Opatrnosti nie je nikdy dosť Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
09. 10. 2010

Opatrnosti nie je nikdy dosť

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre
Výnos – srdcový dolník

Licitácia: List Juhu je príliš silný na otvorenie 2 bez tromfov, preto otvára dva trefy. Jednou z variant odpovedí je odpoveď v stupňoch podľa bodov: prvý stupeň 0-3 body, druhý stupeň 4-6 bodov, tretí stupeň 7-9 bodov, atď. V našom prípade odpoveď 2 piky ukazuje 7-9 bodov. Juh sa chce ustiť o kvalite károvej farby otázkou na esá, Sever odpovedá 5 kár = jedno eso a Juh licituje slem. (Pre pamätníkov v Bratislave - tento systém licitácie po otvorení dva trefy propagoval Ing. Macku - skupiny po troch bodoch označoval "orangutáni" - teda odpoveď 2 piky znamenala "mám 3 orangutánov".)

Odporúčaný výnos: Výnos najvyššou zo sledu najpravdepodobnejšie neprinesie hlavnému hráčovi nič, čo by nemohol urobiť aj sám. Iné možné výnosy sú riskantnejšie.

Úvaha hlavného hráča: Vyzerá to ľahké. Po srdcovom výnose sa zdá, že môžem uhrať 13 zdvihov: šesť kárových, tri trefové, dva srdcové a dva pikové. Čo môže byť zlé? Možno sa kára nedelia 3-2.Ak sa delia 4-1, môžem mať ťažkosti. Ak si rýchlo stiahnem tri trefové zdvihy a potom budem musieť vydať káro, súperi si budú môcť odohrať vysoké trefy. Ak si trefy nestiahnem, nedostanem sa na stôl, aby som si odohral trefového kráľa, a ten zdvih by mi chýbal. Preto musím odovzdať káro v presne načasovanom momente, keď sa ešte stále môžem dostať na stôl.

SPRÁVNE NAČASOVANIE

Zohrávka: Malé srdce zo stola a srdcového kráľa Východu zoberie esom. Stiahne eso trefové a dámu trefovú a vynesie malé káro, na stole prepustí. Nezáleží na tom ktorý súper zoberie zdvih, ak sa kára nedelia 5-0, záväzok je zaistený.

Po akomkoľvek návrate si hlavný hráč odohrá dva zdvihy na stole a zvyšok v ruke. Všimnite si dôležitosť stiahnutia dvoch vysokých trefov v ruke pred vydaním kára. Ak by ste to neurobili, obranca by vzal káro a vrátil ďalšie káro, čím by vymazal vstup na stôl predtým, než ste pripravení odohrať si trefového kráľa.