Obrana musí hľadať porážajúci zdvih Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
04. 09. 2010

Obrana musí hľadať porážajúci zdvih

Rozdával Východ, obidve strany v druhej hre
Výnos – kárová dvojka

Ako sa rozdanie hralo: Východ vzal prvý zdvih károvou dámou a spokojne a bez rozmýšľania pokračoval károvým esom. Toto navodilo všeobecnú spokojnosť. Juh splnil záväzok a nikto si nevšimol, že Východ spackal obranu.

Hlavný hráč šnapol druhé káro a vyniesol tromf k esu Západu. Vzal vrátený tref, dotromfoval a skúsil srdcový impas. Západ vzal a vrátil ďalší tref k esu stola. Hlavný hráč urobil druhý srdcový impas a keď ten sedel, zvyšok bol ľahký.

PREDPOKLADY PORAZENIA A REALIZÁCIA

Skúste sa vžiť do pozície Východu a skúste niečo dedukovať z licitu, svojich kariet a kariet stola. Zoberiete prvý zdvih károvou dámou a rozmýšľate, ako získať ešte tri zdvihy na porazenie záväzku.

Nečakáte, že by ste získali ďalší kárový zdvih z viacerých dôvodov. Kárová dvojka ukazuje na štvorlist partnera (zo štvorlistu vynášate najnižšiu, z trojlistu vynášate prostrednú), a svedčí o tom aj dolník od hlavného hráča. Ak by Západ nemal nič v srdciach, váš kráľ bude bezcenný a váš partner by musel urobiť tri zdvihy sám. Toto je nemožné, lebo Západ by licitoval silnejšie, ak by mal takú silu.

Jediná nádej je, že Západ má niečo v srdciach. Preto v druhom zdvihu zahráte srdcového kráľa.

Juh musí vziať zdvih a vyniesť tromf, Západ zoberie pikové eso a srdcovú dámu, potom vynesie svoje posledné srdce a dá vám šnap. Váš šnap poráža záväzok, ale museli ste ho vymyslieť a zrealizovať.

Nie vždy vám takáto úvaha vyjde, partner nemusí mať rýchly vstup, ale keď sa o to nebudete pokúšať, neporazíte ani záväzky, ktoré sa pri dobrej obrane poraziť dajú. Tento medzi ne patrí.