Kde hľadať deviaty zdvih? Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
09. 10. 2010

Kde hľadať deviaty zdvih?

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – kárový dolník

Ako sa rozdanie hralo: Keď sa toto rozdanie hralo, hlavným hráčom bol známy americký expert.

Hlavný hráč vzal prvý zdvih na stole károvým esom a spočítal svoje zdvihy: dve srdcia, dve kára a štyri trefy. Pre splnenie záväzku potreboval ešte jeden zdvih.

Hlavný hráč videl, že si môže vypracovať pikový zdvih, ak by Západ mal pikové eso alebo pikovú dámu, alebo obidvoch spomínaných honérov. Šance boli tri ku jednej, že Západ má aspoň jednu figúru. Juh si bol istý, že uhádne správne zahranie, ak sú figúry u súperov rozdelené.

Nie je vám trochu ľúto hlavného hráča? Prešiel do ruky trefom a vyniesol malý pik ku stolu. Západ pridal malý pik a Juh dlho uvažoval.

NEMOHOL UHÁDNUŤ

Bohužiaľ, neexistoval spôsob ako správne uhádnuť. Východ mal všetky pikové honéry a Juh bol odsúdený k porážke.

Po získaní prvého zdvihu károvým esom, hlavný hráč mal odohrať srdcové eso a srdcového kráľa. Hlavný hráč si zabezpečí deviaty zdvih ak vypadne dáma alebo desiatka srdcová, alebo ak Západ neprizná farbu v prvom alebo druhom kole srdcí.

Ak na eso a kráľa vypadnú iba malé srdcia, hlavný hráč sa môže rozhodnúť nechať srdcia tak a pustiť sa do pikov. Musí však predtým odohrať dve kolá srdcí.

V našom prípade je hlavný hráč doma. Srdcová desiatka vypadáva a pokračovanie tretím srdcom zabezpečuje srdcový zdvih bez akéhokoľvek rizika.

Priemerný expert je pyšný na to, že vie odhadnúť, kde sú u súperov vysoké karty. Zabúda pritom, že pýcha predchádza pád.