Čo ma môže ohroziť? Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
04. 09. 2010

Čo ma môže ohroziť?

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre
Výnos – piková deviatka

Licitácia: Skok Juhu na 2 srdcia ukazuje slemové ambície. Sever dáva normálnu odpoveď. Juh ukazuje svoju druhú farbu, Sever ukazuje preferenciu pre srdcia a Juh licituje priamo slem. Keďže Sever licitoval odrádzajúcim spôsobom, niekde musí chýbať významná karta. Keďže sám má tri esá, Juh nepotrebuje použiť Blackwooda.

Odporúčaný výnos: Tromfový výnos by bol absurdný, ale všetky iné výnosy sú možné. Pikový výnos je zvolený čiastočne pre sled nízkych kariet, ale hlavne preto, že to je nelicitovaná farba.

Úvaha hlavného hráča: Dostal som priaznivý výnos - po trefovom výnose by som niečo musel hádať. Teraz nemám žiadne stratové karty vo vedľajších farbách, problém môže byť len v tromfoch. Čo ma môže ohroziť? Ak by Západ mal KJx, nemôžem proti tomu nič urobiť, ale proti iným rozlohám sa môžem poistiť. Ak urobím normálny impas dámou a kráľ zoberie zdvih, budem musieť hádať či impasovať ešte raz. Taký istý problém nastane, ak budem impasovať desiatkou a Západ zoberie zdvih dolníkom. Keďže si môžem dovoliť stratiť jeden tromfový zdvih, zahrám najprv eso, s plánom vyniesť potom malú k dáme.

OTÁZKA "Čo ma môže ohroziť?" MUSÍ PATRIŤ DO VAŠEJ VÝBAVY

Zohrávka: piková desiatka zo stola získava zdvih. (Východ by urobil chybu pokrytím keď vie, že Juh má eso.) Vynáša srdce k esu, bezpečná zohrávka, a vypadáva singl kráľ. Hlavný hráč prejde na stôl károvým esom a urobí srdcový impas. Dotromfuje srdcovou dámou a berie 13 zdvihov. Neskúsený hráč by mohol urobiť len 11 zdvihov, ak by srdcia impasoval dámou v prvom tromfovom zdvihu, a potom by stiahol srdcové eso, čím by stratil dva tromfové zdvihy.