Využite jedinú šancu Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
19. 09. 2010

Využite jedinú šancu

Rozdával Východ, obidve strany v druhej hre
Výnos – piková trojka

Licitácia: Juh je príliš silný na otvorenie jeden bez tromfov, otvára 1 káro so zámerom skočiť v BT v ďalšom kole. Keď mu partner zvýšil kára, uskutočňuje tento zámer, napriek určitým obavám ohľadom situácie v srdciach. Ukázalo sa, že hra je optimistický hazard. Ak by sa Juh uskromnil a licitoval by dva bez tromfov, licitácia by na tom skončila.

Odporúčaný výnos: Proti takejto licitácii je indikovaný výnos v drahej farbe a Západ má najlepšie vyhliadky v pikoch. Robí štandardný výnos štvrtú najvyššiu kartu a Východ hrá dolníka.

Úvaha hlavného hráča: Toto vyzerá byť náročné. Budem potrebovať dosť šťastia a musím riskovať. Musím predpokladať, že kárový impas sedí, ale aby som ho urobil, musím sa dostať na stôl. To je možné len v srdciach. Ak má Východ srdcové eso, bezpochyby mi podohrá pik a piky Západu budú môj hrob. Jediná reálna šanca je, že srdcové eso má Západ.

VYTVORTE SI ULOŽENIE KARIET U SÚPEROV, S KTORÝM VYHRÁTE A HRAJTE, AKO BY EXISTOVALO

Zohrávka: Prvý zdvih beriete pikovým kráľom. (Trochu lepšie než dámou, čo by dalo súperom viac informácií.) Teraz vynášate malé srdce, ktoré by mal Západ promptne prepustiť, aby Juh musel hádať. Hlavný hráč však vie, že jeho šanca spočíva na tom, že srdcové eso má Západ, preto dáva kráľa, ktorý berie zdvih.

Teraz musí správne zahrať kára - vyniesť károvú deviatku. Keď kárová deviatka berie zdvih, pokračuje károvou dámou, Východ znova prepúšťa. Hlavný hráč však hrá malé káro a impasuje kára tretí raz.

Ak by kára načal vynesením dámy namiesto deviatky, nemohol by získať štyri kárové zdvihy a záväzok by nesplnil.

Prípadne by hlavný hráč mohol najprv stiahnuť tri trefy, v nádeji ich delenia u súperov 3-3, v takom pripade by švrtý tref stola bral zdvih. Toto zahranie by výsledok nezmenilo.