Horúci olej alebo väzeňská diéta Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
21. 08. 2010

Horúci olej alebo väzeňská diéta

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre
Výnos – trefová štvorka

Ako sa rozdanie hralo: "Sedel som ako Západ a vyniesol som singl tref," opisoval svoje pocity nešťastný kolega, "dolník stola bral zdvih. Juh zahodil deviatku a môj partner odhodil päťku."

"Hlavný hráč urobil tromfový impas, zobral som kráľom a hľadal som spôsob, ako pustiť na zdvih partnera, aby mi dal trefový šnap."

"Vyniesol som károvú dámu a Juh sa mi zasmial do tváre a vzal zvyšok zdvihov. Partner však na mňa zazeral, že som nenašiel správne pokračovanie. Myslím, že by zaslúžil ponoriť do vriaceho oleja!"

PRÍLIŠNÝ EXTRÉM

Vriaci olej je príliš extrémny. Mesiac o chlebe a vode by bol primeraný trest pre Východ za jeho zahranie.

Keďže výnos Západu je očividne singl, Východ by mal v prvom zdvihu signalizovať svoj vstup. Východ by to mal urobiť zahraním vysokého trefa, čím by signalizoval vstup vo vyššej zo zvyšných farieb (okrem tromfovej). Ak by mal vstup v nižžej farbe, mal by zahodiť malý tref. V našom prípade vyššia farba sú srdcia a nižšia sú kára. Zahodením trefovej desiatky by Východ partnerovi oznámil, že má vstup v srdciach.

Po takomto zahraní by Západ nemusel hádať a po zobratí zdvihu pikovým kráľom by suverénne hral srdce.

Obrancovia by potom zobrali dve srdcia, pikového kráľa a šnap a záväzok by bol pohodlne porazený.

Signál preferencie farby by sa mal používať vždy, keď partner vyjde singlom, alebo keď je iným spôsobom zrejmé, že pokračovanie vo farbe nemá zmysel.