Pred hádaním dobre počítajte Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
04. 09. 2010

Pred hádaním dobre počítajte

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre
Výnos – srdcový dolník

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol srdcového dolníka a pokračoval vo farbe, pokým Juh nešnapol tretie kolo. Hlavný hráč vytromfoval v troch kolách končiac na stole a potom vyniesol zo stola malé káro.

Východ pridal malú a hlavný hráč impasoval károvou deviatkou. Západ vzal zdvih károvým kráľom v snahe skryť károvú dámu a zahral trefovú dvojku.

Hlavný hráč stiahol dva vysoké trefy a šnapol v ruke tretí tref, potom sa však už musel pustiť do kár. Mal by vyniesť kárového dolníka alebo malé káro? Skúste porozmýšľať, pretým než budete čítať ďalej.

KTORÝ DUBL

Juh musí hádať, ktorý súper začínal s károvým dublom. Bolo jasné, že Východ má károvú desiatku a záväzok sa nedá splniť, ak má k nej aj károvú dámu. Ak má Východ v kárach už len desiatku, hlavný hráč by mohol splniť záväzok zahraním kárového dolníka.

Zo zahrania srdcí má hlavný hráč príčinu myslieť si, že Západ mal v srdciach len J-10-9. Hranie trefov indikovalo, že Západ začínal so štyrmi trefami. Pri tromfovaní hlavný hráč zistil, že Západ mal tri piky.

Vyzeralo to tak, že Západ mal pôvodne tri kára. Preto hlavný hráč vyniesol kárového dolníka. Tým vychytal desiatku Východu a zároveň impasoval dámu Západu.

Niekedy správne zahranie závisí na dobrom odhade. Bilancujte všetko, čo už o rozdaní viete, hádanie nechajte až na koniec.