Ako to zahral jogista Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
09. 10. 2010

Ako to zahral jogista

Rozdával Sever, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – srdcová päťka

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol malé srdce a hlavný hráč vzal zdvih v ruke deviatkou. Aj zo svojej pozície videl, že na splnenie záväzku potrebuje kára stola.

Teraz by normálny smrteľník vyniesol z ruky káro a skúsil by impas dámou. To by ho hneď zaradilo medzi tých, čo záväzok nesplnili.

Východ by vrátil srdce k esu a hlavný hráč by nemal vypracované kára, ale súperi by už boli pripravení odohrať si srdcia.

JOGISTICKÉ ZAHRANIE

Čo to má spoločné s jógou? Nezabúdajte, že jogisti radi stoja na hlave. Jogista našiel odlišný spôsob rozohrania kár: vyniesol malé káro zo stola (potom, čo prešiel na stôl pikovou dámou).

Úbohý Východ mal v kárach K-x a naskočil kráľom pre obavu, že by o neho prišiel. Musel by byť génius, aby urobil čokoľvek iné. (Na svete existuje možno tucet hráčov, ktorí by bez zaváhania rýchlo zahrali na pozícii Východu malé káro a existuje niekoľko stoviek hráčov, ktorí povedia, že by to urobili.)

Keď Východ zahral kárového kráľa, hlavný hráč už nemal žiadny problém.

Čo ak by Východ mal tri kára namiesto dvoch.? Vtedy by hlavný hráč stratil dve kára bez ohľadu na to, ako rozohrá kára.

Čo ak by kárového kráľa mal Západ? Hlavný hráč by urobil normálny kárový impas neskoršie a svojim jogistickým zahraním by nič nestratil.

V krátkosti sa dá povedať, že takéto zahranie má veľkú šancu na úspech.