Bezpečná zohrávka č. 10 Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
21. 08. 2010

Bezpečná zohrávka č. 10

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre
Výnos – srdcová dáma

Licitácia: Neobyčajný licitačný sled vedie k zaujímavému slemovému záväzku. Juh otvára jedným trefom s veľmi silnou kartou, ktorá sa ešte posilní, keď partner silne licituje kára. Keďže Sever pôvodne pasoval, jeho skok na dve kára musí znamenať silu blízku sile otvorenia a dobré kára. Juh vidí dobré vyhliadky splnenia päť trefov a robí tento zriedkavý licit skokom. Tento licit naznačuje zároveň kárový fit, keď uvážime, že nemal na silné otvorenie, ale po partnerovom licite sa jeho karta vylepšila. Preto Sever uvážil, že jeho karta prináša aspoň tri zdvihy a zvýšil na slem.

Odporúčaný výnos: Bezpečný výnos najvyššou zo sledu.

Úvaha hlavného hráča: Mám 11 zdvihov zhora. Normálne delenie kár mi dá zdvih naviac, alebo dvanásty zdvih môže dať pikový impas. Čo ma môže ohroziť? Zlé rozdelenie kár. Ak máme toto na mysli, indikuje to bezpečné zahranie v kárach. Ak odovzdáme zavčasu kárový zdvih, zabezpečí to 4 kárové zdvihy, pokým kára nebudú 5-0.

BEZPEČNÁ ZOHRÁVKA

Srdcové eso zo stola a vytromfujeme. Nasleduje kárový kráľ a malé káro prepustené Západu. Potom sa už dajú karty položiť na stôl a nárokovať si zvyšok zdvihov. Na dve kára stola zahodí hlavný hráč z ruky dva piky.

Ak by Juh hral rutinne bez prepustenia kára v očakávaní nadzdvihu, záväzok by obrancovia porazili pre delenie kár 4-1 a pre pozíciu pikového kráľa.