Ako poistiť splnenie slemu? Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
04. 09. 2010

Ako poistiť splnenie slemu?

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre
Výnos – kárová deviatka

Licitácia: Keď sa Sever rozhodol pasovať, Východ zalicitoval preventívne tri kára. Juh mohol prirodzene zalicitovať tri bez tromfov, ale rozhodol sa pre ponukovú kontru pre možnosť nájdenia zhody v drahej farbe. Sever ukázal veľmi silnú farbu skokom na 5 trefov a Juh nastrelil šesť bez tromfov. Sever mohol celkom dobre otvoriť tri trefy, v takom prípade by sa Juh mohol rozhodovať medzi šiestimi trefami a šiestimi bez tromfov.

Odporúčaný výnos: Proti šiestim bez tromfov - na rozdiel od výnosu proti trom bez tromfov - mala by byť tendencia urobiť bezpečný výnos. V tomto prípade by si Západ mal zvoliť kárový výnos aj bez licitu partnera, aby nezadal zdvih vynesením spod niektorého zo svojich honérov v ostatných farbách.

Úvaha hlavného hráča: Mám šesť istých zdvihov v ruke - dva v kárach, jeden v srdciach a tri v pikoch, s dodatočnými šancami. Aby som urobil 12 zdvihov, musím uplatniť trefovú farbu, ale môžem si dovoliť jeden stratový zdvih. Odohrať eso a kráľa trefové by bolo nezmyselné, lebo ak nevypadne dáma, budem od stola odrezaný. Zahranie impasu dolníkom je normálne zahranie, ktoré zaručuje 12 zdvihov pri hocijakom rozdelení trefov 2-2 alebo 3-1. Čo ma môže ohroziť? Predpokladajne, že všetky chýbajúce trefy sú v jednej ruke. Ak ich má Východ, nepomôže mi ani svätená voda, ale to je nepravdepodobné, keďže ukázal dĺžku v kárach. Ak ich má všetky Západ, musím urobiť bezpečné zahranie - vydať mu prvý trefový zdvih.

OTÁZKA "Čo ma môže ohroziť?" JE AKTUÁLNA SKORO VŽDY

Zohrávka: Dáva malú zo stola a berie zdvih károvou dámou. (Ak by Východ dal kráľa, tak samozrejme zoberie esom.) Vynáša tref a zo stola dáva malú. Môže si poblahoželať k svojej predvídavosti, keď Východ odhadzuje káro. Záväzok je teraz v bezpečí. Bez ohľadu na to, čo Západ vráti, hlavný hráč urobí v trefoch impas proti dáme Západu a odohrá si dvanásť zdvihov.