefami. Hlavný hráč si odohrá trefové eso sám, ak obidvaja súperi doložia, trefový kráľ stola stiahne poosledný tref súperov. Ak farbu prizná len Západ, hlavný hráč urobí trefový impas dolníkom stola.

Ak vám súper ponúkne darček, môžete sa zachovať športovo a darček mu vrátite. Ak však budete robiť súperov šťastnými, nedivte sa, že stratíte partnerov. Potom vám zostane len pozeranie seriálov v televízii, alebo blúdenie na BBO s náhodnými partnermi, ktorí vás nepoznajú a nevedia, že odmietate darčeky.

CELÉ ROZDANIE: