Priveľa vedy ako hendikep Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
03. 10. 2010

Priveľa vedy ako hendikep

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre
Výnos – kárový dolník

Ako sa rozdanie hralo: Skok Juhu na 3 piky bol forsing do hry, prirodzene. Sever ukázal kontrolu v srdciach spolu s pikovou podporou, ako mierny záujem o slem.

Juh prekročil úroveň hry zalicitovaním 5 trefov ukazujúcich kontrolu trefov. Sever mal príležitosť ukázať kárové eso. Toto Juhu stačilo a skočil na šesť pikov.

Západ vyniesol kárového dolníka a hlavný hráč vzal bez váhania esom a odohral vysoké srdcia, aby sa zbavil z ruky stratového kára. Potom vyniesol zo stola tref.

PEKNÁ OBRANA

Východ začal peknú obranu zahodením srdca namiesto šnapnutia trefa. Hlavný hráč vzal trefovým kráľom, vyniesol pik ku kráľovi stola a zahral znovu malý tref.

Východ zahodil ďalšie srdce a hlavný hráč vzal zdvih trefovým esom. Ak by Východ šnapol prvý či druhý tref, hlavný hráč by stiahol len jedno kolo tromfov a použil by dva tromfy stola na šnapnutie stratových trefov.

Potom, čo Východ odmietol šnapnúť tref jedným zo svojich bezcenných tromfov, hlavný hráč bol v koncoch. Keď potom vydal trefa Západu, ten vrátil tromf. Toto ponechalo na stole len jeden tromf a Juh napokon odovzdal ešte jeden trefový zdvih.

Západ sa chystal blahoželať partnerovi k výbornej obrane, ale ten ho predbehol a posťažoval sa: "Celý tento vedecký licit je mätúci," hromžil. "Myslel som si, že záväzok je šesť bez tromfov. Druhý raz ma včas informujte, aby som šnapol jeden z tých trefov!"

Jednou z ťažkostí pri "vedeckom" licite je, že môžete zmiasť partnera. Ďalším rizikom je, že môžete zmiasť súpera.