Dôležitý nepriamy dôkaz Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
28. 08. 2010

Dôležitý nepriamy dôkaz

Rozdával Sever, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – srdcová dvojka

Ako sa rozdanie hralo: Východ zobral prvé dva zdvihy kráľom a esom srdcovým a v treťom zdvihu zahral tref. Juh videl, že splnenie záväzku závisí na odohraní tromfov bez straty zdvihu.

Normálny spôsob hrania tromfov je vyniesť malý pik ku kráľovi a potom vrátiť pik a rozhodnúť sa, či impasovať pikovým dolníkom alebo nie.

My môžeme ľahko vidieť, že táto metóda hrania tromfov neprinesie hlavnému hráčovi osoh. Juh to však vedel. Východ licitoval dve farby a určite v nich má dohromady aspoň 10 kariet. Teda nemá dlhé piky.

ZISTENIE ROZLOHY

Juh považoval za veľmi pravdepodobné, že Východ má v kárach a pikoch dohromady tri karty. Za tohto predpokladu existuje spôsob, ako zistiť koľko pikov má Východ, a to pokračovaním v kárach.

Z toho dôvodu hlavný hráč odohral kárové eso stola a vyniesol zo stola malé káro ku kráľovi v ruke. Ak by bol Východ začínal so singl károm, mohol by druhé káro šnapnúť, ale vtedy by hlavný hráč pridal deviatku a kárového kráľa by si nechal ne neskôr.

V našom prípade Východ pridal dvakrát káro, Toto vyjasnilo, že Východ má len singl pik. Ak by Východ niečo odhodil na druhé kolo kár, hlavný hráč by hral na dva piky u Východu.

Keď už zistil rozlohu, Juh vzal zdvih károvým kráľom a stiahol eso pikové. Keď vypadla desiatka, Juh zahral pikového dolníka na impas a zamedzil tým strate tromfového zdvihu.

Keď chcete hrať nejakú vedľajšiu farbu presne, často môžete vytromfovať a hrať druhé farby, aby ste zistili rozlohu. Je však nebezpečné použiť túto metódu, keď musíte hrať bočné farby, aby ste zistili rozlohu tromfov. Niekedy však musíte toto riziko podstúpiť.