Správne zahranie sa časom mení Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
03. 10. 2010

Správne zahranie sa časom mení

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – trefová dvojka

Ako sa rozdanie hralo: Hlavný hráč skúsil v prvom zdvihu trefový impas, Východ vzal zdvih kráľom a vrátil tref k esu stola.

Teraz hlavný hráč musel vyskúšať tromfy. Vyniesol zo stola malý tromf a nie desiatku. Toto chránilo hlavného hráča proti singl kráľovi u východu a 9xxx v ruke Západu. Ak by táto situácia existovala, kráľa by pokryl esom a zostala by mu 10 stola na vychytanie tromfov Západu.

IMPAS FUNGUJE

Pikový impas sedel a hlavný hráč si zhlboka vydýchol. Prešiel na stôl károm a vyniesol zo stola ďalší malý tromf.

Keď Východ pridal malý tromf, hlavný hráč impasoval dolníkom. Impas síce uspel, ale Východ vedel, že so svojimi K-9 určite urobí tromfový zdvih za desiatkou stola.

Ako sme videli, hlavný hráč správne niesol prvý raz zo stola malý tromf. Keď sa v prvom kole objavili len malé tromfy bolo jasné, že Východ nezačínal so singl kráľom. Nebolo potrebné robiť ešte jedno zaistenie proti tomuto nebezpečenstvu.

Hlavného hráča nemohlo nič ohroziť, ak by tromfy boli 3-2. Jediné nebezpečenstvo bolo rozdelenie 4-1. Aby sa proti tomu zaistil, hlavný hráč mal niesť desiatku na druhý tromfový impas.

Východ musí pokryť kráľom (inakšie hlavný hráč pridá z ruky malú) a hlavný hráč berie zdvih esom. Odhodenie Západu odhalí situáciu a Juh prejde opäť na stôl a bude impasovať pikovú deviatku Východu.

Všetko sa mení. Nevstúpite dvakrát do tej istej rieky. Vy už nie ste tá osoba, ktorou ste boli pred piatimi minútami. Prečo by to isté nemalo platiť pre bridžové rozdania?