Bankár nezaručí úspech zahrania Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
04. 09. 2010

Bankár nezaručí úspech zahrania

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – srdcová štvorka

Ako sa rozdanie hralo: Západ prezieravo vyniesol tromfovú štvorku, ale Východ situáciu nezvládol. Východ zobral prvý zdvih srdcovým esom a vrátil ďalšie srdce ku kráľovi stola.

Hlavný hráč vrátil zo stola singl pik, desiatku prebil Západ dolníkom. Keďže už Západ nemal tromf, vrátil kárového dolníka k esu Juhu.

Hlavný hráč šnapol na stole pika, prešiel do ruky trefom, aby šnapol na stole ďalšieho pika. Potom zasa prešiel do ruky trefom, stiahol posledný tromf, následne vydal pikový zdvih a nárokoval si zvyšok zdvihov na kárového kráľa stola, svoj tromf a vypracovaný pik.

AKO SA TO MOHLO A MALO BRÁNIŤ

Pozrime sa, čo by sa stalo, ak by Východ nechal hlavnému hráčovi prvý zdvih na srdcovú desiatku stola. Hlavný hráč by zahral zo stola singl pik a desiatku by Západ prebil dolníkom. Západ by vrátil svoj druhý tromf.

Teraz by Východ vzal zdvih svojim srdcovým esom a vrátil by tretie srdce. Tým by ponechal stolu na šnapovanie len jeden tromf a hlavný hráč by stratil tri pikové zdvihy.

Po skončení rozdania Východ bol nechápavý. "Ako som mohol vedieť, že máš pikové eso?" spýtal sa svojho partnera. "Nevedel som o troch kolách tromfov, preto som zaistili tromfnutie dvakrát".

Faktom je, že Východ na túto obranu nedorástol. Je veľmi malá šanca poraziť štyri srdcia, ak Juh má pikové eso, preto musí hrať s predpokladom, že partner má silné piky vedené esom.

Nemôžete dostať od bankára záruku, že správna obrana prinesie v danom rozdaní ovocie. Musíte správne brániť a využívať šance vtedy, keď nastanú.