Pravidlo maslového chleba Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
24. 10. 2010

Pravidlo maslového chleba

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – piková dvojka

Naplánujte si zohrávku a až potom čítajte ďalej.

Keď sa rozdanie hralo, Juh nikdy nepočul o pravidle maslového chleba. Do prvého zdvihu zahral zo stola malý pik a Východ samozrejme vzal zdvih kráľom.

Taktiež je samozrejmé, že Východ prešiel na trefy, dámu hlavného hráča vzal Západ kráľom. Vrátený tref vyrazil eso hlavného hráča. Keď sa Východ dostal do ruky károvým esom, odohral si porážajúci zdvih v trefoch.

"Skutočná smola", vysvetľoval Juh partnerovi, ktorý sa netváril nadšene. "Nesedel žiadny z dvoch impasov, a aj vtedy by som to splnil, keby neprišiel pikový výnos."

MAL SPLNIŤ

Neroňte slzy nad smolou Juhu. Mal splniť záväzok, napriek smole.

Hlavný hráč nesmie skúšať impas v prvom zdvihu. Zoberie esom, stiahne tromfy s troch kolách najvyššími srdcami a potom vynesie károvú dámu.

Východ zoberie esom a vráti trefového dolníka. Juh si môže dovoliť vyskúšať tento impas, ale Západ berie kráľom. Naspäť príde tref, ktorý vyrazí eso hlavného hráča.

Teraz je však hlavný hráč v bezpečí, lebo už vyrazil kárové eso. Odohrá kárového dolníka, prejde na stôl tromfovou desiatkou a na kárového kráľa zahodí z ruky stratový tref. Teraz si môže dovoliť odovzdať zdvih na pikového kráľa a zoberie dva posledné zdvihy na tromf a pikovú dámu.

Bridžisti by mali poznať pravidlo maslového chleba: ten vždy padá maslom dolu. Preto je dôležité hrať niektoré rozdania tak, aby sme počítali s nepriaznivým uložením.

CELÉ ROZDANIE: