Kúpeľný trik naopak Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
31. 10. 2010

Kúpeľný trik naopak

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – piková desiatka

Keď sa toto rozdanie hralo na turnaji, sála bola plná údržbárov - ak môžete veriť ich partnerom. Žiaden z nich nespoznal možnosť zahrať kúpeľný trik (Bath Coup) naopak.

Na mnohých stoloch Západ vyniesol pikovú desiatku, v nádeji že nájde u partnera dlhú farbu. V každom prípade hlavný hráč zahral zo stola celkom správne pikového dolníka. Prirodzene, Východ prikryl pikovou dámou.

Zahranie Juhu v prvom zdvihu ukázalo, či je údržbár alebo mysliteľ. Údržbári zhrabli prvý zdvih pikovým esom, aby to neskoršie oľutovali.

Keď sa hlavný hráč dotkol trefov, Západ zobral zdvih esom a vyniesol svoj druhý pik. Východ potom mohol zobrať štyri pikové zdvihy a tým porazil záväzok.

POETICKÉ OKO

Niekoľko hráčov s poetickým okom spoznalo v pikoch kúpeľný trik hore hohami.

Normálny kúpeľný trik je odmietnutie zobrať v prvom zdvihu vyneseného kráľa, keď máte v tej farbe v ruke A-J-x. Ak by vynášajúci pokračoval v tej farbe, získate v nej dva zdvihy. Ak vynášajúci zmení na druhú farbu, získate čas na vypracovanie vlastnej farby.

V tomto rozdaní dosiahnete tú istú pozíciu, ak prepustíte prvý zdvih. Ak bude Východ pokračovať ďalším pikom, získate zdvih na na deviatku stola aj na svoje eso.

Východ musí zahrať inú farbu, napríklad srdcia. Teraz môžete vyraziť trefové eso, pričom ešte stále máte pikovú zádrž a súperi si teda nemôžu odohrať nebezpečnú farbu. Záväzok splníte jedným pikovým zdvihom, dvoma srdcovými, tromi trefovými a tromi károvými zdvihmi.

Kúpeľný trik (Bath Coup) pozná takmer každý. Je však málo hráčov, ktorí si uvedomia, že môžu použiť kúpeľný trik, keď tento je hore nohami.

CELÉ ROZDANIE: