V. ročník Karpatského pohára v Užhorode Tlačiť E-mail
Napísal Vojtech Belčák   
04. 10. 2010

V dňoch 2 – 3. októbra sa konal párový turnaj v Užhorode s celkovou účasťou 24 párov z Ukrajiny, Ruska, Estónska, Maďarska a Slovenska. Od nás sa zúčastnili 2 páry z Michaloviec a 3 páry z Košíc. Hralo sa na IMP, 3 kolá po 32 rozdaní. Víťazom sa stal estónsky pár
Ivar Kalma - Aleksander Ostapenko, druhí boli Ukrajinci a tretí aj nám známi vynikajúci maďarský pár  Katalin Mezei - Lászlo Honti. Z našich sa najlepšie umiestnili v polovici štartovného poľa Vojtech Belcák - Mikuláš Pankovič. Tento pár po veľmi nevydarenom 1 kole sa postupne prepracoval na konečné 13. miesto. Turnaj mal vysokú športovú aj spoločenskú úroveň, okrem Slovenska sa na ňom zúčastnili špičkové páry z už spomínaných krajín. Súťaž riadil a technikou zabezpečoval pracovník Maďarského bridžového zväzu Maďar Ádám. Dušou a hlavným organizátorom turnaja bol dlhoročný vyznávač bridžu a organizátor Peter Galicin z Užhorodu. Oživením bola spoločná večera za jedným stolom po ukončení 2. kola v sobotu večer. Tu sa rodili nové kontakty, bridžové priateľstvá, vymieňali sa skúsenosti a rodili sa i nové námety. Tým najpozoruhodnejším sa zdajú kontúry novej súťaže štátov Karpatského regiónu (PL, HU, RO, UK, SVK). V našom vystúpení sme pozvali prítomných na 3 rozhodujúce turnaje organizované u nás do Michaloviec, Košíc a Popradu.

Jediným negatívom našej účasti boli okolnosti stojace mimo bridž a mimo nás. Cestou domov sme čakali na prechod hranicami od 14:30 do 19:30 pre nás ( a nie len pre nás) z nepochopiteľných dôvodov, bez občerstvenia, WC, bez vysvetlenia,... a bolo to zo strany slovenskej cudzineckej polície. Pri príprave našej cesty sme počítali s eventualitou čakania na hraniciach, ale nedeľňajšie popoludnie na hraniciach nás našlo nepripravených. Napriek rozladeniu z čakania na hranici, naša účasť v Užhorode patrí k výraznému oživeniu kontaktov aj smerom od nás na východ, o ktoré sa už roky usilujeme. Do Užhorodu sa budeme chcieť vracať.

PS. Výsledky zo súťaže sú na http://www.bridzs.hu/carpathian_cup_uzhgorod_ungvar