Dobrý plán zohrávky Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
17. 10. 2010

Dobrý plán zohrávky

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre, zápas tímov
Výnos – srdcová dáma

Naplánujte si zohrávku a až potom čítajte ďalej.

Rozdanie sa hralo v rozhodujúcom zápase súťaže, preto mu zohrávajúvi venoval veľkú pozornosť. Uvažoval nasledovne:

Prepúšťanie srdcí nič nerieši, lebo súperi majú dostatok komunikácie cez trefy a cez kára. Situácia v trefoch pritom vyzerá naozaj zle. Treba rýchlo vziať tri zdvihy v kárach.

Ak sa kára delia 3-2, je to samohrajka. Ak sa delia 4-1 so singl desiatkou, je to tiež banálne. Ak má Západ A-10-x-x, proti tomu sa nedá nič urobiť. Singl eso u Západu neškodí, lebo neskoršie sa bude dať impasovať proti 10 u Východu. Nepríjemné je singl eso alebo A-10-x-x u Východu.

Hlavný hráč preto prešiel na stôl pikovou desiatkou a zahral malé káro ku kráľovi v ruke, ktorým vzal zdvih. Potom zahral károvú dámu. Keď Západ nepriznal káro, situácia už bola úplne jasná. Je úplne jedno, či Východ vezme tento zdvih alebo prepustí. Hlavný hráč sa dostane na stôl pikom a vyimpasuje károvú desiatku Východu.

CELÉ ROZDANIE

Rozdanie sa ukázalo ako rozhodujúce. Na druhom stole po rovnakej licitácii aj výnose hlavný hráč prepustil prvý zdvih. Východ markoval, že nechce pokračovanie srdcí a Západ pokračoval trefovou štvorkou - tretia spod figúry. Východ pridal osmičku. Keď Východ vzal zdvih károvým esom, zahral trefovú desiatku ku kráľovi partnera, ktorý potom podohral dámu stola. Bez jednej a 13 IMP-ov!