Expert obracia stôl Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
24. 10. 2010

Expert obracia stôl

Rozdával Juh, Východ-Západ v druhej hre
Výnos – kárový kráľ

Keď toto rozdanie zohrával pred rokmi uznávaný expert, nebol nadšený tým, čo uvidel na stole. Očakával viac, ako jedného kráľa. Aj tromfová podpora nebola veľmi silná. Jeho úvaha: "Stále budú útočiť kárami, preto musím tromfnúť presne dvakrát a hrať na obrátený stôl". Poznáte plán experta, naplánujte si teraz zohrávku a až potom čítajte ďalej. Veríte, že sa dá hrať na obrátený stôl (dummy reversal) s týmito tromi najmenšími tromfami?

Náš expert šnapol vynesené káro a zahral z ruky malé srdce. Toto bolo kľúčové zahranie v jeho pláne - stiahnuť práve dve kolá tromfov.

Západ vzal zdvih srdcovou osmičkou a vyniesol ďalšie káro, nútiac exparta šnapnúť tromfovou deviatkou. Teraz musel hlavný hráč vyraziť pikové eso, súperi zahrali tretie káro.

Hlavný hráč šnapol srdcovou desiatkou a odohral srdcové eso. Tým zostali v hre len dva tromfy - kráľ Západu a štvorka na stole.

TREFY VYKONAJÚ SVOJU PRÁCU

Teraz hlavný hráč začal hrať trefy. Západ mohol šnapnúť, kedykoľvek sa mu zachcelo, ale tromfová štvorka "obráteného stola" mala rozdanie pevne pod kontrolou. Stôl si odohrá zvyšok trefov a Juh napokon vezme pikový zdvih.

Západ dostane len svoj druhý tromf a obrancovia dostanú len dva tromfy a pikové eso.

Hlavný hráč by prehral záväzok, ak by tromfol esom a potom by zahral malý tromf. Východ vezme zdvih a vráti káro, nútiac hlavného hráča znovu šnapnúť. Keď potom Západ vezme zdvih pikovým esom, môže staihnuť tretie kolo tromfov a záväzok tým porazí.

Keď sa snažíte udržať kontrolu rozdania, obyčajne musíte stiahnuť presne dve kolá tromfov. Nie je nevyhnutné získať tieto dva zdvihy, môžete tromfnúť aj malým tromfom a odovzdať ten zdvih súperom.

CELÉ ROZDANIE: